home design 800x400

Μονεμβασιά: Έκταση 484 στρεμμάτων βγαίνει στο σφυρί – Το σχέδιο για παραθεριστικό οικισμό

Στις 28 Σεπτεμβρίου έχουν προγραμματιστεί 198 πλειστηριασμοί για ισάριθμα οικοπεδικά τμήματα με συνολική τιμή πρώτης προφοράς 2,11 εκατ. ευρώ

Αποτελεί σίγουρα έναν από τους πιο…πλούσιους σε αριθμό πλειστηριασμούς αυτός που έχει προγραμματιστεί για τις 28 Σεπτεμβρίου καθώς στην πραγματικότητα περιλαμβάνει σχεδόν 200 επιμέρους πλειστηριασμούς για ισάριθμα οικοπεδικά τμήματα μιας έκτασης 484 στρεμμάτων στην Μονεμβασία.

Η έκταση αυτή ανήκε στην εταιρεία «Malvasia» που εδρεύει στην οδό Βαλαωρίτου στο Κολωνάκι και κατασχέθηκε πέρυσι.

Πρόκειται συγκεκριμένα για 19 οικοδομικά συγκροτήματα τα οποία το καθένα περιλαμβάνει οικοπεδικά τμήματα από 252 τ.μ. έως και 480 τ.μ. Για κάθε οικοπεδικό τμήμα προβλέπεται οικοδομή χρήσης κατοικίας συγκεκριμένου τύπου με προκαθορισμένα αρχιτεκτονικά και γεωμετρικά χαρακτηριστικά.

Τα οικοπεδικά συγκροτήματα που είναι όλα αδόμητα απέχουν από τη θάλασσα από 140 μέτρα μέχρι και 760 μέτρα, με ορισμένα να διαθέτουν καλή θέα προς αυτή. Σε κάποια από τα οικοπεδικά τμήματα η πρόσβαση γίνεται από ασφαλτοστρωμένη οδό και σε άλλα από κοινόχρηστους βατούς χωματόδρομους.

Σε αυτά τα μικρά οικόπεδα προβλέπεται η ανέγερση διαφόρων, αλλά συγκεκριμένων τύπων κατοικιών, όπως ισόγειες από 110 τ.μ. έως 113,46 τ.μ. ή διώροφες από 79,58 τ.μ. έως 173,55 τ.μ.

Διαδοχικοί πλειστηριασμοί

Όπως προκύπτει από την έκθεση, όλες αυτές οι συστάδες οικοπέδων βγήκαν για πρώτη φορά σε πλειστηριασμό την 1η Δεκεμβρίου 2021, οπότε και κατακυρώθηκαν πέντε ακίνητα ενώ για τα υπόλοιπα 198 δεν υπήρξαν πλειοδότες, ούτε η επισπεύδουσα (Cepal) ζήτησε την κατακύρωση στο όνομά της. Στις 23 Μαρτίου 2022 έγινε ο επαναληπτικός πλειστηριασμός, με την ίδια αρχική τιμή πρώτης προσφοράς για το κάθε ακίνητο, ο οποίος ωστόσο ματαιώθηκε και πάλι (για δεύτερη φορά) λόγω μη συμμετοχής πλειοδοτών.

Έτσι φτάνουμε στον τρίτο κατά σειρά πλειστηριασμό που έχει προγραμματιστεί για τις 28 Σεπτεμβρίου, με επισπεύδουσα την εταιρεία ειδικού σκοπού «Lana Securitization S.a.r.l», εκπροσωπούμενη από την Cepal Hellas, που ενεργεί ως νόμιμη διαχειρίστρια των απαιτήσεών της, οι οποίες έχουν μεταβιβαστεί από την Alpha Bank.

Οι πλειστηριασμοί αφορούν το δικαίωμα της πλήρους κυριότητας σε ποσοστό 100% των οριζοντίων οικοπεδικών ιδιοκτησιών – τμημάτων οικοπέδου, «μετά των επ’ αυτών κτισμάτων, υπαρχόντων και μελλοντικών, καθώς και των επ’ αυτών παραρτημάτων, παρακολουθημάτων, προσαυξημάτων, συστατικών μερών και εγκαταστάσεων», παραθεριστικού οικισμού σε έκταση 483,47 στρεμμάτων που βρίσκεται στην Τοπική Κοινότητα Νομίων, της Δημοτικής Ενότητας Μονεμβασίας, του Δήμου Μονεμβασίας, της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, και ειδικότερα στη θέση «Βουταμα».

Το παραπάνω αγρόκτημα, κατά τον καθορισμό ορίων με τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες του Δασαρχείου Μολάων βρέθηκε να έχει έκταση 478,96 στρέμματα, ενώ κατά νεότερη και ακριβέστερη καταμέτρηση έχει έκταση 483,47 στρέμματα.

Σημειώνεται ότι τμήματά της, 84,4 στρεμμάτων και 56,96 στρεμμάτων παραχωρήθηκαν προς την Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Σχεδίασης (ΔΕΠΟΣ) και προς την Κοινότητα Νομίων.

Παράλληλα, η όλη έκταση υπήχθη στο σύστημα της οριζόντιας ιδιοκτησίας και έχει διαιρεθεί σε 20 Οικοδομικά Συγκροτήματα, από τα οποία, το καθένα περιλαμβάνει αριθμό τμημάτων, δηλαδή οριζόντιων οικοπεδικών ιδιοκτησιών.

Οι τιμές των οικοπέδων

Στον επικείμενο πλειστηριασμό οι τιμές πρώτης προσφοράς είναι μειωμένες κατά 15%-20% σε σχέση με τις αρχικές τιμές εκκίνησης, ενώ τα οικοπεδικά τμήματα έχουν εμβαδόν που κυμαίνεται από 252 τ.μ. έως 480 τ.μ. Αντίστοιχα και ανάλογα με τη θέση και την επιφάνεια καθενός η τιμή εκκίνησης διαμορφώνεται από 5.600 ευρώ έως και 21.280 ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έκταση αποκτήθηκε από την εταιρεία «Malvasia» τον Δεκέμβριο του 1982.

Σε βάρος της εταιρείας και σχετικά με τη συγκεκριμένη έκταση εκτός από την τελευταία αναγκαστική κατάσχεση υπέρ της Cepal για ποσό 150.000 ευρώ, υπάρχει προσημείωση υποθήκης από τις 9/12/2004, για ποσό 2 εκατ. ευρώ υπέρ της Εμπορικής Τράπεζας, καθώς και δεύτερη προσημείωση υπέρ της ίδιας, από 17/1/2005, για ποσό 240.000 ευρώ.

newmoney.gr

Σχόλια

Exit mobile version