home design 800x400
home design 1170Χ320

Μελαγκάβι: Ο πέτρινος φάρος του Κορινθιακού όπως δεν τον έχετε ξαναδεί (Βίντεο)

Πέντε φάροι στην Πελοπόννησο ανοίγουν τις πύλες τους για το κοινό την Κυριακή 21 Αυγούστου, Παγκόσμια Ημέρα των Φάρων.
Φάρος Μελαγκάβι (1)

Παγκόσμια Ημέρα Φάρων, σήμερα Κυριακή 21η Αυγούστου και το Πολεμικό Ναυτικό θα ανοίξει για το κοινό 28 φάρους σε όλη την Ελλάδα, 5 εκ των οποίων στην Πελοπόννησο. Μεταξύ αυτών και ο φάρος Μελαγκάβι, στο Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, τον οποίο οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να τον δουν έτσι όπως δεν τον έχουν ξαναδει.

Κατά τη διάρκεια της, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη συμβολή των Φάρων στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, στην αξιοποίηση του Φαρικού δικτύου ως πολιτιστική κληρονομιά καθώς και την συνεισφορά των φαροφυλάκων στην λειτουργία του εν λόγω δικτύου.

Οι φάροι που ανοίγουν στην Πελοπόννησο

Οι ώρες επίσκεψης είναι από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και οι επισκέψιμοι φάροι στην Πελοπόννησο είναι οι εξής:

  • Κρανάη (Γύθειο),   
  • Μελαγκάβι (Λουτράκι),
  • Ακρωτήριο Ταίναρο (Λακωνία),
  • Μονεμβασιά (Λακωνία),
  • Κατάκολο (Ηλεία).

Ο φάρος Μελαγκάβι

Ο φάρος στο Ακρωτήριο Μελαγκάβι βρίσκεται κοντά στον Ναό της θεάς Ήρας ή αλλιώς «Ηραίο» στη βόρεια είσοδο του όρμου της Κορίνθου και τον χωρίζει από τον κόλπο των Αλκυωνίδων βόρεια.

Λειτούργησε το 1897 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο και χαρακτηριστικό μία λευκή αναλαμπή ανά 10 δλ. και φωτοβολία 20 ν.μ.. Κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός.

Το 1947, στα πλαίσια ανασυγκρότησης του φαρικού δικτύου επαναλειτούργησε ως επιτηρούμενος με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1982 ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε, αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου και λειτούργησε ως επιτηρούμενος ηλεκτρικός με χαρακτηριστικό μία λευκή αναλαμπή ανά 10 δευτερόλεπατα και φωτοβολία 19 ναυτικά μίλια.

Το 1982 αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου και ο φάρος πλέον λειτουργεί με ηλεκτρική ενέργεια. Ο φάρος έχει ύψος 13 μέτρα και βρίσκεται σε υψόμετρο 58 μέτρων από την θάλασσα.

Ο πέτρινος φάρος Μελαγκάβι βρίσκεται σε άριστη κατάσταση και ανταποκρίνεται σε όλες τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Φαρικών Αρχών.

Έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο με το ΦΕΚ 1370/Β/18-10-2001, αποκτώντας επίσημα μια βαρύνουσα ιστορική διάσταση για την περιοχή Λουτρακίου – Περαχώρας.

Δείτε τον φάρο Μελαγκάβι που βρίσκεται στην περιοχή της Περαχώρας, μέσα από το παρακάτω drone video του Michael Miller.

Τον ίδιο φάρο κατέγραψε και ο Θεόφιλος Μπάμπουλης (Point Of View GR).

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis