home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Το παλιό Κολομπότσι στην ακτή του Κορινθιακού με το λιμάνι – τεχνολογικό θαύμα

Γεμάτο ιστορία και αρχαιολογικά ευρήματα, το Λέχαιο επιδεικνύει τα τελευταία χρόνια μία σημαντική τουριστική ανάπτυξη λόγω της εγγύτητας με Κόρινθο και Αθήνα.
Λέχαιο Κορινθίας (3)

Από την πόλη της Κορίνθου ξεκινάει μία ατελείωτη ακτογραμμή με εναλλασσόμενες παραλίες στις ακτές του Κορινθιακού κόλπου. Ο πρώτος σταθμός αυτής της παραθαλάσσιας διαδρομής είναι το Λέχαιο. Βρίσκεται μόλις 8 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Κορίνθου, στην παλαιά Εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών.

Το παλιό Κολομπότσι ονομάστηκε Λέχαιο από τον μυθικό Λέχη, γιο του θεού της θάλασσας Ποσειδώνα και της πηγής Πειρήνης, της κόρης του ποτάμιου θεού Αχελώου. Στο λιμάνι του Λεχαίου οφείλεται η σημαντική εμπορική και οικονομική ανάπτυξη που γνώρισε η Κόρινθος κατά τους αρχαϊκούς και κλασικούς χρόνους.

Γιατί το λιμάνι θεωρήθηκε τεχνολογικό θαύμα

Η κατασκευή του λιμανιού αποτελεί ένα τεχνολογικό θαύμα της εποχής. Αποτελούταν από το εμπορικό και τον πολεμικό ναύσταθμο με τρεις εσωτερικές λιμενολεκάνες και τρία εξωτερικά λιμάνια. Με τα μπάζα από τις εκσκαφές, δημιουργήθηκαν δύο λοφίσκοι, έτσι ώστε να εξασφαλίζονται οι εσωτερικές λιμενολεκάνες από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους.

Το λιμάνι του Λεχαίου αντιγράφηκε από τους Καρχηδόνιους και τους Ρωμαίους και εφαρμόστηκε σε πολλά λιμάνια ενώ χρησιμοποιήθηκε αδιάκοπα από τον 7ο πΧ αιώνα έως και το 1955, δηλ. για περίπου 2655 χρόνια. Στο χώρο του λιμανιού βρίσκεται και η Βασιλική του Λέχαιου η οποία αφιερώθηκε στο μάρτυρα Λεωνίδη και στις 7 γυναίκες συμμάρτυρες, των οποίων τα σώματα ξέβρασε η θάλασσα σε αυτό το σημείο. Πρόκειται για την πιο επιβλητική παλαιοχριστιανική βασιλική στα Βαλκάνια με συνολικό μήκος 186 μέτρα η οποία ανασκάφηκε από τον καθηγητή Δημήτριο Πάλλα.

Τουριστική ανάπτυξη

Σήμερα το γεμάτο ιστορία και αρχαιολογικά ευρήματα Λέχαιο ανήκει στον δήμο Κορινθίων και επιδεικνύει τα τελευταία χρόνια μία σημαντική τουριστική ανάπτυξη με σύγχρονα τουριστικά καταλύματα και camping.

Οι λόγοι της ανάδειξής του σε παραθεριστικό προορισμό είναι προφανείς. Η κοντινή του απόσταση τόσο από την Κόρινθο όσο και από την Αθήνα, σε συνδυασμό με τον ήσυχο οικισμό και τις όμορφες παραλίες καθιστούν το Λέχαιο ιδανικό προορισμό για μονοήμερη απόδραση, ιδιαίτερα όταν έχει καλό καιρό.

Περιβαλλοντολογικό ενδιαφέρον

Το ιστορικό Λέχαιο εμφανίζει και περιβαλλοντολογικό ενδιαφέρον αφού το παλαιό λιμάνι έχει μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας πολλών ειδών αποδημητικών κυρίως πτηνών, κύκνους, ερωδιούς, πάπιες κλπ.

Ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η χλωρίδα του, με χαρακτηριστικό εκπρόσωπο τον κρίνο της θάλασσας.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis