home design 800x400

Σκιάθος: Η τουριστική άνοδος της «βασίλισσας των Σποράδων»

Θα ΄λεγε κανείς ότι η Σκιάθος μοιάζει σαν να… δραπέτευσε από το Ιόνιο για να δώσει ένα άλλο χρώμα στο αιγαιοπελαγίτικο τοπίο

Η Σκιάθος για πολλά χρόνια υπήρξε ένα νησί «εναλλακτικό», αφού πρότεινε ένα τοπίο πολύ διαφορετικό από εκείνο των Κυκλάδων και των υπόλοιπων νησιών του Αιγαίου, με το χαρακτηριστικό βραχώδες ανάγλυφο, τα γραφικά καλντερίμια και τα κατάλευκα σπιτάκια να αντανακλούν τον ελληνικό ήλιο με έναν τρόπο σχεδόν μυσταγωγικό και απόκοσμο.

Εδώ όλα είναι πιο γήινα, θυμίζοντας περισσότερο τη μορφολογία της αντικρινής Θεσσαλίας, και θα ΄λεγε κανείς ότι η Σκιάθος μοιάζει σαν να… δραπέτευσε από το Ιόνιο για να δώσει ένα άλλο χρώμα στο αιγαιοπελαγίτικο τοπίο. Τα χρώματα που κυριαρχούν είναι το γαλάζιο της θάλασσας και το πράσινο της πυκνής βλάστησης, αφού πρόκειται για ένα από τα πιο πυκνόφυτα νησιά της χώρας. Και να σκεφτεί κανείς ότι το μόνο νησί που την ξεπερνά είναι η γειτονική της Σκόπελος!

Η σύνδεση της Σκιάθου με το λαμπρό τέκνο της, τον μεγάλο λογοτέχνη και «άγιο των γραμμάτων» Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, προσέδωσε στο νησί έναν χαρακτήρα μυστηριακό και θρησκευτικό, κάτι όμως που δεν είναι αλήθεια, αφού διαθέτει πολλές πτυχές και πρόσωπα, με τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα να κυριαρχεί κάθε καλοκαίρι, τότε που η Σκιάθος υποδέχεται τουρίστες από κάθε γωνιά της Γης για να τους προσφέρει αξέχαστες διακοπές.

Βίντεο: Carsten Bachmeyer

Και η αλήθεια πως έχει και τη θέληση αλλά και τα μέσα για να εξασφαλίσει ποιοτική διαμονή στους επισκέπτες της. Σήμερα η Σκιάθος διαθέτει ένα μεγάλο πλήθος ξενοδοχείων και καταλυμάτων για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες όλων των παραθεριστών, ενώ δεν είναι λίγοι οι τουρίστες που βλέπουν το νησί με επενδυτικά κριτήρια και αναζητούν εξοχικές κατοικίες είτε για τις διακοπές τους είτε για την αξιοποίησή τους για οικονομικό όφελος. Μερικά από τα ξενοδοχεία της, μάλιστα, βρίσκονται στις λίστες των πιο πολυτελών και διακεκριμένων καταλυμάτων σε όλη την Ευρώπη.

Επειδή όμως το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με τη θάλασσα, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι παραλίες είναι ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά του νησιού. Ειδικά οι Κουκουναριές, αλλά και όλες οι άλλες παραλίες που συναντά κανείς στο διάβα του μέχρι να φτάσει σε αυτές, είναι από τους βασικούς λόγους για να επισκεφτεί κανείς τη Σκιάθο. Η εμπειρία να κάνει κάποιος το μπάνιο του σε ελάχιστη απόσταση από τη βλάστηση, σχεδόν κάτω από τη σκιά των δέντρων, είναι από εκείνες που δεν ξεχνιούνται, αλλά αντίθετα κάνουν τον επισκέπτη να επιθυμεί να τις ξαναζήσει. Γι’ αυτό και η Σκιάθος έχει κάθε χρόνο έναν μεγάλο αριθμό repeaters, όπως λέγονται οι τουρίστες που επισκέπτονται έναν τόπο ξανά και ξανά.

Πέρα όμως από τις φυσικές ομορφιές του, το νησί του Παπαδιαμάντη διακρίνεται και για την έντονη νυχτερινή ζωή του, που είναι εφάμιλλη, αν όχι ανώτερη, εκείνης των μεγάλων νησιών πρώτης γραμμής της Ελλάδας. Μόλις νυχτώσει, η Σκιάθος προσφέρει άπειρες επιλογές για καφέ, ποτό και φαγητό, και δεν υπάρχει κανείς που να μη βρίσκει αυτό που ταιριάζει στις προτιμήσεις του. Μικρά μπαράκια, πολύβουα κλαμπ,  ψαροταβέρνες και τα γκουρμέ restaurants της Σκιάθου συμπληρώνουν ένα πλούσιο παζλ που δίνει στο νησί τη ζωντάνια και τον ρυθμό που το χαρακτηρίζουν.

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν συντελέσει στη ραγδαία άνοδο της Σκιάθου ως τουριστικού προορισμού και την έχουν φέρει στις πρώτες θέσεις των επιλογών των εγχώριων και ξένων ταξιδιωτών.  

Πηγή αρθρογραφίας: https://skiathosmystery.com

Σχόλια

Exit mobile version