home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Άργος: Πρόσωπο με πρόσωπο με μία αλεπού στην οδό Ναυπλίου, μέρα μεσημέρι

Συχνοί επισκέπτες των πόλεων έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και των ρυθμών ζωής, τα ζώα του δάσους
Αλεπού

Συχνοί επισκέπτες των πόλεων έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και των ρυθμών ζωής, τα ζώα του δάσους. Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί επισκέψεις από αλεπούδες στις πόλεις με αποτέλεσμα άλλοι να ενθουσιάζονται στη θέα τους και άλλοι να ανησυχούν.

Μία τέτοια περίπτωση παρατηρήθηκε μέρα μεσημέρι στην Οδό Ναυπλίου, στο Άργος. Έκπληκτοι οι κάτοικοι ήρθαν «πρόσωπο με πρόσωπο» με την αλεπού, εκεί όπου δεν θα περίμεναν να τους συμβεί κάτι παρόμοιο, μέσα στην πόλη.

Το έξυπνο θηλαστικό δεν παρέλειψε μάλιστα να ποζάρει στο φακό, όπως βλέπετε και στην παρακάτω φωτογραφία:

Αλεπού οδός Ναυπλίου Άργος
Φώτο: Δημήτρης Βλαχογιώργος

Γιατί οι αλεπούδες κατεβαίνουν στις πόλεις

Οι Ευρωπαίοι συνάνθρωποί μας βέβαια δεν εκπλήσσονται πλέον με κάτι τέτοια, μιας και οι αλεπούδες έχουν εποικίσει τις μητροπόλεις της Ευρώπης εδώ και πολλά χρόνια.

Οι αλεπούδες είναι ευφυέστατα και ιδιαίτερα προσαρμοστικά ζώα, και οι πόλεις μας τους παρέχουν πλέον ασφάλεια και εύκολο φαγητό: τα άφθονα ποντίκια, τα σκουπίδια και οι τροφές για δεσποζόμενα και αδέσποτα εξασφαλίζουν σίγουρη επιβίωση. Οι κίνδυνοι από τα αυτοκίνητα υπάρχουν και στην επαρχία και οι περισσότεροι σκύλοι δεν ασχολούνται μαζί τους.

Είναι επικίνδυνες;

Όπως ξεκαθαρίζει η ΑΝΙΜΑ στους ανησυχούντες και στους λοιπούς ενδιαφερόμενους:

  • Οι αλεπούδες είναι μεν φορείς της λύσσας, γενικώς, όπως και οι νυχτερίδες, ειδικώς όμως δεν έχουμε κανένα κρούσμα λύσσας κάτω από τη Θεσσαλία εδώ και πολλές δεκαετίες. Να έχετε εμβολιασμένα τα σκυλιά σας έτσι κι αλλιώς.
  • Μπορούν να φάνε μικρά γατάκια, τις μεγάλες γάτες δεν τις καταφέρνουν, συνήθως γίνονται φίλοι και τρώνε όλοι μαζί .
  • Παιδάκια δεν τρώνε, ούτε γιαγιάδες.
  • Δεν κινδυνεύουν περισσότερο στην πόλη απ ό,τι στο βουνό.
  • Όταν είναι υγιείς δεν πιάνονται (έχουμε προσπαθήσει) εκτός κι αν εγκλωβιστούν κάπου
  • Συχνά είναι άρρωστες (με ψώρα) και επειδή αυτό τις εξαντλεί, πιάνονται σχετικά εύκολα. Έχουμε πιάσει αρκετές και εμείς αλλά και φιλοζωικές κλπ και τις έχουμε θεραπεύσει. Χρειαζόμαστε μια φωτογραφία του ζώου. Μερικές φορές μπορεί να δοθεί φάρμακο μαζί με την τροφή.
  • Τέλος, καλώς ή κακώς, θα πρέπει να συμφιλιωθούμε με την ιδέα ότι δεν υπάρχει ένα τείχος ανάμεσα στα άγρια και τα ήμερα. Αλεπούδες στην Αθήνα, λύκοι στα Μέγαρα, λαφιάτες στα Εξάρχεια, δεντρογαλιές στην Καλλιθέα, νυχτερίδες παντού. Και φυσικά, κοτσύφια, ψαρόνια, γεράκια…. Αν σκεφτείτε τί έχουμε κάνει στο σπίτι τους, τα προβλήματα που προκαλούν στο δικό μας είναι πταίσματα.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis