home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΛακωνίαΤαξίδιαFeatured

Νεάπολη Λακωνίας – Γύρος Ελαφονήσου: Ένα road trip που επιφυλάσσει στον επισκέπτη καλά κρυμμένες ομορφιές

Ήρεμες εξορμήσεις στη νότια Λακωνία - Πού αξίζει να πας, τι δεν πρέπει να χάσεις (Βίντεο).

Η νοτιότερη μεγάλη πόλη της Λακωνίας δεν είναι άλλη από τη Νεάπολη, την πόλη που θα συναντήσει κανείς κατευθυνόμενος στη μαγευτική Ελαφόνησο, τα ιδιαίτερα Κύθηρα ή τα Αντικύθηρα. Η Νεάπολη ωστόσο εκτός από σημείο αναφοράς για τους όσους ταξιδεύουν στα παραπάνω μέρη έχει το δικό της χαρακτήρα, ξεχωριστό από όλων των άλλων πόλεων της Λακωνίας. Με ιστορία μακρινή, αύρα νησιωτική και παράδοση έντονα ναυτική επιφυλάσσει στον επισκέπτη της καλά κρυμμένες ομορφιές.

Η Νεάπολη αποτελεί το κέντρο μίας ευρύτερης περιοχής που όλη η Ελλάδα γνωρίζει ως Βάτικα, όνομα που αποτελεί παράφραση της αρχαίας ονομασίας Βοιάτικα. Η περιοχή των Βατίκων κατοικήθηκε από το μυθικό πρόσωπο του Αινεία, του ιδρυτή της Ρώμης, ο οποίος ίδρυσε στην περιοχή αυτή δύο πόλεις. Η Ήτις και η Αφροδισιάς, που θεμελιώθηκαν από τον Αινεία, μαζί με τη Σίδη αποτέλεσαν τη «Λακωνική Τρίπολη» των μυκηναϊκών χρόνων. Οι τρεις αυτές πόλεις συνενώθηκαν μεταγενέστερα από τον Βοία, της μυθικής γενιάς των Ηρακλειδών, σε μία πόλη που ονομάστηκε Βοιαί. Η ονομασία Βάτικα μαρτυρείται σε ενετικά έγγραφα του 15ου αιώνα, παράφραση των Βοιάτικων, δηλαδή της περιοχής που κατοικούν οι Βοιάτες.

neapolh (4)

Η σημερινή Νεάπολη

Η σημερινή Νεάπολη άρχισε να οικοδομείται το 1837 από τον Βαυαρό αρχιτέκτονα Μπίρμαχ για να αποτελέσει την πρωτεύουσα της περιοχής. Στην προβλήτα του λιμανιού, το ορειχάλκινο άγαλμα του Βατικιώτη θαλασσίνου που χαιρετάει προς τη θάλασσα, τα μικρά λευκά σπίτια και οι στενοί δρόμοι μαρτυρούν την ιδιαίτερη σχέση που ανέπτυξε διαχρονικά ο τόπος αυτός με τη θάλασσα. Τα επαγγέλματα του ψαρά και του ναυτικού αποτελούν παράδοση για αυτόν τον τόπο ενώ είναι ακόμα και σήμερα συνηθισμένα.

Την παράσταση κλέβει η εκκλησία της Αγίας Τριάδας που είναι χτισμένη σε εμφανή θέση στον οπτικό ορίζοντα της Νεάπολης και είναι ορατή από όλα τα σημεία της πόλης. Ο γραφικός παραλιακός δρόμος της Νεάπολης προσφέρει πολλές επιλογές. Ταβερνάκια στα οποία μπορεί κανείς να απολαύσει ψάρια και θαλασσινά που αλιεύονται στην περιοχή, καφετέριες δίπλα στη θάλασσα αλλά και προσεγμένα καταλύματα δίνουν πληθώρα επιλογών ακόμα και στον πλέον απαιτητικό επισκέπτη.

neapolh agalma

Αξιοθέατα της περιοχής

Τα Βάτικα, χερσαίο τμήμα του περίφημου Κάβο-Μαλιά, διαθέτουν πλήθος φυσικών και ιστορικών αξιοθέατων. Ο πέτρινος φάρος του Καβο-Μαλιά, που συνοδεύεται από τις ατελείωτες ιστορίες των ναυτικών για τη δυσκολία του διάπλου του, θεωρείται ένας από τους τελειότερους της Μεσογείου. Το κάστρο της Αγίας Παρασκευής κοντά στο Μεσοχώρι με την ομώνυμη εκκλησία προσφέρουν ασύγκριτη θεά προς την κοιλάδα των Βατίκων.

Η μακραίωνη ιστορία της περιοχής αποδεικνύεται από την ύπαρξη φυσικών και αρχαιολογικών ευρημάτων που εντυπωσιάζουν. Το σπήλαιο της Καστανιάς ηλικίας τριών εκατομμυρίων χρόνων, το απολιθωμένο δάσος στην παράλια ζώνη του Αγίου Νικολάου με τους απολιθωμένους κορμούς και τα όστρακα και η «λακωνική Ατλαντίδα» στο Παυλοπέτρι με τον πρωτοελλαδικό οικισμό.

Όποιος επισκεφθεί την Νεάπολη αξίζει να πάει στα χωριά του ορεινού όγκου της Κριθίνας που δεσπόζει πάνω από την πόλη, το Φαρακλό και το Μεσοχώρι με την υπέροχη θέα ενώ νοτιότερα βρίσκεται το μικρό Άγιο όρος του Κάβο-Μαλιά με τα πολλά μικρά μοναστήρια.

olympus digital camera

Τοπικά εδέσματα που περιμένουν τους επισκέπτες να τα γευτούν είναι τα τσαΐτια με το κατσικίσιο τυρί, η κολοκυθόπιτα με την κίτρινη κολοκύθα, το τοπικό λαδοτύρι, οι σαμουσάδες, οι δίπλες, το τουλουμοτύρι και οι κουραμπιέδες που βρίσκει κανείς όλο τον χρόνο.

Η Ελαφόνησος

Η Ελαφόνησος βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου. Είναι ένα νησί ασύγκριτης ομορφιάς. Το γραφικό λιμανάκι, ο βασικός οικισμός του νησιού, θα σε γοητεύσει.

Οπωσδήποτε να περπατήσεις στον παραλιακό δρόμο για να θαυμάσεις τα ψαροκάικα και την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, η οποία βρίσκεται πάνω σε μία βραχονησίδα που συνδέεται με τη στεριά με μία γέφυρα.

Ελαφόνησος

Στο λιμάνι θα βρεις πολλά ταβερνάκια στα οποία μπορείς να γευτείς νοστιμότατο φρέσκο ψάρι πάνω στο κύμα, αλλά και καφέ και μπαρ για βραδινή διασκέδαση και ποτό.

Και φυσικά μην παραλείψεις να κολυμπήσεις στα καταγάλανα νερά μιας από τις πιο διάσημες παραλίες της Μεσογείου, τον μαγευτικό Σίμο.

Καλοκαιρινή εξόρμηση στην Ελαφόνησο

Διαδρομή Νεάπολη Λακωνίας – Γύρος Ελαφονήσου

Δείτε πλάνα απο τη διαδρομή Νεάπολη Λακωνίας – γύρος Ελαφονήσου, με Haibike electric mountain bike, στις 27 Αυγούστου 2022. Ένα road trip που χαρίζει απλόχερα στον επισκέπτη αξέχαστες εικόνες.

Οι εναέριες λήψεις έγιναν με follow me mode, λίγη ώρα πριν τη δύση του ηλίου και ενσωματώθηκαν στην διαδρομή.

Βίντεο: Thanassis Koustenis

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button