home design 800x400
home design 1170Χ320

Ο «δρόμος της αγάπης» στο Αλπικό παραδοσιακό χωριό της Αρκαδίας

Γοητευτική με όμορφα γραφικά καλντερίμια, πετρόχτιστα αρχοντικά, σπίτια με κήπους, τρεχούμενα νερά, καλή κουζίνα και ιδιαίτερα υγιεινό κλίμα, η ορεινή Βυτίνα
Δρόμος της Αγάπης Βυτίνα

Βυτίνα, το Aλπικό παραδοσιακό χωριό της Αρκαδίας που βρίσκεται σκαρφαλωμένο στις ελατοσκέπαστες πλαγιές του Μαινάλου (υψόμετρο 1033μ) αποτελεί ιδανικό προορισμό για χειμερινό και θερινό τουρισμό.

Γοητευτική με όμορφα γραφικά καλντερίμια, πετρόχτιστα αρχοντικά, σπίτια με κήπους, τρεχούμενα νερά και ιδιαίτερα υγιεινό κλίμα προσελκύει επισκέπτες και τους 12 μήνες του χρόνου, αφού βρίσκεται πολύ κοντά στο ανακαινισμένο χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου και σε μικρή απόσταση από την Αθήνα –μόλις 185 χλμ. Τη Βυτίνα που απέχει 44 χλμ. από την Τρίπολη την συναντάμε στο δρόμο Τρίπολης – Αρχαίας Ολυμπίας – Πύργου.

Βυτίνα Αρκαδίας (3)
Βυτίνα Αρκαδίας (4)

Αξιοθέατα

Σημείο αναφοράς η κεντρική πλατεία με την εκκλησία του Άγιου Τρύφωνα ένα δημιούργημα Αρκαδικής αρχιτεκτονικής, χτισμένη με το περίφημο μαύρο μάρμαρο της περιοχής, το αξιόλογο Λαογραφικό Μουσείο και η Βιβλιοθήκη που φιλοξενείται σ’ ένα ιστορικό κτίριο, το πετρόκτιστο «Ελληνικό Σχολείο».

Οι ρομαντικοί μπορούν ν’ απολαύσουν τον περίπατό τους στον «δρόμο της αγάπης» το δενδροσκέπαστο δρομάκι στην είσοδο του γραφικού χωριού που χαρίζει στιγμές χαλάρωσης.

Ο Δρόμος της Αγάπης (2)
Φώτο: Wikipedia (PLAKLE)

Γαστρονομικές απολαύσεις

Στην κεντρική πλατεία θα βρείτε γραφικά καφέ, όπου αξίζει να δοκιμάσετε τα τοπικά σπιτικά γλυκά κουταλιού και ταψιού. Ανάλογα με την όρεξή σας και το πόσο βαθιά θα βάλετε το χέρι στην τσέπη για να φάτε έχετε επιλογές σε ρεστοράν lounge food, εστιατόρια και παραδοσιακές ταβέρνες – όλα αποτελούν εγγύηση για καλό φαγητό – με τους μεζέδες της περιοχής όπως χωριάτικος κόκορας με σπιτικές χυλοπίτες, καγιανά, χορτόπιτα με καυκαλήθρες και άλλα τοπικά εδέσματα.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί η τουριστική υποδομή της Βυτίνας και οι επισκέπτες έχουν να επιλέξουν για την διαμονή τους ξενώνες, ξενοδοχεία, αρχοντικά, ντιζαϊνάτα resort και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

olympus digital camera
Βυτίνα Αρκαδίας (1)

Η Βυτίνα ως ορμητήριο

Για κοντινές εξορμήσεις, εκτός από τις βόλτες στο Μαίναλο με την σπάνια χλωρίδα και πανίδα επισκεφθείτε την Ιερά Μονή Κερνίτσης (ιδρύθηκε το 1105), στο χωριό Νυμφασία, η οποία λειτουργούσε ως κρυφό σχολειό τα χρόνια της τουρκοκρατίας, το εγκαταλελειμμένο χωριό Λιμποβίσι που βρίσκεται το πατρικό των Κολοκοτρωναίων και απολαύστε την θέα της περιοχής από μοναστήρι της Παναγιάς της Σφυρίδας ή από τον λόφο του Αϊ Λιά.

Στην Βυτίνα θα βρείτε πολλά καταστήματα με τοπικά προϊόντα όπως τυριά, ζυμαρικά, μέλι, βότανα, καρύδια και όσπρια καθώς και χειροποίητα ξυλόγλυπτα είδη οικιακής χρήσης και διακοσμητικά, καθώς η ξυλογλυπτική αποτελεί την παραδοσιακή τέχνη της.

Η Βυτίνα από ψηλά

Δείτε τον κορυφαίο ορεινό προορισμό της Αρκαδίας από αέρος στο παρακάτω drone video:

Βίντεο: n.p. production

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis