home design 800x400
home design 1170Χ320

Το αραξοβόλι των Μεσσηνιακών Οινουσσών για σκάφη αναψυχής με τους πολλούς θρύλους

Η Πρώτη είναι ένα ιδιότυπο και πανέμορφο νησί, σε σχήμα κροκόδειλου, μια ανάσα από την Μαραθόπολη Μεσσηνίας.
Πρώτη

Η Πρώτη είναι ένα ιδιότυπο και πανέμορφο νησί, σε σχήμα κροκόδειλου, μια ανάσα από τη Μαραθόπολη Μεσσηνίας. Εκεί κοντά ήταν το αραξοβόλι για σκάφη αναψυχής των Μεσσηνιακών Οινουσσών με πολλούς θρύλους να το συνοδεύουν.

Το νησί έχει μόνο μία παραλία, τη Βουρλιά, η οποία διαθέτει τιρκουάζ, εξωτικά νερά και λίγα μέτρα από την παραλία, το ναυάγιο του πλοίου Ανουάρ, μήκους 40 μέτρων, το οποίο βομβαρδίστηκε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και κείτεται λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, στον προφυλαγμένο όρμο της Βουρλιάς.

Διαθέτει 1 μόνιμο κάτοικο, τον μοναχό του Μοναστηριού της Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου της Γοργοπηγής, που αποτελεί το μοναδικό κτίσμα που υπάρχει στο νησί.

Στο νησάκι μπορεί επίσης κανείς να δει μισογκρεμισμένα σήμερα ασκητάρια, επιγραφές ναυτικών σε βράχια και ερείπια αρχαίας ακρόπολης.

Εκεί είχαν αναζητήσει καταφύγιο κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο τα πλοία των Αθηναίων που κατέβαιναν από τη Ζάκυνθο προς την Πύλο και έπεσαν σε φοβερή τρικυμία. Κατά την Τουρκοκρατία, το νησί αποτέλεσε το λημέρι του Μανιάτη Πειρατή Κατούλια, ο οποίος πραγματοποιούσε επιθέσεις σε διερχόμενα ιστιοφόρα.

Βίντεο: nikos.tsiak

Μαραθόπολη Μεσσηνίας

Η Μαραθούπολη ή Μάραθος, όπως προτιμούν να την αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι το ψαροχώρι που γοητεύει. Το γραφικό χωριό απλώνεται στα δυτικά παράλια της Μεσσηνίας απέναντι από το νησάκι Πρώτη.

Η Μαραθόπολη και η ευρύτερη περιοχή αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό και το καλοκαίρι συγκεντρώνει μεγάλη τουριστική κίνηση.

Υπάρχουν πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, αλλά και κάμπινγκ. Επίσης μπορείτε να απολαύσετε θαλασσινά και τοπικές γεύσεις στις φημισμένες ψαροταβέρνες που βρίσκονται στον παραλιακό πεζόδρομο, στις οποίες φτάνει κόσμος για να φάει και από τις γειτονικές περιοχές.

Χαρακτηριστικά προϊόντα της περιοχής είναι το εξαιρετικό λάδι και το κρασί. Στις 6 Αυγούστου γίνεται το πανηγύρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, ενώ αν βρεθείτε εδώ το Πάσχα θα δείτε να καίνε το ομοίωμα του «Iούδα».

Στον παραλιακό δρόμο οι ρομαντικοί θα απολαύσετε ακόμα το ηλιοβασίλεμα, και στο λιμάνι θα δείτε τις ψαρόβαρκες.

Γύρω από τον Μάραθο υπάρχουν δαντελωτές αμμουδερές παραλίες. Μπορείτε να κολυμπήσετε τόσο στην ίδια την Μαραθόπολη, αλλά και σε άλλες κοντινές παραλίες, όπως στον Λαγκουβάρδο, τον Αϊ-Γιαννάκη, το Bρομονέρι, την Aγία Σωτήρα και το Mάτι.

Αξέχαστο θα σας μείνει το μπάνιο σας στην παραλία Βουρλά της  νήσου Πρώτη, όπου μπορείτε να φτάσετε με σκάφος που ξεκινάει από το λιμανάκι ή και με δικό σας σκάφος, αν διαθέτετε. Στην Πρώτη επισκεφθείτε τη Μονή της Χρυσοπηγής, που λειτουργείται τον Αύγουστο (22 και 23) και στις 23 Σεπτεμβρίου που γίνεται το πανηγύρι της Παναγίας της Γοργοπηγής. Η Πρώτη έχει πλούσια ιστορία, αφού έπαιξε σημαντικό ρόλο στον Πελοποννησιακό Πόλεμο, ενώ αποτελούσε και ορμητήριο πειρατών. Μάλιστα, στη θέση Γραμμένο υπάρχουν αρχαίες επιγραφές χαραγμένες σε βράχους.

Με αφετηρία τον Μάραθο μπορείτε να επισκεφθείτε την Πύλο, την Μεθώνη και την Κορώνη, αλλά και την Κυπαρισσία. Απέχει 4 χιλιόμετρα από τους Γαργαλιάνους και 83 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis