home design 800x400

Ερμιονίδα: Ο δήμαρχος εξηγεί γιατί τιμωρήθηκε εργαζόμενος

Γιάννης Γεωργόπουλος: «Οι εργαζόμενοι εκτός από δικαιώματα έχουν και υποχρεώσεις, στις οποίες οφείλουν να ανταποκρίνονται με συνέπεια»

Τις τελευταίες μέρες κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο αναρτήσεις σχετικά με πειθαρχική ποινή, την οποία ο δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος επέβαλε σε υπάλληλο του Δήμου Ερμιονίδας.

Ο ίδιος απαντά πάνω σε αυτό επικαλούμενος πειθαρχικά παραπτώματα στα οποία έχει προβεί κατ’ επανάληψη ο συγκεκριμένος εργαζόμενος:

«Είναι πολύ λυπηρό κάποιοι, που δεν γνωρίζουν τα ακριβή γεγονότα και στοιχεία της υπόθεσης αυτής, να σπεύδουν δημοσίως να λάβουν θέση, με μόνο σκοπό να κερδίσουν λίγες ψήφους και να εμφανιστούν ως δήθεν προστάτες των εργαζομένων.

Ενδίδοντας σε τέτοιου είδους πειρασμούς καταλήγουν από την μία να εκτίθενται ανεπανόρθωτα στα μάτια των δημοτών και από την άλλη να επικροτούν δημοσίως παραβατικές συμπεριφορές.

Ο συγκεκριμένος υπάλληλος, στα δύο χρόνια που εργάζεται στον Δήμο Ερμιονίδας, έχει υποπέσει κατ’ επανάληψη σε πειθαρχικά παραπτώματα, με αποτέλεσμα να εκκρεμούν εις βάρος του σχετικές αναφορές.

Το πρώτο των πειθαρχικών παραπτωμάτων του, για το οποίο υπήρξε αναφορά από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο του 2022. Τον Απρίλιο του 2022 ο εν λόγω υπάλληλος κλήθηκε από εμένα σε απολογία. Μετά την παραλαβή της σχετικής κλήσης αιτήθηκε τη χορήγηση συμπληρωματικών δικαιολογητικών για την υποβολή της απολογίας του. Τα εν λόγω δικαιολογητικά, χρησιμοποιώντας διάφορες αστείες δικαιολογίες, υπεκφυγές και τεχνάσματα, απέφευγε να παραλάβει θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο δεν θα απολογηθεί για το πειθαρχικό παράπτωμα στο οποίο είχε υποπέσει και έτσι θα γλιτώσει τον καταλογισμό της προβλεπόμενης από τον Νόμο ποινής.

Όσοι σπεύδουν να καταλογίσουν στην Δημοτική Αρχή δήθεν αυταρχική και αντεργατική διοίκηση, καλό είναι να έχουν ολοκληρωμένη ενημέρωση πριν το πράξουν.

Ο Δήμος Ερμιονίδας απασχολεί περίπου 115 μόνιμους, συμβασιούχους και εποχιακούς υπαλλήλους, από τους οποίους μόνο ένας, δύο δημιουργούν συνεχώς προβλήματα, υποπίπτοντας επανειλημμένα σε πειθαρχικά παραπτώματα.

Σε καμία περίπτωση τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές, διότι αυτό θα καθιστούσε προβληματική την λειτουργία του Δήμου Ερμιονίδας. Είναι γεγονός ότι η ατιμωρησία σε επαναλαμβανόμενα παραπτώματα θα δημιουργούσε σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας στον χώρο εργασίας και στους ενσυνείδητους υπαλλήλους. Όλοι γνωρίζουν πως οι εργαζόμενοι εκτός από δικαιώματα έχουν και υποχρεώσεις, στις οποίες οφείλουν να ανταποκρίνονται με συνέπεια.

Η παρούσα Δημοτική Αρχή ασκεί χρηστή διοίκηση, πάντα με βασικό γνώμονα την δικαιοσύνη και την αμεροληψία.

Σέβεται πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων και την προσωπικότητά τους, εφαρμόζοντας με συνέπεια τους κανόνες δικαίου, όπως αυτοί απορρέουν από την κείμενη νομοθεσία και τις ισχύουσες διατάξεις.

Επίσης έχει εξασφαλίσει όλες τις προβλεπόμενες συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής των εργαζομένων, προσλαμβάνοντας Ιατρό Εργασίας, Τεχνικό Ασφαλείας, Μηχανικό Λειτουργίας Επίβλεψης Οχημάτων, παρέχοντάς τους ταυτόχρονα όλα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που ορίζει ο Νόμος.

Πριν αναλάβω τα καθήκοντα του Δημάρχου Ερμιονίδας, ως γνωστόν είχα επαγγελματική σταδιοδρομία 35 χρόνων στα ΕΛΤΑ, κατά την οποία άσκησα διοίκηση από διάφορες διευθυντικές και ελεγκτικές θέσεις ευθύνης σε εκατοντάδες εργαζομένους, χωρίς ποτέ να υπάρξει καμία ανάλογη περίπτωση επιβολής πειθαρχικής ποινής. Σημειωτέον ότι, είχα και συνδικαλιστική δράση.

Έχω επιδείξει μεγάλη ανοχή σε μικροπαραπτώματα και δυσλειτουργίες στο Δήμο Ερμιονίδας. Έχω παραβλέψει πολλές φορές παράτυπες συμπεριφορές, παραλείψεις στην άσκηση καθηκόντων, μη τήρηση ωραρίου εργασίας, απουσίες αδικαιολόγητες κ.λπ..

Όμως πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι υπάρχουν και όρια, ότι είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στους πολίτες, απέναντι στους δημότες μας να τηρούμε αυτά για τα οποία αμείβεται ο καθένας, αυτά που πρέπει να εκτελεί σύμφωνα με τους νόμους και τις εγκυκλίους της πολιτείας. 

Οπότε οι αναφορές σε “αυταρχική και αντεργατική διοίκηση με δυσανεξία στην συνδικαλιστική δράση” δεν με ακουμπούν ούτε στο ελάχιστο, κάτι το οποίο αποδεικνύουν η επαγγελματική και η πολιτική πορεία μου μέχρι σήμερα».

Σχόλια

Exit mobile version