home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΜεσσηνίαΤαξίδια

Πεύκο Μεσσηνίας: Ένας νέος τουριστικός προορισμός γεννιέται

Η γοητεία της πέτρινης αρχοντιάς και ο άγνωστος Νεραϊδόκηπος.

Πώς ένα τόσο μικρό και σχετικά απομακρυσμένο χωριό μπορεί να μπει στο επίκεντρο τόσο των επισκεπτών ενός μεγάλου νομού των περιηγητών αλλά και των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων που αποζητούν να ζήσουν στιγμές από την αυθεντική ζωή που κυοφορεί ένα χωριό; 

Το Πεύκο Μεσσηνίας που ανήκει διοικητικά στον Δήμο Οιχαλίας είναι ένα χωριό που η ιστορία το φωταγωγεί από το 1500.

Με τον καιρό πύκνωσε πληθυσμιακά αλλά δεν γλίτωσε εν τέλει από τη πληθυσμιακή αφαίμαξη που έπληξε όλα τα χωριά της ελληνικής υπαίθρου τις τελευταίες δεκαετίες.

Η γοητεία της πέτρινης αρχοντιάς

Στο χωριό υπάρχουν σπαράγματα που μαρτυρούν τη διαχρονική παρουσία ζωής πολλών αιώνων εδώ. Ένα κάστρο πολύ κοντά πηγάδια που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες των οικογενειών οπότε μοιράζονταν ανάλογα και υπήρχε μια άτυπη συμφωνία ανάμεσα τους.

Η αρχιτεκτονική των σπιτιών γίνεται αντιληπτή εύκολα στον περιηγητή αφού πολλά σπίτια  διατηρούνται σε άριστη κατάσταση ενώ οι ίδιοι οι κάτοικοι επιδίδονται σε ήπιες παρεμβάσεις που δεν αλλοιώνουν την γοητεία της πέτρινης αρχοντιάς.

Το τοπόσημο όμως εκείνο που δίνει προστιθέμενη αξία στο χωριό και το μετατρέπει σε πόλο έλξης χωρίς να αναιρούνται τα προηγούμενα μαζί με το φυσικό ανάγλυφο είναι ο διάσημος Νεραϊδόκηπος. 

Πεύκο Μεσσηνίας (7)

Νεραϊδόκηπος

Είναι ένα βύθισμα (μεγάλη τρύπα) κυλινδρικού σχήματος διαμέτρου κατ’ εκτίμηση 70 Μ και βάθους επίσης περί τα 60-70 Μ.

Βρίσκεται νότια του χωριού Πεύκου (Μπάλα) 2.5ΚΜ (περίπου) στην ανατολική προέκταση του όρους Γουβάλα. Το πως και πότε δημιουργήθηκε μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε. Ήταν οροφή σπηλαίου η οποία κατέπεσε; Έγινε σύγκρουση με μετεωρίτη; Είναι κρατήρας προϊστορικού ηφαιστείου; Μόνο οι ειδικοί επιστήμονες μπορούν να μας δώσουν απάντηση όπως αναφέρεται σε πληροφοριακό υλικό που μπορεί να βρει  ο καθένας στο διαδίκτυο. Το τελευταίο καιρό έχει αποκτήσει πανελλήνιο ενδιαφέρον και έχει στρέψει το βλέμμα πολλών στο χωριό.

Όλα αυτά όμως δεν αρκούν για ένα χωριό που είναι καλά κρυμμένο στην αγκαλιά του βουνού και συμμαχεί με την παρθένα φύση και την ιστορία. Χρειάζεται και το ανθρώπινο δυναμικό. Εδώ ας είναι ελάχιστοι οι κάτοικοι το έμψυχο δυναμικό υπάρχει διάσπαρτο στη Μεσσηνία και φυσικά σε όλη την Ελλάδα. Οι άνθρωποι λοιπόν που αγαπούν το χωριό ανά πάσα στιγμή γίνονται μια παρέα  και είναι έτοιμοι να προσφέρουν φιλοξενία και βοήθεια στη περιήγηση αλλά και πρόσβαση στο σήμα κατατεθέν του χωριού, τον Νεραϊδόκηπο.

Οι άνθρωποι εφημερεύουν για τον επισκέπτη

Το ζήσαμε πρόσφατα όταν ένα κύμα αγάπης εξιστόρησης θρύλων και φιλοξενίας άγγιξε την ομάδα περιήγησης που το επισκέφθηκε σπάζοντας έτσι κάθε επιφύλαξη η μούδιασμα που νιώθεις όταν επισκέπτεσαι έναν άγνωστο τρόπο.

Εδώ οι άνθρωποι του χωριού διατηρούν και τα πανηγύρια τους και τις τοπικές τους εορτές αλλά. θα το πούμε και πολύ απλά …εφημερεύουν και διανυκτερεύουν για τον επισκέπτη. Τόσο ο πρόεδρος του χωριού και συνάμα του συλλόγου που παίρνει τις πρωτοβουλίες ο Παναγιώτης Μαλευρής, όλοι οι άνθρωποι του Πεύκου αλλά και ξεναγοί όπως η Σούλα Φράγκου και ο Κώστας Τζώρτζης έθεσαν τις βάσεις για να ξεκινήσει μια σειρά δράσεων που θα ζωντανέψουν το χωριό πρότυπο βιωματικού τουρισμού, αρχιτεκτονικής περιήγησης και θεματικού τουρισμού.

Πεύκο Μεσσηνίας (4)

Γιάννης Λάσκαρης Αλεξάνδρα Ψυρούκη Νίκη Γιαννακοπούλου,
Μέλη της Ομάδας «Πρωτοβουλία για την αναγέννηση της υπαίθρου».

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button