home design 800x400
home design 1170Χ320

Το Ορεινό Άστρος άλλαξε όνομα και είναι γεμάτο εκπλήξεις

Ο Άγιος Ιωάννης έχει πολύ περισσότερα να προσφέρει από αυτά που μπορεί να φανταστεί κανείς και έναν πολύ καλό λόγο για να τον επισκεφτείς.
agios ioannis voreia kynouria (2)

Ο Άγιος Ιωάννης βρίσκεται σε υψόμετρο 712 μέτρων, σε απόσταση 23 χιλιομέτρων από το Άστρος, στο δρόμο προς τη Μονή Μαλεβής, στην Αρκαδία. Παλαιότερα ονομαζόταν Ορεινό Άστρος.

Ο επισκέπτης στην είσοδο του χωριού θα συναντήσει το Ναό της Αγίας Παρασκευής και κατόπιν το αλσύλλιο «Κουτρί», όπου υπήρχε η Σχολή Καρυτσιώτη που πυρπολήθηκε από τις ορδές του Ιμπραήμ το 1826, που λειτούργησε το 1798 με μαθητές σχεδόν από όλη την Πελοπόννησο. Σήμερα σώζεται μόνο η κτητορική πλάκα της σχολής στο αλσύλλιο του χωριού.

agios ioannis voreia kynouria (1)
Φώτο: anagnostis

Όταν ο Ιμπραήμ έβγαζε τα μάτια των Αγίων

Στο Ναό του Άι-Γιώργη, στην πλατεία του χωριού, διακρίνονται επίσης τα ίχνη από το πέρασμα του Ιμπραήμ: ξιφισμοί στα πρόσωπα των Αγίων και το βγάλσιμο των ματιών τους.

Κοντά βρίσκεται και η μεταβυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, κάτω από την οποία βρίσκεται ένας τεράστιος πλάτανος και πηγή.

Μια ακόμα εκκλησία, ο ναός της Παναγίας, βρίσκεται στο πάνω μέρος του χωριού, απ΄ όπου η θέα είναι μοναδική.

agios ioannis voreia kynouria (4)
Φώτο: anagnostis

Τι θα συναντήσει κανείς στο χωριό

Περπατώντας στο χωριό της Βόρειας Κυνουρίας, ο επισκέπτης θα συναντήσει πολλά αναπαλαιωμένα αρχοντικά.

Στον Άγιο Ιωάννη υπάρχουν καταλύματα για την διαμονή σας (ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια), καθώς και ταβέρνες με καλό φαγητό και κρασί.

Στο χωριό γίνονται πανηγύρια στη γιορτή του Αγίου Παντελεήμονα, της Αγίας Παρασκευής και της Παναγίας.

agios ioannis voreia kynouria (3)
Φώτο: anagnostis

Ο άγνωστος καταρράκτης και η ξεχωριστή διαδρομή

Σε απόσταση 4 περίπου χιλιομέτρων από το χωριό μπορείτε να φτάσετε σε ένα τμήμα του φαραγγιού της Λεπίδας, να θαυμάσετε τον καταρράκτη και να απολαύσετε τα «γλυπτά» της φύσης που δημιουργήθηκαν από τα ορμητικά νερά πάνω στα βράχια.

agios ioannis voreia kynouria (5)
Φώτο: anagnostis

Η διαδρομή Άστρος – Άγιος Ιωάννης είναι ξεχωριστή, αφού ο ταξιδιώτης έχει την ευκαιρία να απολαύσει την πανοραμική εικόνα του Παράλιου Άστρους και του κάμπου, που απλώνεται γύρω του. Στη διαδρομή αυτή βρίσκεται και η Μονή της Παλιοπαναγιάς.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis