home design 800x400
home design 1170Χ320

Το άγνωστο Μπούρτζι κοντά στην Αργολίδα που δεν είναι στο Ναύπλιο

Το Μπούρτζι της Τροιζηνίας χρησιμοποιήθηκε από τον Ανδρέα Μιαούλη κατά την εμφύλια διαμάχη του με τον Ιωάννη Καποδίστρια και είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή μέρους του στόλου της Ελλάδας
Μπούρτζι Τροιζηνίας

Όταν ακούει κάποιος στο όνομα «Μπούρτζι» το μυαλό του πάει πρώτα στην διάσημη, πολυφωτογραφημένη καστρονησίδα του Ναυπλίου. Όμως, αν και μοναδικό στην όψη, δεν είναι το μόνο Μπούρτζι στην Ελλάδα. Και μάλιστα δεν είναι καν το μόνο στην Αργολίδα!

Το Νησί – Φρούριο Μπούρτζι της Τροιζηνίας χρησιμοποιήθηκε από τον Ανδρέα Μιαούλη κατά την εμφύλια διαμάχη του με τον Ιωάννη Καποδίστρια και είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή μέρους του στόλου της Ελλάδας (το πρωί της 1ης Αυγούστου 1831 ανατίναξε τη φρεγάτα «Ελλάς» και την κορβέτα «Ύδρα»).

Ιστορικά στοιχεία

Το Μπούρτζι που βρίσκεται στην ανατολική είσοδο των στενών του Πόρου είναι ένα πολύ μικρό νησί (μόλις 30 στρέμματα) με τεράστια ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Χρησιμοποιήθηκε σαν ναυτική βάση από το Βυζαντινό Στόλο κατά τον 7ο μ.Χ αιώνα στις επιθέσεις του κατά των Σαρακηνών. Επίσης χρησιμοποιήθηκε κατά την περίοδο της δράσης του Μοροζίνι και του στόλου του στην περιοχή περί τα 1687-1693. Το 1831 ο Μιαούλης κατόρθωσε να καταλάβει το νησί και να ελέγχει με το πυροβολικό του το στενό και από εκεί εστράφη κατά του Καποδίστρια.

Έχει χρησιμοποιηθεί από το Πολεμικό Ναυτικό σαν αποθήκη πυρομαχικών. Στην Κατοχή το χρησιμοποίησαν και οι Γερμανοί. Αυτό που σώζεται σήμερα κτίστηκε το 1826 επί Καποδίστρια από το Βαυαρό φιλέλληνα Έϋδεκ.

Ανήκει στον Δήμο Τροιζηνίας με πρωτεύουσα τα Μέθανα, που ως γνωστό διοικητικά ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής, όπως και τα νησιά Πόρος, Ύδρα και Σπέτσες. Γεωγραφικά όμως βρίσκεται στην Αργολίδα.

Βίντεο: Άγγελος Αρναουτέλης

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis