banner home design 800x400

banner home design 1170 x 320

Εκρηκτικό κοκτέιλ: Γαλάζιες μέδουσες ετοιμάζουν απόβαση στις παραλίες της Πελοποννήσου παρέα με τις μωβ

Τα χαρακτηριστικά της γαλάζιας μέδουσας “Rhizostoma pulmo” και τι να προσέχουμε – Τι δεν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε αν μας ακουμπήσει
Γαλάζια μέδουσα

Μετά τις μωβ μέδουσες που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις ελληνικές θάλασσες και προβληματίζουν ιδιαίτερα λουόμενους και επιστήμονες, στο δρόμο για Πελοπόννησο είναι ένας νέος πονοκέφαλος που ακούει στο όνομα “Rhizostoma pulmo“, οι λεγόμενες γαλάζιες μέδουσες.

Αυτό το νέο είδος τσούχτρας που ετοιμάζει απόβαση στην Ελλάδα, έρχεται να δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ σε κάποιες μόνο παραλίες, που όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί σχετικά ανώδυνα από τους κολυμβητές.

Πληθυσμιακή έξαρση της Rhizostoma pulmo για ένα μήνα

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, για έναν μήνα θα έχουμε -όπως κάθε χρόνο- πληθυσμιακή έξαρση της γαλάζιας μέδουσας Rhizostoma pulmo. Τις πληθυσμιακές αυτές εξάρσεις τις βλέπουμε από μέσα Ιουνίου μέχρι μέσα Ιουλίου στα πιο βαθιά – μακριά από τις παραλίες, εκτός από τις μέρες που οι άνεμοι και τα θαλάσσια ρεύματα μας τις φέρνουν στις ακτές μας.

Μένει να δούμε σε ποιες ακτές της Πελοποννήσου οι Γαλάζιες Μέδουσες θα κάνουν την εμφάνισή τους, ενδεχομένως παρέα και με τις γνωστές σε όλους μας μωβ.

Γαλάζιες μέδουσες: Τι πρέπει να κάνουμε αν μας ακουμπήσουν

Αν μας ακουμπήσουν νιώθουμε ένα κάψιμο και μια φαγούρα, αλλά λόγω της βλέννας με τις τοξίνες που απελευθερώνουν στο νερό μπορούμε να νιώσουμε το κάψιμο και την φαγούρα ακόμα και αν δεν τις ακουμπήσουμε και κολυμπάμε απλώς δίπλα τους.

Αν και μπορεί κάποιος να τις απωθήσει εύκολα από την καμπάνα τους και λόγω του μεγέθους τους είναι δύσκολα κάποιος να πέσει πάνω τους, θέλει τεράστια προσοχή άμα τις ακουμπήσει κάποιος να μην ακουμπήσει μετά το πρόσωπο του γιατί θα πρηστεί άμεσα (είναι σαν να ακουμπάς μια chilli πιπεριά στο εσωτερικό της και μετά να ακουμπάς το πρόσωπο σου).

Οι Rhizostoma pulmo, όπως είναι το επιστημονικό τους όνομα, είναι μεγάλες σε μέγεθος. Μέχρι 90 εκατοστά διάμετρο της καμπάνας μπορούν να έχουν και τις βλέπουμε είτε με λευκό χρώμα ή είτε με μπλε χρώμα, οι οποίες έχουν πάντα μια μωβ λωρίδα περιμετρικά στο άκρο της καμπάνας τους.

Πάντως, όπως αναφέρεται οι δικές μας εξάρσεις δεν είναι τόσο μεγάλες όσο της Αδριατικής.

Ενεργοποίηση του JellyReport για εβδομαδιαία ενημέρωση

Το JellyReport θα εκδίδεται κάθε Κυριακή με χρήσιμες πληροφορίες εμφανίσεων μεδουσών για τον μήνα που βρισκόμαστε, για καιρικές συνθήκες όπως ανέμους που μας έρχονται την εβδομάδα που ακολουθεί αλλά και άλλες πληροφορίες που αφορούν γενικά τις μέδουσες.

Για σωστή ενημέρωση οι πολίτες καλούνται να ανεβάζουν τις καταγραφές τους στο iNaturalist μέσω της ιστοσελίδας: https://www.inaturalist.org/observations/upload ή την αντίστοιχη εφαρμογή “iNaturalist” που υπάρχει για κινητά android και ios.

Αφιερώστε 1-2 λεπτά από το χρόνο σας

Όπως επισημαίνει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, η συστηματική άρνηση μερικών πολιτών να νοιάζονται προσωπικά μόνο για τα δικά τους μπάνια και να μην αφιερώνουν 1-2 λεπτά για να βάλουν τις καταγραφές μεδουσών στο iNaturalist δημιουργεί ένα μικρό πρόβλημα έλλειψης σωστής ενημέρωσης για το σε ποιες παραλίες έχουν εμφανιστεί μέδουσες, τι είδη μεδουσών και τις πληθυσμιακές τους εξάρσεις αν υπάρχουν στην εκάστοτε περιοχή.

Δείτε τον χάρτη με τις καταγραφές όλων των μεδουσών για το 2022.

Όπως σημειώνει στην τελευταία του ενημέρωση το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, μόνο με τη σωστή παρατήρηση των ανέμων σε καθημερινή βάση μπορούμε να έχουμε καλύτερη εικόνα τι συμβαίνει στις παραλίες που μας ενδιαφέρει και πάμε για μπάνιο.

Σχόλια

my school my choice (2)
newsletter banner anagnostis