home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Μάνη: Το γραφικό Λιμένι πριν ακόμα γίνει τουριστικό θέρετρο

Το φιλμ του 1978 εστιάζει στα παραδοσιακά κτήρια και τους μανιάτικους πύργους, όπου ξεχωρίζει το λεγόμενο «Παλάτι» του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη
Λιμένι 1978

Ο κινηματογραφιστής βρίσκεται στο Λιμένι, παραθαλάσσιο οικισμό της Μάνης στη Λακωνία εν έτει 1978, πριν ακόμα ξεκινήσει η τουριστική του ανάπτυξη. Το φιλμ ξεκινά με τα κύματα να σκάνε πάνω στα βράχια. Ύστερα βλέπουμε απόψεις από το γραφικό Λιμένι από τον δρόμο.

Με κοντινά πλάνα ο φακός εστιάζει στα παραδοσιακά κτήρια και τους μανιάτικους πύργους, όπου ξεχωρίζει το λεγόμενο «Παλάτι» του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.

Το φιλμ κλείνει με πλάνα της φουρτουνιασμένης θάλασσας και ένα σύντομο πλάνο από την είσοδο των Σπηλαίων Διρού, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα.

Βίντεο: Aylon Film Archives

Το Λιμένι

Το κουκλίστικο Λιμένι είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό της Μάνης και ένας από τους ομορφότερους και πιο παραδοσιακούς οικισμούς της περιοχής που αξίζει να επισκεφθεί κανείς έστω μια φορά στη ζωή του. Μια λωρίδα επίγειου παραδείσου με πέτρινα σπίτια πάνω στο νερό, που κάνει τον επισκέπτη να φεύγει από εκεί γεμάτος εικόνες και αξέχαστες αναμνήσεις.

Το μικρό πέτρινο λιμανάκι βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από την Αρεόπολη και περίπου 27 χιλιόμετρα από το Γύθειο.

Το Λιμένι σήμερα (Φώτο: anagnostis)

Το Λιμένι, επίνειο της Aρεόπολης, είναι κατά γενική ομολογία ένα από τα ωραιότερα οικιστικά σύνολα της Λακωνικής Μάνης με ραγδαία τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, και όχι άδικα. Φτάνοντας κανείς στο Λιμένι θα θαυμάσει το Παλάτι του Πετρόμπεη με τον τετραώροφο Πύργο του και τα τοξωτά ανοίγματα του που μαρτυρά την αίγλη της εποχής. Το παλάτι είχε σημαντικό ρόλο κατά τους επαναστατικούς και τους μετεπαναστατικούς χρόνους, ενώ στην περιοχή βρίσκεται ο τάφος και η προτομή του μανιάτη στρατιωτικού ηγέτη Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.

Το Λιμένι σήμερα (Φώτο: anagnostis)

Το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας στο Λιμένι είναι βραχώδες ακόμη και μέσα στη θάλασσα, ενώ αν κάποιος θέλει να βρει μεγάλη παραλία μπορεί να πάει στη κοντινή μεγάλη αμμουδιά ανάμεσα στο Νέο Οίτυλο και το Καραβοστάσι. Εκτός από το Παλάτι του Πετρόμπεη και τα όμορφα τοπία ο επισκέπτης θα δει επίσης γραφικά εκκλησάκια όπως το εκκλησάκι του Aγίου Σώστη.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis