home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Μεσσηνία: Αγωνία για το 4 μηνών κοριτσάκι που νοσηλεύεται στο Παίδων – Παρέμβαση από το Χαμόγελο του Παιδιού

Το κακοποιημένο βρέφος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία» διασωληνωμένο και σε κρίσιμη κατάσταση – Αύριο η απολογία του 20χρονου πατέρα
Παίδων Αγία Σοφία

Διασωληνωμένο και σε κρίσιμη κατάσταση συνεχίζει να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» στην Αθήνα, το 4 μηνών κοριτσάκι από τον Αετό Τριφυλίας που διακομίστηκε στο νοσοκομείο με συμπτώματα του συνδρόμου ανατάραξης, ενώ αναμένεται αύριο Τετάρτη η απολογία του 20χρονου πατέρα που κατηγορείται για την κακοποίησή του. Η υπόθεση μάλιστα κινητοποίησε «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Το επιστημονικό προσωπικό του Οργανισμού έχει ήδη ενημερωθεί για το περιστατικό, ώστε να παράσχει κάθε δυνατή υποστήριξη στο βρέφος, καθώς και στο συγγενικό του περιβάλλον.

Τι διαπίστωσαν οι γιατροί

Το μωρό φέρεται να έχει πέσει θύμα κακοποίησης από τον 20χρονο πατέρα του, που κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ενδοοικογενειακή βία. Θυμίζουμε ότι το βρέφος μεταφέρθηκε το περασμένο Σάββατο με σπασμούς αρχικά στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και στη συνέχεια, εξαιτίας της κρισιμότητας της κατάστασης, στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Εκεί διασωληνώθηκε και διακομίστηκε εσπευσμένα στο Παίδων “Αγία Σοφία” στην Αθήνα, όπου και παραμένει νοσηλευόμενο σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι γιατροί στην Καλαμάτα διαπίστωσαν Σύνδρομο Ανατάραξης Μωρού, από τα συμπτώματα και τις βλάβες στο κεφάλι και το σώμα του βρέφους. Τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει το εν λόγω σύνδρομο δημοσιοποιεί με αφορμή το περιστατικό «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Το Σύνδρομο Ανατάραξης

Σοβαρή μορφή κακοποίησης

Το σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού είναι μια σοβαρή μορφή κακοποίησης που προκαλείται σε ένα βρέφος. Συνήθως συμβαίνει όταν ένας γονέας ή κάποιος φροντιστής κουνάει ένα μωρό από θυμό ή απογοήτευση, συχνά επειδή το βρέφος δεν σταματά να κλαίει. Τα μωρά έχουν πολύ αδύναμους μύες του λαιμού, ειδικά τα βρέφη μικρότερα των 4 μηνών, που δεν μπορούν να υποστηρίξουν πλήρως το αναλογικά μεγάλο κεφάλι τους. Το έντονο κούνημα αναγκάζει το κεφάλι του μωρού να κινείται βίαια με αποτέλεσμα σοβαρές και μερικές φορές θανατηφόρες εγκεφαλικές βλάβες. Οι βλάβες είναι μεγαλύτερες αν το κεφάλι του μωρού κατά την ανατάραξη προσκρούσει σε κάποια επιφάνεια.

Αφορά μωρά 3 έως 8 μηνών

Το σύνδρομο αυτό παρατηρείται κυρίως σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των δύο ετών, με την πλειονότητα των περιπτώσεων να εμφανίζεται πριν από τα πρώτα γενέθλια του μωρού. Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν μωρά μεταξύ 3 και 8 μηνών, ωστόσο, παιδιά ηλικίας έως και 4 ετών έχουν πέσει θύματα αυτής της κακοποίησης. Ο δράστης της κακοποίησης είναι συνήθως άτομο του περιβάλλοντος του παιδιού. Οι γονείς που βιώνουν άγχος λόγω κοινωνικών, βιολογικών ή οικονομικών καταστάσεων μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε παρορμητική και βίαιη συμπεριφορά. Όσοι εμπλέκονται με ενδοοικογενειακή βία/ κατάχρηση ουσιών μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προκαλέσουν αυτή την κακοποίηση.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα ποικίλλουν και οφείλονται κυρίως στις βλάβες του εγκεφάλου: α) Μεταβαλλόμενο επίπεδο συνείδησης. β) Υπνηλία συνοδευόμενη από ευερεθιστότητα. γ) Κώμα. δ) Σπασμοί. ε) Διασταλμένες κόρες που δεν ανταποκρίνονται στο φως. στ) Μειωμένη όρεξη. ζ) Εμετός. η) Οπισθότονος – Στάση κατά την οποία το κεφάλι είναι λυγισμένο προς τα πίσω και η πλάτη καμπυλωτή. θ) Ανωμαλίες στην αναπνοή, όπως για παράδειγμα ασυνήθιστα αργή και ρηχή αναπνοή. ι) Καρδιακή ανακοπή.

Επίσης, ο γιατρός που θα εξετάσει το μωρό μπορεί να δει ένα ή περισσότερα από τα πιο κάτω σημάδια: Αιμορραγίες αμφιβληστροειδούς, ραγάδες, μώλωπες στο πρόσωπο, το τριχωτό της κεφαλής, τα χέρια, την κοιλιά ή την πλάτη, οίδημα μαλακών μορίων που μπορεί να υποδηλώνει κάταγμα στο κρανίο ή σε άλλα οστά, τραυματισμοί στην κοιλιακή χώρα, τραυματισμοί στο στήθος, ασυνήθιστα χαμηλή αρτηριακή πίεση, πρόσθια πηγή (μαλακό σημείο του κρανίου) να προεξέχει/προβάλλει.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis