home design 800x400
home design 1170Χ320

Γαργαλιάνοι: Η πατρίδα του Τέλλου Άγρα και η παραλία με το παραπλανητικό όνομα

Όποιος επισκεφθεί τους Γαργαλιάνους θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά μία όμορφη περιοχή – ορμητήριο με εξαιρετικούς ανθρώπους.
vromoneri

Στη δυτική Μεσσηνία βρίσκεται η κωμόπολη των Γαργαλιάνων, η πατρίδα ανθρώπων που είτε έγραψαν με χρυσά γράμματα το όνομα τους στην Ιστορία, όπως ο Μακεδονομάχος Τέλλος Άγρας, είτε έφτασαν σε πολύ υψηλές θέσεις όπως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Σπύρο Άγκνιο. Στους Γαργαλιάνους γεννήθηκε και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ΄.

Οι Γαργαλιάνοι είναι χτισμένοι σε ένα οροπέδιο ύψους μόλις τριακοσίων μέτρων, που χαρίζουν ατελείωτη θέα προς τη γύρω περιοχή. Απέχουν 65 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα και φτάνει κανείς μέσω Τρίπολης και Κυπαρισσίας.

Γαργαλιάνοι κεντρική πλατεία
Φώτο: Wikipedia (Geoandrios)

Το ιδιαίτερο όνομα των Γαργαλιάνων οφείλεται στα βενετικά έγγραφα που μνημονεύουν την πόλη ως Gargaliano, όνομα που αποδίδεται σε Βενετό αξιωματούχο ο οποίος ζούσε εξόριστος στην περιοχή. Η ιστορία όμως της περιοχής φτάνει στα ομηρικά χρόνια αφού η ευρύτερη περιοχή υπαγόταν στο βασίλειο του μυθικού βασιλιά Νέστορα. Η νεότερη ιστορία των Γαργαλιάνων είναι ιδιαίτερα λαμπρή αφού από εδώ κατάγεται ο Σαράντος ή Σαραντέλλος Αγαπηνός, κατά κόσμον Τέλλος Άγρας ο οποίος κατατάχθηκε εθελοντικά στα ελληνικά σώματα που μάχονταν στη Μακεδονία με τους Βούλγαρους κομιτατζήδες. Ο Τέλλος Άγρας βρήκε μαρτυρικό θάνατο μετά από άνανδρη ενέργεια Βούλγαρου αξιωματούχου. Προς τιμήν του Μεσσήνιου ήρωα διοργανώνονται κάθε χρόνο τον Ιούλη στους Γαργαλιάνους τα Αγαπήνεια, τα οποία διαρκούν περίπου 20 μέρες.

Το επίνειο των Γαργαλιάνων είναι η γραφική Μαραθόπολη. Οι επισκέπτες της Μαραθούπολης δεν μπορούν να αντισταθούν στους απίστευτους ψαρομεζέδες, και στην απίστευτη θέα που προσφέρει το παραλιακό δρομάκι προς την Πρώτη.

marathopoli
Η Μαραθόπολη

Η Πρώτη είναι το πανέμορφο νησάκι που βρίσκεται μόλις ένα μίλι από την ακτή της Μαραθούπολης. Το όνομα της οφείλεται στο θαλασσινό θεό Πρωτέα, γιό του Ποσειδώνα και υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα Ακρόπολης που μαρτυρούν κατοίκηση της. Στα χρόνια της ακμής της πειρατείας η Πρώτη αποτέλεσε ορμητήριο Μανιατών πειρατών. Το νησάκι σήμερα είναι άνυδρο και ακατοίκητο.

Αν κατευθυνθούμε νότια, μετά από έξι χιλιόμετρα θα συναντήσουμε την παραλία του Βρομονερίου. Το όνομα είναι το ακριβώς αντίθετο από την ονομασία αφού ο πανέμορφος ορμίσκος συνδυάζει τα καταγάλανα νερά με το πράσινο της φύσης. Στο Βρομονέρι υπάρχουν ιαματικές πηγές με θειούχα ύδατα που έχουν θεραπευτικές ιδιότητες.

vromoneri
Η παραλία του Βρομονερίου

Όποιος επισκεφθεί τους Γαργαλιάνους θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά μία όμορφη περιοχή με εξαιρετικούς ανθρώπους. Οι πολλές επιλογές που έχει η ευρύτερη περιοχή για βόλτες και τα πολλά αξιοθέατα, μπορούν να σας αποζημιώσουν αν επιλέξετε το μέρος για λίγες μέρες ξεκούρασης, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου και προπαντός μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε το εξαιρετικά προϊόντα της περιοχής , με πρώτο και καλύτερο το λάδι…

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis