home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑχαΐαΤαξίδιαFeatured

Τι το ξεχωριστό έχει αυτή η όμορφη βοτσαλωτή παραλία που βρίσκεται μία ανάσα από το Αίγιο

Η παραλία βρίσκεται σε χώρο NATURA 2000, δίπλα στον προστατευόμενο υδροβιότοπο της λιμνοθάλασσας της Αλυκής.

Όμορφη βοτσαλωτή παραλία μόλις δύο χιλιόμετρα από το κέντρο του Αιγίου και δίπλα στον προστατευόμενο (δίκτυο NATURA 2000) υδροβιότοπο της λιμνοθάλασσας της Αλυκής.

Η Αλυκή βρίσκεται δύο χιλιόμετρα ανατολικά από το Αίγιο, δίπλα στη δημοφιλέστερη παραλία για μπάνιο στην περιοχή.

Βίντεο: Άγγελος Αρναουτέλης

Αλυκή Αιγίου

Η Αλυκή είναι μία μικρή κλειστή λιμνοθάλασσα 180 στρεμμάτων που τροφοδοτείται από τα νερά της βροχής και μεγάλο μέρος της στεγνώνει το καλοκαίρι.

Η ύπαρξή της είναι αποτέλεσμα μεγάλων αγώνων πρωτοπόρων ντόπιων και της νεαρής, τότε, Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας, στη δεκαετία του 70 και του 80. Αποτέλεσμα αυτών είναι ότι σήμερα η Αλυκή είναι υγρότοπος με δυσανάλογα μεγάλη, σε σχέση με το μέγεθός του, αξία και συγκεντρώνει μεγάλους αριθμούς από μεταναστευτικά πουλιά Περισσότερα από 235 είδη έχουν παρατηρηθεί εδώ. Η παρατήρηση πουλιών είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Αλυκή, κυρίως το χειμώνα, όταν εκατοντάδες υδρόβια πουλιά παρατηρούνται εύκολα από το γειτονικό δρόμο. Σε περιπτώσεις εμφάνισης κύκνων έχουν μετρηθεί περισσότεροι από 40 000 επισκέπτες σε διάστημα δυό μηνών.

Το σημαντικότερο στοιχείο της Αλυκής, είναι ότι έχει εδραιωθεί στη συνείδηση του κόσμου ως χώρος προστασίας της φύσης και παρατήρησης πουλιών. Αυτό σημαίνει ότι παρά τα μικροπροβλήματα (σκουπίδια από τη θάλασσα, ενόχληση των πουλιών από επισκέπτες και κυρίως τα τροχοφόρα που κινούνται στην παραλία της) η Αλυκή είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά προστατευόμενα μέρη στην Ελλάδα. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφεθεί στην τύχη της. Ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός επισκεπτών και η ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης, επιβάλουν τη λήψη αποτελεσματικότερων μέτρων προστασίας στο μέλλον

Ορνιθοπαγίδα

Η περιοχή είναι σημαντική για διαχειμάζουσες πάπιες, διαβατικά παρυδάτια και άλλα μεταναστευτικά είδη. Είδη παγκοσμίου ενδιαφέροντος που δεν πληρούν κριτήρια ΣΠΠ: Aythya nyroca (5-25 άτομα κατά τη μετανάστευση), Larus audouinii (5-35 άτομα κατά τη μετανάστευση).

Η λιμνοθάλασσα της Αλυκής Αιγίου είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000 με τον κωδικό GR2320006.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button