home design 800x400

Δεκαπενταύγουστος στην Πελοπόννησο με νταούλια και πίπιζες (Βίντεο)

Χανάκια Ηλείας: Ένα μεγάλο πανηγύρι έχει στηθεί στην αυλή του καφενείου του χωριού με φημισμένους οργανοπαίκτες

Με νταούλια και πίπιζες γλεντούσαν τον δεκαπενταύγουστο στην Πελοπόννησο τα παλιότερα χρόνια. Τα Χανάκια είναι Τοπική Κοινότητα του Αλποχωρίου στην Ηλεία, η οποία ανήκει στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας. Ο Δεκαπενταύγουστος είναι η μέρα εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, έχει ιδιαίτερη θέση στο εορτολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και εορτάζεται σε όλη την Ελλάδα, καθώς δεν είναι ένα πένθιμο γεγονός για το ελληνικό λαό, επειδή η Παναγία «μετέστη προς την ζωήν».

Βρισκόμαστε ανήμερα Δεκαπενταύγουστο στα Χανάκια, όπου ένα μεγάλο πανηγύρι έχει στηθεί στην αυλή του καφενείου του χωριού πριν από 44 χρόνια.

Ζεϊμπεκιές και χασαποσέρβικο

Σε πρώτο πλάνο ο κινηματογραφιστής παίζει μπουζούκι με μια μικρή μπάντα, στο ξεκίνημα ακούμε ένα παραδοσιακό χασαποσέρβικο, ενώ ένας άντρας χορεύει, οι παραγγελίες με τα πιάτα και τα ποτά εκτελούνται με ταχύτητα, οι θαμώνες, μικροί και μεγάλοι, απολαμβάνουν.

Στη συνέχεια ο κινηματογραφιστής, τραγουδά και παίζει στο μπουζούκι το τραγούδι του Μάρκου Βαμβακάρη «Τα δυο σου χέρια πήρανε (Βεργούλες)», ένας άντρας χορεύει το ζεϊμπέκικο, ένας άλλος το ολοκληρώνει, ένας τρίτος αφήνει χαρτούρα (φιλοδώρημα) στην ορχήστρα. Το γλέντι συνεχίζεται, ένα ζευγάρι χορεύει έναν γρήγορο χασαποσέρβικο, αντικριστά.

Τσάμικο υπό τον ήχο της πίπιζας

Στο επόμενο πλάνο ο πατέρας του κινηματογραφιστή Χρήστος Ασημακόπουλος σέρνει τον τσάμικο χορό, υπό τον ήχο της πίπιζας, με ένα τσιγάρο στο χέρι, στη σκυτάλη του οδηγού του χορού εναλλάσσονται δύο κυρίες, οι συγχωριανοί συμμετέχουν και συνεχίζουν και σε άλλους παραδοσιακούς ρυθμούς. Ένα ξεχωριστό πλάνο των φημισμένων οργανοπαικτών στην Πελοπόννησο, του νταουλιέρη Χρήστου Καντήλα και του Βασίλη Τσάκου με τις πίπιζες.

Οι χωριανοί χορεύουν, γελούν, αστειεύονται στη γιορτή της Παναγίας στα Χανάκια Ηλείας, το 1978.

Σχόλια

Exit mobile version