Home design
home design

Η Ιστορία της Αργολίδας χτυπά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας

«Ηeinrich Schliemann, Παναγιώτης Σταματάκης Χρήστος Τσούντας. Πρωτοπόροι της Προϊστορικής Αρχαιολογίας»
Μυκήνες, 1876, ανασκαφές Ερρίκου Σλίμαν

Στις 15 Δεκεμβρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Ημερίδα με τίτλο «Ηeinrich Schliemann, Χρήστος Τσούντας, Παναγιώτης Σταματάκης. Πρωτοπόροι της Προϊστορικής Αρχαιολογίας».

Με την ημερίδα το Μουσείο συμμετέχει στους εορτασμούς για την επέτειο των 200 ετών από τη γέννηση του Ηeinrich Schliemann.  Ο Γερμανός αρχαιολόγος, παρά τις ανορθόδοξες ανασκαφικές του μεθόδους, έφερε στο φως σημαντικές αρχαιολογικές θέσεις και μνημεία της αιγαιακής προϊστορίας, όπως οι Μυκήνες, η Τίρυνθα, ο Ορχομενός, η Τροία. Επιπροσθέτως, η Ελληνίδα σύζυγός του εμπλούτισε τις Συλλογές του Μουσείου μας με μοναδικά ευρήματα από τις ανασκαφές του συζύγου της στο Ίλιον.

Οι ανασκαφές των Μυκηνών θα μας είχαν προσφέρει λιγότερες πληροφορίες, εάν δεν υπήρχε ο Παναγιώτης Σταματάκης, ο οποίος επιχείρησε να «τιθασεύσει» τον θυελλώδη χαρακτήρα του Σλήμαν και να τον οδηγήσει στην επιστημονική μέθοδο και πειθαρχία.

Μία ημερίδα, αφιερωμένη στην Προϊστορική Αρχαιολογία δεν θα μπορούσε να μην περιλάβει και τον Χρήστο Τσούντα, διαπρεπή Έλληνα αρχαιολόγο και πανεπιστημιακό, ο οποίος «βάφτισε» τον πολιτισμό της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, Μυκηναϊκό, ενώ εντόπισε και διέκρινε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Κυκλαδικού Πολιτισμού. Ερευνώντας πάντα με ενάργεια και επιστημονική σοβαρότητα παρουσίασε τα ευρήματα των ανασκαφών του στις νεολιθικές «ακροπόλεις» του Σέσκλου και του Διμηνίου, «θεμελιώνοντας» την έρευνα του Νεολιθικού Πολιτισμού στην Ελλάδα.

Για το βίο και τη δράση των παραπάνω θα μιλήσουν επιστήμονες και ερευνητές τόσο από το εξωτερικό (όπως η Dr Marion Bertram, επιμελήτρια του Μουσείου Προϊστορίας και Πρωτοϊστορίας του Βερολίνου) όσο και εγνωσμένης αξίας επιστήμονες από το εσωτερικό και βέβαια από το στελεχικό δυναμικό του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Πριν την έναρξη της Ημερίδας, στις 14 Δεκεμβρίου και ώρα 18.30 μμ στην Αίθουσα Τελετών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου θα δοθεί η βασική – κεντρική ομιλία από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Cincinnati και συνεχιστή των ανασκαφών της Πύλου κ. Jack Davis.

Η προσέλευση του κοινού είναι ελεύθερη, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα παρακολούθησης της Ημερίδας σε ζωντανή μετάδοση στους συνδέσμους:

14.12.2022 (εναρκτήρια ομιλία)

15.12.2022 (ημερίδα)

εικ.1. eam Ημερίδα

Εικ.1: Αφίσα εκδήλωσης (@ΕΑΜ-ΥΠΠΟΑ)

Εικ.2 heinrich schliemann heidicon 28763 cropped

Εικ.2: Ο Heinrich Schliemann(WIKIPEDIA)

Εικ.3 Σταματακης Παναγ

Εικ.3: O Παναγιώτης Σταματάκης(WIKIPEDIA)

Εικ.4 christos tsountas

Εικ.4:Χρήστος Τσούντας(WIKIPEDIA)

Εικ.5β ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΑΜ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2 1920x1371 1
εικ.5α ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΑΜ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ page 0001

Εικ.5α,β: Πρόγραμμα εκδήλωσης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο(@ΕΑΜ-ΥΠΠΟΑ)

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από τη γέννηση του διάσημου Γερμανού αρχαιολόγου Heinrich Schliemann (1822-1890) ο ειδησεογραφικός ιστοχώρος www.anagnostis.org αλλά και η έντυπη εφημερίδα Αναγνώστης Πελοποννήσου έχουν πρωτοστατήσει με πέντε δημοσιεύματα για μια από τις πιο σημαντικές επετείους της αρχαιολογίας του Αιγαίου.

