home design 800x400

Γορτυνία 1979: Σπάνιες εικόνες από τη Μονή Παναγίας Κλειβωκάς κοντά στα χωριά Κοντοβάζαινα και Δήμητρα

Με ένα πανοραμικό πλάνο βλέπουμε το ορεινό τοπίο και η κάμερα καταλήγει στο εκκλησάκι και τα κελιά της Μονής.

Ο κινηματογραφιστής βρίσκεται στη Μονή της Παναγίας της Κλειβωκάς (ή αλλιώς Παναγία ή Ζωναρίτισσα), κοντά στα χωριά Κοντοβάζαινα και Δήμητρα στον Δήμο Γορτυνίας, της ορεινής Αρκαδίας.

Με ένα πανοραμικό πλάνο βλέπουμε το ορεινό τοπίο και η κάμερα καταλήγει στο εκκλησάκι και τα κελιά της Μονής.

Το βουβό έγχρωμο φιλμ έχει τραβηχτεί εν έτει 1979.

Βίντεο: Aylon Film Archives

Κοντοβάζαινα Γορτυνίας

Η Κοντοβάζαινα είναι κεφαλοχώρι της Γορτυνίας, στα βορειοδυτικά του νομού Αρκαδίας και απέχει 72 χιλιόμετρα από την Τρίπολη.

Είναι χτισμένη στις πλαγιές του όρους Αφροδισίου με θέα τον ποταμό και την κοιλάδα του Λάδωνα. Έχει υψόμετρο 700 μέτρα και πληθυσμό 386 κατοίκους.

Αξιοθέατα

Μαζί με τον κοντινό οικισμό Παραλλογγοί είναι χαρακτηρισμένη σαν παραδοσιακός οικισμός με πολλά παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, γεφύρια, βρύσες, νερόμυλους και λιθόκτιστες εκκλησίες (συνολικά 18) που αποτελούν αξιόλογα δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής.

Τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής θεωρούνται: η Ιερά Μονή Παναγίας Κλειβωκάς, οι Ιεροί Ναοί Αγίου Νικολάου – Αγίου Γεωργίου, ο αρχαιολογικός χώρος της Ερικύνης Αφροδίτης σε απόσταση 4 χιλιομέτρων και ο ανακαινισμένος νερόμυλος Αγ. Νικολάου αρχικής κατασκευής το 1884.

Προσωπικότητες που κατάγονται από το χωριό

Είναι ο τόπος καταγωγής του ποιητή Τάσου Λειβαδίτη και του αδελφού του και ηθοποιού Αλέκου Λειβαδίτη.

Απο την Κοντοβαζαινα κατάγονται και διακεκριμένοι επιχειρηματίες και πολιτικοί όπως οι αδερφοί Λαμπρόπουλοι, Βάρδας Κωνσταντίνος, αδελφοί Δούρου και Γεώργιος Τσάκαλος, βουλευτής, επιχειρηματίας και συγγραφέας.

Δήμητρα Γορτυνίας

Η Δήμητρα, έως το 1928 γνωστή ως Δίβριτσα, είναι ορεινό χωριό του δήμου Γορτυνίας στο βορειοδυτικό τμήμα του Νομού Αρκαδίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2011, ο πληθυσμός του χωριού ανέρχεται στους 103 μόνιμους κατοίκους.

Πώς προήλθε η ονομασία του χωριού

Ο οικισμός έφερε αρχικά την ονομασία Δίβριτσα, η οποία είναι είτε αρβανίτικης προέλευσης και προσδιορίζει έναν τόπο με πολλά νερά είτε, πιο πιθανά, σλαβικής προέλευσης που προέρχεται από το αρχαίο σλαβικό «ντμπρ» που σημαίνει χαράδρα ή χάσμα.

Το 1928 έλαβε τη σημερινή του ονομασία (Δήμητρα) από τον αρχαίο ναό της Ελευσίνιας Δήμητρας.

Ιστορικά στοιχεία

Η Δήμητρα είναι κτισμένη σε υψόμετρο 540 μέτρων, 111 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Τρίπολης και σε κοντινή απόσταση από την Κοντοβάζαινα. Νότια του χωριού διέρχεται ο ποταμός Λάδωνας και σε κοντινή απόσταση βρίσκονται τα ερείπια του αρχαίου ναού της Ελευσίνιας Δήμητρας και το γυναικείο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής της Παναγίας Κλειβωκάς.

Μνεία για τον οικισμό γίνεται κατά το τελευταίο διάστημα της Τουρκοκρατίας από τον Γάλλο περιηγητή Πουκεβίλ. Από τη Δήμητρα κατάγονταν ο αγωνιστής της Επανάστασης του 1821 Σπήλιος Χελωνιάρης και ο πολιτικός Ηλίας Γ. Παπαηλιού.

Αμπέλια και ελιές

Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κατά κύριο λόγο με αγροτικές εργασίες (αμπελουργία και ελαιοκαλλιέργεια).

Η κεντρική εκκλησία της Δήμητρας είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο και διαθέτει ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Σχόλια

Exit mobile version