home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΚορινθίαΤαξίδια

Δεν πάει το μυαλό σου: Το μοναδικό χωριό στην Πελοπόννησο με τόσα αξιόλογα εκκλησιαστικά μνημεία

Μέσα στην μυρωδιά του πεύκου, εκεί όπου κυριαρχεί το απέραντο πράσινο, ο καθαρός αέρας και η ζεστή φιλοξενία των ανθρώπων.

Στην ανατολική Κορινθία και μόλις 97 χιλιόμετρα από την Αθήνα βρίσκεται το γνωστό Σοφικό. Περιβάλλεται από ένα υπέροχο πευκοδάσος 80000 στρεμμάτων, ένα από τα λίγα εν μέρει σωζόμενα στην Ελλάδα. Σίγουρα δεν πάει το μυαλό σου, όμως είναι το μοναδικό χωριό στην Πελοπόννησο με τόσες πολλές αξιόλογες εκκλησίες που χαρακτηρίζονται ως μνημεία.

Το Σοφικό είναι χτισμένο στην περιοχή της Αρχαίας Σολυγείας, τόπου με ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία για τους αρχαίους Έλληνες. Αυτό μαρτυρείται από την τεράστια στρατιωτική επιχείρηση που διοργάνωσε ο στρατηγός Νικίας για να αποσπάσει την περιοχή από τους αρχαίους Κορινθίους.

Η κορυφαία ιστορική στιγμή της περιοχής

Η ιστορία του Σοφικού ξεκινάει από τον 14ο αιώνα, οπότε δημιουργήθηκε ο οικισμός στη σημερινή του θέση ο οποίος αποτέλεσε το κεφαλοχώρι της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της Εθνεγερσίας του 1821 οι Σοφικίτες έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο ενώ η κορυφαία στιγμή της περιοχής είναι η ανάδειξή του σε έδρα της επαναστατικής κυβερνήσεως τον Ιούλιο του 1826.

Σοφικό Κορινθίας

Ο εκκλησιαστικός τουρισμός στα καλύτερά του

Το Σοφικό αποτελεί ένα από τα ελάχιστα χωριά στον ελλαδικό χώρο με τόσα αξιόλογα εκκλησιαστικά μνημεία τα οποία έγιναν αντικείμενο μελέτης από τον μεγάλο καθηγητή αρχιτεκτονικής και αρχαιολογίας Αναστάσιο Ορλάνδο.

Ανάμεσα στα περίπου 30 μνημεία που έχουν καταλολογραφηθεί στην περιοχή ξεχωρίζουν ο ναός των Ταξιαρχών στην κοιλάδα του Λαρισίου και το καθολικό της Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου η οποία χτίστηκε με υλικά από μεγάλο αρχαιοελληνικό ναό της Αφροδίτης, ερείπια του οποίου βρίσκονται ακόμα σκορπισμένα στον περίβολο του μοναστηριού. Άλλοι αξιόλογοι ναοί είναι ο ναός του Αγίου Γεωργίου, ο ναός της Ευαγγελίστριας στη συνοικία “Κοκκινιά” και ο ναός της Αγίας Τριάδας στη θέση “Λαρίσι”. Δυο όμορφοι ναοί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ο Ναός της Αγίας Παρασκευής, με την εντυπωσιακή σκηνή στις τοιχογραφίες του ναού που παριστάνει χορό νεαρών γυναικών σε τοπίο της περιοχής του Σοφικού, που εικάζεται ότι πρόκειται για το χορό Γεμ που χορεύεται το Πάσχα και ο ναός των Αγίων Δημητρίου και Νικολάου με τοιχογραφίες εμπνευσμένες από την καθημερινή ζωή των Σοφικιτών του 18ου αιώνα.

«Οι τελευταίοι των Μοϊκανών»

Στο Σοφικό επιζούν ακόμα και σήμερα παραδοσιακά επαγγέλματα που μας πηγαίνουν χρόνια πίσω όπως του παραδοσιακού κουρέα-μπαρμπέρη, του τσαγκάρη και του φούρναρη που χρησιμοποιεί ξύλα. Δυστυχώς τείνει να εξαλειφθεί το παραδοσιακό επάγγελμα του ρητινοσυλλέκτη.

Τα πεύκα αποτέλεσαν βασική πηγή εσόδων για τους κατοίκους της περιοχής και κατά το παρελθόν καθιερώθηκε συγκεκριμένος τρόπος ρητίνευσης ο οποίος αποκαλούνταν  σοφικίτικος αλλά η στροφή των νέων προς τα σύγχρονα επαγγέλματα οδηγεί σταδιακά στην εξαφάνιση του επαγγέλματος του ρητινοσυλλέκτη.

Βίντεο: Michael Miller

Απέραντο πράσινο

Στην περιοχή του Σοφικού κυριαρχεί το απέραντο πράσινο, ο καθαρός αέρας και η ζεστή φιλοξενία των ανθρώπων.

Η κοντινή απόσταση του Σοφικού το αναδεικνύει σε ιδανικό προορισμό για μονοήμερες εκδρομές ενώ αποτελεί το ορμητήριο για εκδρομές σε κοντινές περιοχές όπως η Επίδαυρός και η αρχαία Κόρινθος.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button