Εδώ παραθέτουμε τρεις αναφορές:

Στην πρώτη γίνεται αναφορά στο πρώτο ταξίδι του Heinrich Schliemann στην Αργολίδα.

Η δεύτερη αναφέρεται στην ψηφιακή έκθεση που προς τιμή του μεγάλου Γερμανού αρχαιολόγου οργανώθηκε από την Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή της Αθήνας στη Γεννάδιο Βιβλιοθήκη.

Η τρίτη αναφορά είναι αφιερωμένη στα ευρήματα από την Αργολίδα που συμμετείχαν στην έκθεση που διοργανώθηκε για τα 200 χρόνια από την γέννηση του Heinrich Schliemann στη Νήσο των Μουσείων στο Βερολίνο.

Ομιλία Διδασκάλου στην ημερίδα Σλήμαν

Ομιλία Διδασκάλου

Με παρέμβασή του ο Γ.Γ. Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου μεταξύ άλλων επεσήμανε:

«Και, εάν για τους πολλούς,  η ανασκαφή των Μυκηνών και η ανεύρεση των πολύχρυσων διαδημάτων, νεκρικών προσωπίδων, χρυσών κυπέλλων και άλλων πολύτιμων και μοναδικών τέχνεργων έχει συνδεθεί με τον πολυσχιδή και φιλομαθή επιχειρηματία και επιστήμονα Ερρίκο Σλήμαν, εγώ θέλω με εξαιρετικό ενδιαφέρον να ακούσω και να διαβάσω κρίσιμες και έγκυρες επιστημονικά απόψεις για το ρόλο του Έλληνα αρχαιολόγου και επόπτη των ανασκαφών στις Μυκήνες, του Παναγιώτη Σταματάκη.

Ο ρόλος του τελευταίου έχει παραγνωρισθεί και η προσωπικότητα του επισκιασθεί από τον λαμπερό και ισοπεδωτικό κοσμοπολίτη Σλήμαν, ο οποίος γνώριζε και μπορούσε να μιλά και να γράφει σε οκτώ γλώσσες και είχε ταξιδέψει σε μεγάλο τμήμα της υφηλίου. Ο Παναγιώτης Σταματάκης όμως είναι αυτός που μας κληροδότησε ένα λεπτομερές ανασκαφικό ημερολόγιο, το οποίο διέσωσε πολύτιμες πληροφορίες και δεδομένα, που μας βοηθούν ανεκτίμητα στην προσπάθειας μας να ανασυστήσουμε  το αρχαιολογικό συγκείμενο, το οποίο οι περιγραφές Σλήμαν σε πολλές περιπτώσεις αποσιωπούν ή διαστρεβλώνουν. Και, εάν ο Παναγιώτης Σταματάκης υπήρξε αυτός που αγωνίστηκε να επιβάλει στον Σλήμαν επιστημονική πειθαρχία και αυστηρή μεθοδολογία, ο Χρήστος Τσούντας είναι εκείνος που ονοματοδότησε τον πολιτισμό που άνθισε στην ηπειρωτική Ελλάδα κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, αποκαλώντας τον «Μυκηναϊκό» και είναι επίσης αυτός που θα περιγράψει και θα προσδιορίσει τον «Κυκλαδικό» ανασκάπτοντας δεκάδες πρωτοκυκλαδικούς τάφους σε διάφορα νησιά των Κυκλάδων.

Ομιλία Διδασκάλου στην ημερίδα Σλήμαν

Στον Χρήστο Τσούντα οφείλουμε την ανακάλυψη και του Νεολιθικού Πολιτισμού, καθώς ερεύνησε μεθοδικά και προσεκτικά σημαντικά οικιστικά σύνολα στον Θεσσαλικό κάμπο (Σέσκλο και Διμήνι).

Συνεπώς δεν θα ήταν άδικο να του αποδοθεί ο τίτλος του ιδρυτή – εισηγητή της προϊστορικής αρχαιολογίας στην Ελλάδα.

Το παρόν και το μέλλον δεν οικοδομούνται δίχως θεμέλια και τα θεμέλια της σύγχρονης αιγαιακής προϊστορικής αρχαιολογίας είναι, μεταξύ άλλων,  οι προαναφερθέντες τρεις αρχαιολόγοι, οι οποίοι δραστηριοποιήθηκαν σε εξαιρετικά δυσχερείς και αντίξοες οικονομικό – κοινωνικές συνθήκες. Επιτέλεσαν όμως με ευσυνειδησία το καθήκον τους και στάθηκαν με σεβασμό στην πολιτιστική μας κληρονομιά».

Επιμέλεια: Κων/νος Χαρ.Τζιαμπάσης, Αρχαιολόγος

Σχόλια

coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis