home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑρκαδίαΤαξίδια

Άνω Δολιανά: Μοδάτος προορισμός για φυσιολάτρες με μαγευτική θέα και εκλεκτές γεύσεις

Οι εναλλαγές των εικόνων με τα πετρόχτιστα γεφύρια, τα παραδοσιακά σπίτια, τις πηγές, τα πλατάνια, τις καρυδιές, τις βελανιδιές, τη θέα, αποζημιώνουν και με το παραπάνω τον επισκέπτη.

Σκαρφαλωμένα στα 1050 μέτρα αμφιθεατρικά στις πλαγιές του Πάρνωνα σε ένα οικοσύστημα πλούσιο και παρθένο είναι το πρώτο χωριό της Βόρειας Κυνουρίας που συναντάς στο βουνό. Τα Άνω Δολιανά είναι ένας μοδάτος προορισμός τα τελευταία χρόνια για φυσιολάτρες που αναζητούν ολιγοήμερες ή πολυήμερες αποδράσεις ακόμα και με τις μηχανές τους (πολλές χωμάτινες διαδρομές).

Οι εναλλαγές των εικόνων με τα πετρόχτιστα γεφύρια, τα παραδοσιακά σπίτια, τις πηγές, τα πλατάνια, τις καρυδιές, τις βελανιδιές, την θέα προς το οροπέδιο της Τρίπολης, εκεί που χάνεται το μάτι το Μαίναλο, το Αρτεμίσιο, ο Χελμός και ο Ερύμανθος μαγεύουν τον επισκέπτη.

Δραστηριότητες

Επισκεφθείτε τις ρεματιές στο πυκνό από βλάστηση καστανόδασος (μήκους 7 χιλιομέτρων) με ξύλινες κατασκευές από το Δασαρχείο Κυνουρίας και δείτε τον μικρό καταρράκτη στο εκκλησάκι του Αϊ- Γιάννη.

Εκτός από την πεζοπορία στο βουνό μπορείτε να ασχοληθείτε και με άλλες εναλλακτικές δραστηριότητες όπως τοξοβολία, ποδήλατο βουνού ακόμα και ιππασία ναι, γιατί υπάρχει και Ιππικός Όμιλος. Παρθένα τοπία και πολλές χωμάτινες διαδρομές.

Άνω Δολιανά (3)

Διαμονή και φαγητό

Τα καταλύματα όλα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής προσφέρουν άρτιες υπηρεσίες, ενώ λειτουργεί και πρότυπο τουριστικό χωριό.

Εκπληκτικές είναι και οι ταβέρνες με αρκαδικά εδέσματα από γνήσια τοπικά προϊόντα. Δοκιμάστε χειροποίητες πίτες, λαγοτό (κουνέλι με σκόρδο), καγιανά, λουκάνικα, αγριογούρουνο, βραστό κρέας με σέλινο, γλυκά του κουταλιού και εκλεκτό ρακόμελο.

Στην πλατεία -με τα τεράστια πλατάνια και τα πλακόστρωτα μονοπάτια- υπάρχει και παραδοσιακό καφενείο.

Φεύγοντας, εφοδιαστείτε με κάστανα, χειροποίητες χυλοπίτες και γλυκά του κουταλιού.

olympus digital camera

Τοπικές εκδηλώσεις

Το τοπικό προϊόν είναι το κάστανο και στα τέλη Οκτωβρίου διοργανώνεται η γιορτή του (τριήμερες εκδηλώσεις με κάστανα ψητά, βραστά, γλυκά και μαγειρευτά με την συνοδεία εκλεκτού τσίπουρου).

Την επόμενη μέρα γίνεται η λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και οι κάτοικοι μεταφέρουν την εικόνα με τα πόδια στα Κάτω Δολιανά μέσα από δασικά μονοπάτια σε μία διαδρομή 8 ωρών!

Στις 18 Μαίου (κάθε 4 χρόνια) γίνεται αναπαράσταση της ιστορικής μάχης των Δολιανών. Πανηγύρι οργανώνεται και τον Δεκαπενταύγουστο.

Τα Άνω Δολιανά απέχουν 20 χιλιόμετρα από την Τρίπολη με κατεύθυνση προς ΣπάρτηΓύθειο, ενώ μπορείτε να πάτε και από το Λεωνίδιο.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button