home design 800x400

Μείωση κόστους και αύξηση στην επιδότηση ρεύματος για να επιβιώσουν τα ελαιοτριβεία

Επιστολή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα στον κ. Γεωργαντά

Άμεση πρέπει να είναι η λήψη μέτρων για την επιβίωση των ελαιοτριβείων εν μέσω ενεργειακής κρίσης, καθώς παραγωγοί και ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο διαρκών αυξανόμενο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Το ζήτημα θίγει και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας, σε επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά, υπογραμμίζοντας τη σημασία μείωσης του κόστους για τα ελαιοτριβεία, αλλά και την αύξηση της επιδότησης ρεύματος.

Τονίζοντας τον ρόλο του ελαιολάδου ως ένα από τα σημαντικότερα εθνικά προϊόντα της χώρας στις εξαγωγές, ο κ. Νίκας αναφέρει πως το ελαιόλαδο αποτελεί πηγή εισοδήματος για 500.000 ιδιοκτήτες ελαιόδεντρων, 1.300 ελαιοτριβείων, 32 πυρηνελαιουργείων και 600 τυποποιητηρίων, καθώς επίσης και του ανθρώπινου δυναμικού που εργάζεται στους ελαιώνες και στις παραπάνω επιχειρήσεις. Ωστόσο, η ενεργειακή κρίση φαίνεται πως θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη φετινή παραγωγή αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Νίκας προτείνει τη λήψη μέτρων από την Πολιτεία για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ελαιοτριβείων, καθώς και την εξίσωση της επιδότησης του ρεύματος με άλλους κλάδους της βιοτεχνίας και της βιομηχανίας. Τέτοιες κινήσεις θα βοηθήσουν σημαντικά έναν κλάδο που απασχολείται μόνο εποχιακά, ενώ θα εξασφαλίσουν τη συνέχιση της παραγωγής και εξαγωγής ποιοτικών προϊόντων από τη χώρα.

Σχόλια

Exit mobile version