home design

Επίδομα θέρμανσης: Πότε ανοίγει το myθέρμανση, τι δικαιούστε, ποιοι θα το λάβουν διπλό

Η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων εκτιμάται ότι θα ανοίξει περί τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου

Η επιδότηση των 25 λεπτών στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης έδωσε μια πρόσκαιρη ανάσα στους καταναλωτές. Εξίσου σημαντικό όμως είναι και το επίδομα θέρμανσης που φέτος θα δοθεί σε περισσότερους δικαιούχους που φέτος θα φθάσουν τους 1,3 εκατομμύρια. Τα κριτήρια θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση τις επόμενες ημέρες.

Η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων «ΜyΘΕΡΜΑΝΣΗ» εκτιμάται ότι θα ανοίξει περί τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Για να λάβει κανείς το επίδομα θα πρέπει πρώτα να έχει πληρώσει το πετρέλαιο θέρμανσης. Πάντως, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων σχεδιάζεται να καταβληθεί στους δικαιούχους πριν από το τέλος του έτους.

Το myΘέρμανση είναι η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για το επίδομα θέρμανσης. Απευθύνεται σε όσους καταναλώνουν για τη θέρμανσή τους πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης και πληρούν τα κριτήρια χορήγησης με βάση την υπουργική απόφαση.

Διπλό επίδομα σε όσους βάλουν πετρέλαιο για πρώτη φορά

Σύμφωνα με το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου όσοι έως πέρυσι είχαν ζεσταθεί με ηλεκτρικό ρεύμα ή φυσικό αέριο ή άλλη πηγή και φέτος θα προμηθευτούν για πρώτη φορά πετρέλαιο θέρμανσης θα εισπράξουν διπλό επίδομα. Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και με τους νέους δικαιούχους.

Η απόφαση έχει ληφθεί στο πλαίσιο της προσπάθειας ο κόσμος να επιλέξει φέτος το φθηνότερο πετρέλαιο θέρμανσης, αποφεύγοντας το πολύ ακριβό (τουλάχιστον για φέτος) φυσικό αέριο. Για αυτό το λόγο και διπλασιάζει στα 700 ευρώ το ποσό βάσης, ως κίνητρο για τους καταναλωτές να επιλέξουν πετρέλαιο θέρμανσης.

Πρόνοια βέβαια δεν υπάρχει μόνο για όσους καταναλώσουν πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς φέτος θα είναι αυξημένος ο αριθμός των δικαιούχων που θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης, ενώ το ποσό βάσης για τον υπολογισμό του επιδόματος με βάση τις βαθμοημέρες αυξάνεται στα 350 ευρώ από 300 ευρώ που ήταν πέρυσι .

Επιπλέον ελάφρυνση θα έρθει και από την επιδότηση 0,25 ευρώ το λίτρο για το πετρέλαιο θέρμανσης στην αντλία έως το τέλος του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι αν το πετρέλαιο θέρμανσης κάνει πρεμιέρα στα 1,60 ευρώ το λίτρο η τιμή για τον καταναλωτή θα είναι 1,35 ευρώ το λίτρο και θα υποχωρήσει ακόμα περισσότερο αν είναι δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης.

Την στιγμή βέβαια που η κυβέρνηση μειώνει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, στην πραγματικότητα στέλνει την τιμή του πετρελαίου κίνησης κοντά στα 2 ευρώ το κίτρο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα από το τέλος στην επιδότηση στο ντίζελ κίνησης που από την 1η Οκτωβρίου διατίθεται χωρίς την έκπτωση 0,15 λεπτά το λίτρο ενώ δεν πρόκειται να υπάρξει νέο fuel pass για τη βενζίνη, πράγμα που σημαίνει αύξηση της επιβάρυνσης για τους ιδιοκτήτες οχημάτων.

Νέα εισοδηματικά κριτήρια

Το σύστημα υπολογισμού του επιδόματος δεν αναμένεται να αλλάξει. Οι συντελεστές επιδότησης – οι λεγόμενες βαθμοημέρες – που έχουν καταρτιστεί ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και το ψύχος της κάθε περιοχής θα παραμείνουν ως έχουν, με εξαίρεση όπου έχουν διαπιστωθεί λάθη και αυτά διορθωθούν.

Αντίθετα αλλαγές υπάρχουν στα νέα εισοδηματικά κριτήρια τα οποία διαμορφώνονται:

Υπολογισμός επιδόματος

Το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Με βάση αυτό τον υπολογισμό ένας άγαμος θα πρέπει να περιμένει επίδομα από 100 ευρώ έως και 567 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή που κατοικεί. Αντίστοιχο το ποσό για τον έγγαμο με ένα ανήλικο παιδί θα κλιμακώνεται από 120 ευρώ έως 680 ευρώ κ.ο.κ.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version