home design800Χ400

home design 1170Χ320

Αργολίδα: Δυσβάσταχτο το κόστος καλλιέργειας των εσπεριδοειδών για τους αγρότες

banner efxes anagn

Ερώτηση Γκιόλα – Αραχωβίτη σε Γεωργαντά
Πορτοκάλια

Σε εξέλιξη βρίσκεται η περίοδος συγκομιδής των εσπεριδοειδών στην Αργολίδα με τους αγρότες να αντιμετωπίζουν ουκ ολίγα προβλήματα από αστάθμητους παράγοντες. Έχει προηγηθεί μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από χαμηλές τιμές, μεγάλες ζημιές από παγετούς και μεγάλη αύξηση του κόστους καλλιέργειας. Τα παραπάνω οδήγησαν σε μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και στη δυσκολία μεγάλου μέρους των παραγωγών να ανταποκριθεί στις βασικές ανάγκες των καλλιεργειών.

Όπως αποκάλυψε πρόσφατη έρευνα του Συλλόγου Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών Αργολίδας, το κόστος καλλιέργειας έχει εκτοξευτεί σε σχέση με πέρσι, χωρίς οι τιμές πώλησης να ακολουθούν αυτή την ανοδική πορεία στα πάγια έξοδα. Πλέον μπορεί να πει κανείς πως το κόστος είναι δυσβάσταχτο για τους παραγωγούς οι οποίοι χρειάζονται ενίσχυση για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους μπροστά σε αυτό το πάρτι ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες και καύσιμα.

Ερώτηση Γκιόλα – Αραχωβίτη

Ερώτηση κατέθεσε χτες 13 Δεκεμβρίου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας, καθώς και ο βουλευτής Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης με θέμα το δυσβάσταχτο κόστος καλλιέργειας αλλά και τα τεράστια προβλήματα στη συγκομιδή αυτή την περίοδο, που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Αργολίδας.

Ο βουλευτής αναφέρει όλες τις δυσκολίες που έχουν φέρει σε απόγνωση τους αγρότες που καλλιεργούν κυρίως εσπεριδοειδή, όπως είναι το κόστος στα λιπάσματα, τις μεγάλες αυξήσεις στη ΔΕΗ, την έλλειψη εργατών για τη συγκομιδή αλλά και την «κοροϊδία» του ΕΛΓΑ και της Κυβέρνησης στο θέμα των αποζημιώσεων από τους καταστροφικούς περσινούς παγετούς.

Στην ερώτησή του τέλος, περιλαμβάνει και τις δίκαιες διεκδικήσεις των αγροτών στις αναγκαίες ενισχύσεις από κρατικά ταμεία και από ευρωπαϊκά, έτσι ώστε να μην αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες των κτημάτων.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

«Η περίοδος συγκομιδής των εσπεριδοειδών στην περιφερειακή ενότητα Αργολίδας έχει αρχίσει. Η περσινή χρονιά ήταν μια δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς εξ αιτίας των παγετών που έπληξαν τα εσπεριδοειδή με συνέπεια τεράστιες ζημιές που δεν περιορίστηκαν στην παραγωγή αλλά επεκτάθηκαν και στο φυτικό κεφάλαιο. Οι αποζημιώσεις που δόθηκαν στους περισσότερους παραγωγούς ήταν μικρότερες των πραγματικών ζημιών που είχαν υποστεί. Ο ασφαλιστικός φορέας όμως (ΕΛΓΑ) αφού υποσχέθηκε αποζημίωση που πλησίαζε την κάλυψη των απωλειών και επιπρόσθετα έδωσε προκαταβολές, ήρθε μετά από μικρό σχετικά χρονικό διάστημα να ζητήσει πίσω χρήματα, με την δικαιολογία ότι οι ζημιές τελικά ήταν αισθητά μικρότερες. Το περιστατικό αυτό δημιούργησε πλήθος ερωτημάτων και προκάλεσε θυμό και απογοήτευση εξ αιτίας της παλινωδίας του ΕΛΓΑ στους ασφαλισμένους αγρότες. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος καλλιέργειας συνέτειναν ώστε  το εισόδημα των αγροτών να υποστεί υπερβολική μείωση. Συγκεκριμένα η πλειοψηφία των αγροτών δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις αναγκαίες απαιτήσεις των καλλιεργειών.

Δεν είναι μεμονωμένο το φαινόμενο των καλλιεργητών εκείνων που δεν προέβησαν σε λίπανση των καλλιεργειών τους, εξ αιτίας της υπέρογκης αύξησης των τιμών των λιπασμάτων που σε ορισμένα είδη ξεπερνούσε κατά πολύ το 100%. Παρ’ όλα αυτά η ενίσχυση που αναμένεται να δοθεί για τα λιπάσματα δεν μπορεί να καλύψει ούτε κατ’ ελάχιστον τις αυξήσεις που έχουν γίνει.

H ενίσχυση που αναμένεται να δοθεί για αυτά ελάχιστο μέρος του κόστους παραγωγής των εσπεριδοειδών είναι σε θέση να καλύψει. Οι τιμές του ρεύματος έχουν διπλασιαστεί και τίποτα δεν έχει πραγματοποιηθεί  για την μείωση του ενεργειακού κόστους της άρδευσης το μέσο κόστος του οποίου σύμφωνα με μετρήσεις ανέρχεται περίπου στα 100 ευρώ ανά στρέμμα αν χρησιμοποιείται ο Ανάβαλος ή γεωτρήσεις χαμηλού ενεργειακού κόστους άντλησης. Σε άλλα πιο ενεργοβόρα αντλητικά συγκροτήματα στα οποία εφαρμόζονται πιο συχνά διαστήματα άρδευσης, το κόστος μπορεί να ξεπερνά και τα 250 ευρώ/στρέμμα. Επίσης, ψίχουλα δόθηκαν για την κάλυψη των εξόδων που προήλθαν από την αύξηση του πετρελαίου, αφού το ποσό των 70 εκατομμυρίων που δόθηκε τον Αύγουστο αφορούσε μόνο τους κατ’ επάγγελμα αγρότες και όχι όλους όσοι καλλιεργούν, ενώ δεν προβλέπεται να υπάρξει καμία άλλη πληρωμή.

Το αυξημένο κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με τις μειωμένες τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων καθιστούν την επιβίωση των αγροτών προβληματική. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με προσφάτως ανακοινωθείσα (6 Δεκέμβρη 2022) μελέτη του συλλόγου γεωπόνων ελεύθερων επαγγελματιών Αργολίδας,  για την καλλιέργεια του πορτοκαλιού, το μέσο κόστος αυτής υπολογίζεται από 600-750 ευρώ/ανά στρέμμα. Το ποσό αυτό είναι ενδεικτικό αφού δεν έχουν συνυπολογιστεί τα κόστη των αποσβέσεων, των συντηρήσεων, των παγίων, των φόρων και της ατομικής  ασφάλισης των αγροτών. Αντίστοιχα το κόστος καλλιέργειας των μανταρινιών υπολογίζεται από 800-1.000 ευρώ/ανά στρέμμα. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ανωτέρω μελέτη, το εργατικό κόστος αντιπροσωπεύει το 56%, η λίπανση  το 20%, η άρδευση το 17% και η φυτοπροστασία το 7%.

Το θέμα της εξεύρεσης εργατών γης οι οποίοι θα βοηθήσουν σημαντικά στην συγκομιδή της παραγωγής παραμένει ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα, το οποίο διογκώθηκε τα τελευταία χρόνια εξ αιτίας της ιδεοληπτικής στάσης της Κυβέρνησης στο θέμα των μεταναστών. Παράλληλα, εθελοτυφλεί στις προτάσεις φορέων που προτείνουν ταχύτατες γραφειοκρατικές διαδικασίες ώστε να μπορέσουν εργάτες γης από άλλες χώρες να μετακληθούν στη χώρα μας, υπακούοντας σε ακροδεξιές φωνές που ουδεμία σχέση  έχουν με την πραγματικότητα που βιώνει ο αγροτικός κόσμος.

Με βάση τα παραπάνω,

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Προτίθεται η κυβέρνηση να ενισχύσει τις καλλιέργειες των εσπεριδοειδών για να μην εγκαταλειφθούν από τους αγρότες;

2. Με ποια εργαλεία σκέφτεται να αντιμετωπίσει το κύμα ακριβείας σε όλους τους τομείς που καθιστούν την καλλιέργεια και διάθεση των αγροτικών προϊόντων ασύμφορη;

3. Ποια παρέμβαση θα γίνει στον ΕΛΓΑ ώστε να μην παρατηρούνται σημαντικές διαφορές  μεταξύ προκαταβολής αποζημίωσης και εκτιμήσεων;

4. Ποια μέτρα ειδικότερα  προτίθεται η Κυβέρνηση να λάβει ώστε να:

Α. Μειωθεί το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας;

Β. Καλυφθούν τα έξοδα που προήλθαν από τις υπερβολικές αυξήσεις στο αγροτικό πετρέλαιο με αλλαγή του ποσού το οποίο δίνεται έως σήμερα (επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ);

Γ. Ενισχυθούν οικονομικά οι αγρότες στην αγορά αγροεφοδίων και λιπασμάτων;

Δ. Μετακληθούν αλλοδαποί εργάτες γης άμεσα ώστε να λυθεί το πρόβλημα της συγκομιδής των αγροτικών προϊόντων;»

Σχόλια

newsletter banner anagnostis