Home design
home design

Πελοπόννησος: Πραγματική Ευκαιρία για Διεθνείς Αγοραστές

skouras real estate και Θεόδωρος Σκούρας

Πόσο ενδιαφέρουσα παραμένει η επένδυση σε ακίνητα στην Πελοπόννησο για τον μέσο Ευρωπαίο πολίτη; Η απάντηση είναι πολύ και μάλιστα περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Ναι, είμαστε πάλι αντιμέτωποι με μία νέα διεθνή, ίσως κυρίως Ευρωπαϊκή, κρίση.

Του Θεόδωρου Σκούρα*

Θεόδωρος Σκούρας
ΦΩΤΟ: Skouras Real Estate

Σίγουρα έχει ενδιαφέρον να δούμε την εξέλιξη της αγοράς των ακινήτων, η οποία δέχεται σχεδόν αντίρροπες πιέσεις.

Από τη μία πλευρά, η αύξηση του κατασκευαστικού κόστους, η αύξηση των τιμών σε όλα τα είδη και υπηρεσίες οδηγεί σε συρρίκνωση του εισοδήματος και η σταδιακή αύξηση των επιτοκίων δανεισμού αποδυναμώνουν την αγοραστική ισχύ.

Από την άλλη πλευρά, η μειωμένη προσφορά κατοικιών και η αύξηση του κόστους κατασκευής δεν επιτρέπει μεγάλη μείωση στις τιμές των ακινήτων. Η διαρκής αποδυνάμωση της αξίας των χρημάτων εξαιτίας του πληθωρισμού, δυναμώνει την αγοραστική ζήτηση ακινήτων λόγω του φόβου για την απώλεια αξίας των αποταμιεύσεων.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στους Ευρωπαίους πολίτες δυτικών κρατών, οι οποίοι όμως έχουν να αντιμετωπίσουν και κάτι ακόμα, κι αυτό δεν είναι άλλο από την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Σαφώς, αυτό καλείται να αντιμετωπίσει και ο Έλληνας πολίτης, με τη μόνη διαφορά ότι σε μερικές χώρες, όπως για παράδειγμα στις Γερμανόφωνες χώρες της Ευρώπης, ο χειμώνας διαρκεί 4 φορές περισσότερο από τον δικό μας, με χαμηλότερες θερμοκρασίες και αρκετά λιγότερη ηλιοφάνεια. Επομένως, οι ενεργειακές ανάγκες ενός νοικοκυριού στην Ελλάδα είναι πολύ πιο οικονομικές απ’ ότι σε μία δυτική χώρα της Ευρώπης.

Εικόνα1

Χαρακτηριστικό είναι ότι εάν κάποιος ξένος αγοράσει ένα σπίτι μίας μέσης οικογένειας στην επαρχία της Πελοποννήσου ή πιο συγκεκριμένα στην Αργολίδα ή στη Μεσσηνία και εγκαταστήσει ένα φωτοβολταικό πάρκο με κόστος 20.000€, μπορεί να πετύχει 50 έως και 70% επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Πέρα από το οικονομικό όφελος, υπάρχει και η καλύτερη ποιότητα ζωής στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι στην Ελλάδα μπορεί κανείς να απολαύσει τον ήλιο και τη θάλασσα σχεδόν όλο το χρόνο, σε συνδυασμό και με τη μεσογειακή διατροφή είναι ένα πολύ σημαντικό προτέρημα που ίσως για εμάς να είναι σχεδόν αυτονόητο, αλλά όχι για τους κατοίκους πολλών χωρών της δυτικής Ευρώπης. Ένας άλλος παράγοντας που λειτουργεί θετικά στην απόφαση ξένων αγοραστών να αποκτήσουν ένα ακίνητο στην Ελλάδα, πέρα από το κόστος ενέργειας, είναι το κόστος διαβίωσης. Στον τομέα αυτό, ναι μεν είμαστε πιο ακριβοί όσον αφορά τις τηλεπικοινωνίες και μερικές κατηγορίες τροφίμων σε σύγκριση με τον Μ.Ο της Ευρώπης, αλλά σε γενικές γραμμές είναι οικονομικότερη η ζωή στην Ελλάδα απ’ ότι στις Δυτικές χώρες της Ευρώπης.

skouras real estate

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας το Σεπτέμβριο του 2021, το επίπεδο τιμών στην Ελλάδα ήταν 23% χαμηλότερο από ό,τι στη Γερμανία. 

Φορολογικά η Ελλάδα δίνει επιπλέον ένα μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων Νότιων χωρών, διότι όποιος συνταξιούχος τρίτης χώρας επιλέξει ως φορολογική έδρα την Ελλάδα, τότε θα έχει σταθερό φορολογικό συντελεστή 7%. Δηλαδή, για τα επόμενα 15 χρόνια το εισόδημά τους θα φορολογείται με συντελεστή 7%, και αυτό αφορά τόσο τη σύνταξή τους όσο και όλα τα εισοδήματα που λαμβάνουν στο εξωτερικό, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα, είτε ενοικιαζόμενη είτε εφόσον αγοράσουν ακίνητο.

Τέλος, ένας ακόμα οικονομικός παράγοντας είναι το γεγονός ότι οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα, συγκριτικά με τις τιμές των ακινήτων στο εξωτερικό, είναι αρκετά πιο χαμηλές με βάση τη Eurostat. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά θα βρείτε σε προηγούμενο άρθρο μας στο blog του www.skourasrealestate.gr. Δηλαδή, τα Ελληνικά ακίνητα και πιο συγκεκριμένα, τα ακίνητα της Πελοποννήσου παραμένουν αρκετά πιο ανταγωνιστικά, συγκριτικά με τα ακίνητα των Δυτικών χωρών.

Φυσικά, οι γενικεύσεις δεν περιλαμβάνουν όλες τις περιπτώσεις ακινήτων για όλη την επικράτεια και προφανώς υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά δε στεκόμαστε σε αυτές.

Επομένως, για ένα συνταξιούχο, αλλοδαπό, Ευρωπαίο ή για κάποιον εργαζόμενο, στον οποίο επιτρέπεται η απομακρυσμένη εργασία, ο προορισμός της χώρας μας θα πρέπει να αποτελέσει σίγουρα μία αξιόλογη επιλογή, είτε μέσω της ενοικίασης, είτε μέσω της απόκτησης ενός ακινήτου.

*Ο Θεόδωρος Σκούρας είναι ιδιοκτήτης της Skouras Real Estate, broker, εκτιμητής ακινήτων

skouras logotel

Skouras Real Estate

Δερβενακίων & Θεσσαλονίκης, Ναύπλιο

t. 27520 29529

Σχόλια

coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis