home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ένα στολίδι 3 εκατομμυρίων ετών στο νότιο άκρο της Πελοποννήσου

Καλωσορίσατε σε ένα από τα πλουσιότερα σπήλαια στην Ευρώπη, λίγα λεπτά από τη Νεάπολη Λακωνίας, στο δήμο Μονεμβασιάς
Σπήλαιο Καστανιάς Νεάπολη Λακωνίας (1)

Ένα στολίδι 3 εκατομμυρίων ετών περιμένει τους επισκέπτες λίγα λεπτά από τη Νεάπολη Λακωνίας, στο δήμο Μονεμβασίας. Πρόκειται φυσικά για το σπήλαιο της Καστανιάς ένα από τα πλουσιότερα σπήλαια στην Ευρώπη που σας περιμένει ενώ μέσω του φθινοπώρου να το ανακαλύψετε.

Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια της Ελλάδας το οποίο βρίσκεται καλά κρυμμένο στο νότιο άκρο της Πελοποννήσου. Πλούσιο σε πυκνότητα και ποικιλία σχημάτων, χρωμάτων και μορφών, το σπήλαιο κατατάσσεται δεύτερο στο είδος του σε όλη την Ευρώπη.

Σπήλαιο Καστανιάς Νεάπολη Λακωνίας (4)
Φώτο: kastaniacave.gr

Ο εντυπωσιακός διάκοσμος του σπηλαίου

Τρία εκατομμύρια χρόνια χρειάστηκε η φύση για να δημιουργήσει τον απαράμιλλο λιθωματικό διάκοσμο και να πλάσει σώματα και μορφώματα μιας φαντασίας αμύθητης. Ανάμεσα στους θεόρατους κόκκινους και λευκούς καταρράκτες», τις γιγάντιες πολύσχημες κολώνες, τις κουρτίνες» και τα «σεντόνια» που ξεχύνονται σαν κέρινα ομοιώματα απ’ την οροφή, φωλιάζουν χταπόδια» και «κοράλια», «ελεφαντάκια» και «μανιτάρια», «πουλιά» και καρικατούρες, «εξωτικά φυτά» και μνημειώδη πλάσματα.

Η έκταση του Σπηλαίου είναι 1.500 τ.μ., χωρίζεται σε δύο επίπεδα και ο επισκέπτης το περιέρχεται με μια διαδρομή 500 μ. Σπάνιες παρουσίες όπως δίσκοι, επίπεδοι σταλαγμίτες, εκκεντρίτες και ελικτίτες, έχουν τον ιδιαίτερο τόπο τους στο σπήλαιο και αποτελούν σημαντικούς σταθμούς της ξενάγησης. Με λίγη τύχη, ίσως να συναντήσετε έναν ευγενή μόνιμο κάτοικο του σπηλαίου, strong>το τυφλό και κουφό δολιχόποδο.

Σπήλαιο Καστανιάς Νεάπολη Λακωνίας (3)
Φώτο: kastaniacave.gr

Το σπήλαιο σχηματίστηκε μέσα σε ασβεστόλιθους ιουρασικής ηλικίας (145 έως 195 εκατομ. χρόνων) της ενότητας «Τριπόλεως», μετά από μια περίοδο γεωλογικών ταραχών που την διαδέχθηκε μια δραστήρια περίοδος σταγονορροής και δημιουργίας χημικών ιζημάτων. Ο λιθωματικός διάκοσμος αποτελείται από ανθρακικό ασβέστιο σε κρυσταλλική μορφή, εμπλουτισμένο με οξείδια μετάλλων του υπεδάφους που του χαρίζουν την επτάχρωμη παλέτα του.

Σπήλαιο Καστανιάς Νεάπολη Λακωνίας (2)
Φώτο: kastaniacave.gr

Το φθινοπωρινό ωράριο λειτουργίας

Από 01/10/2022 έως 31/03/2023 θα λειτουργεί κάθε Σάββατο & Κυριακή από τις 10:00 έως τις 16:00.

Ξεναγήσεις ανά μία ώρα. Πρώτη ξενάγηση 10:30 – Τελευταία ξενάγηση 15:30.

Τιμή εισιτηρίου:

  • 7€ για ενήλικες
  • 3€ για παιδιά, φοιτητές, ανέργους και Α.Μ.Ε.Α
  • 5€ για οργανωμένα γκρουπ

Δεν γίνονται κρατήσεις, αγορά εισιτηρίων γίνεται στο χώρο του Σπηλαίου Καστανιάς.

Σπήλαιο Καστανιάς Νεάπολη Λακωνίας (5)
Φώτο: kastaniacave.gr

Για ομαδικές επισκέψεις (Σύλλογοι, Σχολεία κ.λπ) και περισσότερες πληροφορίες καλέστε στα 2734360100-115 και 6986555444.

Πώς θα πάτε

Η καταπράσινη ορεινή διαδρομή για το σπήλαιο ακολουθεί την ανατολική απόληξη του Πάρνωνα που σβήνει στο ακρωτήριο του Μαλέα.

Στον προαύλιο χώρο του σπηλαίου λειτουργεί αναψυκτήριο, ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκεται το παμπάλαιο εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα, σημαδεμένο απ’ τα περάσματα κουρσάρων και κατακτητών.

Ο χρόνος διαδρομής με αφετηρία τη Νεάπολη μέσω Λαχίου (Καλένια), Παραδεισίου, Κάτω Καστανιάς έως το Σπήλαιο είναι 30 λεπτά. Υπάρχει πρόσβαση και για λεωφορείο 52 θέσεων.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis