home design800Χ400

home design 1170Χ320

Ναύπλιο: Η Παναγία στολίστηκε και υποδέχεται τα Χριστούγεννα

banner efxes anagn

Ο Ιερός Ναός Γενέσεως της Θεοτόκου φόρεσε τα γιορτινά του
Παραμονή Χριστουγέννων Ιερός Γενέσεως της Θεοτόκου

Ο Ιερός Ναός Γενέσεως της Θεοτόκου στο Ναύπλιο στολίστηκε για να υποδεχθεί τα Χριστούγεννα που φέτος πέφτουν Κυριακή, όπως και η Πρωτοχρονιά. Σίγουρα όχι το ιδανικό σενάριο για όσους θα περίμεναν κάποιο τριήμερο για να ξεκουραστούν περισσότερες ημέρες.

Αυτή είναι η εικόνα στο εσωτερικό της εκκλησίας παραμονή Χριστουγέννων.

Παραμονή Χριστουγέννων Ιερός Γενέσεως της Θεοτόκου
Φώτο: Dimitris Bekas

Ο Ιερός Ναός Γενεσίου της Θεοτόκου στο Ναύπλιο

Ο Ιερός Ναός Παναγίας (Γενεσίου της Θεοτόκου) Ναυπλίου χτίστηκε τον 16ο αιώνα, μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Είναι από τους πρώτους Ορθόδοξους Χριστιανικούς Ναούς στο Ναύπλιο και κατά την ιστορική του διαδρομή συνέβαλε στην πνευματική αφύπνιση και ενίσχυση του υπόδουλου γένους στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Πολλές εικόνες ιστορήθηκαν κατά την Επανάσταση του 1821 και λίγα χρόνια αργότερα. Ο νάρθηκας του Ναού πρέπει να έγινε μετά την απελευθέρωση, χωρίς να αποκλείεται και η προΰπαρξη του από τα χρόνια της Β’ Ενετικής κυριαρχίας, την εποχή της ανακαίνισης του, 1708-1714. Το δυτικής τεχνοτροπίας ξυλόγλυπτο τέμπλο φιλοτεχνήθηκε το 1811. Το παλαιό κωδωνοστάσιο ανεγέρθηκε, όπως αναγράφεται στην σχετική επιγραφή, το 1907 με προσφορά της Αγγελικής, συζύγου του εφέτη Ν. Κωτσάκη, δωρητή της στήλης στην πλατεία Φιλελλήνων (1903). Κατά την εποχή της Β’ Ενετοκρατίας ήταν ο κύριος Ορθόδοξος Ναός, δεδομένου ότι ο Άγιος Γεώργιος ανήκε στους καθολικούς, ενώ στην Αγία Σοφία μόλις το 1780 πρωτοδόθηκε άδεια από τους Τούρκους να λειτουργήσουν οι Ναυπλιώτες.

Η απογραφή

Στην απογραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας το 1696, στην ουσία μια απλή καταγραφή κατοικιών που διέμεναν οι οικογένειες των ενοριτών κάθε εκκλησίας, αναφέρεται ως η ενορία του παπά Βουρδούχα.

Απογράφονται 12 οικογένειες συνολικού αριθμού ατόμων 46, όλες ξένων εποίκων. Ο ίδιος ο ιερομόναχος Βουρδούχας σημειώνει για την εκκλησία του ότι : «έχει αυτή η εκκλησία ενωρία καλήβια 12 φτιασμένα εις τόπον αυθεντικόν και κάθωνται όλων ξένη».

Ο Άγιος Αναστάσιος

Η Παναγία του Ναυπλίου είναι συνδεδεμένη με το μαρτύριο του Ναυπλιέως Νεομάρτυρος Αναστασίου που οι Τούρκοι τον βασάνισαν για την πίστη του στο Χριστό την πρώτη Φεβρουαρίου του 1655, στην ελιά που υπάρχει ακόμα στη βορινή πλευρά του ναού. Στην πλατεία της Παναγίας έχει στηθεί προσκυνητάρι ψηφιδωτό, έργο της γλύπτριας Ευδοκίας Παπαγεωργίου, δωρεά του συλλόγου των εν Αθήναις Ναυπλιέων «Ο Ναύπλιος».

Ο Άγιος Αναστάσιος ο Νεομάρτυρας έζησε τον 17ο αιώνα στο Ναύπλιο, νέος σε ηλικία είχε το θάρρος να ομολογήσει την πίστη και την αγάπη του στον Ιησού Χριστό μπροστά στους μαινόμενους κατακτητές. Καταδικάστηκε σε αποκεφαλισμό, μα πριν ακόμα εκτελεστεί, εξαγριωμένοι Οθωμανοί, τον φόνευσαν με φρικτό τρόπο τεμαχίζοντας το σώμα του Αγίου κάτω από την Ελιά που βρίσκεται δίπλα στον Ιερό Ναό. Υπάρχει σχετική επιγραφή που γράφει: «Αναστάσιε, συγκοπείς σαρκός μέλη, Άρτιος έσται εσχάτη αναστάσει».

Σχόλια

newsletter banner anagnostis