home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΙστορικά

Η Κοίμηση της Θεοτόκου του Μέρμπακα και τα μυστικά της

Μία άγνωστη κρύπτη πιθανώς να χρησιμοποιούταν ως σημείο φύλαξης ιερών λειψάνων και πολύτιμων αντικειμένων.

Η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου βρίσκεται στην είσοδο της Αγίας Τριάδας, στο δρόμο που ενώνει το χωριό με το Ναύπλιο. Είναι ένας από τους σημαντικότερους Βυζαντινούς ναούς της περιόδου των Κομνηνών τόσο για την Αργολίδα όσο και για την Ελλάδα. 

Ο ναός έχει διαστάσεις (15,67×8,45) και πιθανόν είναι κτισμένος πάνω σε αρχαίο κτίσμα, καθώς παρουσιάζονται στους τοίχους εντοιχισμένες πολλές επιτύμβιες πλάκες, και κομμάτια από μαρμάρινες πλάκες και λίθοι από αρχαία ελληνική οικοδομή.

Δεν γνωρίζουμε την ακριβή χρονολογία της ανοικοδόμησης, αλλά πολλοί μελετητές υποστηρίζουν ότι η πιθανή χρονολογία ανέγερσης είναι είτε στο τέλος του 12ου αιώνα είτε στα μέσα του 13ου. Οι αγιογραφίες του ναού χρονολογούνται γύρω στα τέλη του 13ου αιώνα, ίσως και στις αρχές του 14ου. Αλλά οι αγιογραφίες μπορεί να έχουν γίνει σε μεταγενέστερους χρόνους σε σχέση με την κτίση του ναού.

Κοίμηση Θεοτόκου Αγία Τριάδα Αργολίδας (3)
Φώτο: Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας

Ο Λατίνος επίσκοπος Κορίνθου Willen Van Moerbeke, δομινικανός, ανατολιστής και φιλόσοφος, μετά το 1277 όπου και χρίστηκε από τον Πάπα Ιωάννη 21ο και επίσκοπος, παρέμεινε για αρκετά χρόνια στη μονή. Στον Moerbeke, αναφέρονται πολλοί σύγχρονοι Γάλλοι ιστορικοί , αναφέροντας ότι ήταν εξαίρετος επιστήμονας για την εποχή του. Από αυτόν πιθανότατα έχει λάβει και η Αγία Τριάδα το τοπωνύμιο «Μέρμπακας».

Κατά την Ενετοκρατία παραχωρείται ο ναός στον επίσκοπο Ρεθύμνης Χορτάτση. Μετά τη ενετοκρατία, στα χρόνια της τελευταίας Τουρκοκρατίας (1715-1770), ο ναός γίνεται η έδρα του μητροπολίτη Άργους και Ναυπλίου.

Κοίμηση Θεοτόκου Αγία Τριάδα Αργολίδας (4)

Για τα επόμενα χρόνια οι πληροφορίες που έχουμε για τη μονή είναι λίγες και διάσπαρτες. Φαίνεται το 1833 να υφίσταται κτιριακά, αλλά χωρίς μοναχούς, χωρίς κελιά.

Στο πέρασμα των χρόνων ο χώρος γύρω από την μονή και το ναό καταπατήθηκε.

Δείτε στιγμιότυπα από την εκπομπή μπουκιά και συγχώριο με την Ηλία Μαμαλάκη προ 13 ετών. Ο τότε Ιερέας του χωριού π. Γεώργιος Μητροσύλης αποκαλύπτει μυστικά του ναού, όπως μία άγνωστη κρύπτη η οποία πιθανώς να χρησιμοποιούταν ως σημείο φύλαξης ιερών λειψάνων και πολύτιμων αντικειμένων.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button