home design

Μεσσηνία: Μεθώνη όπως…. Νορμανδία

Πτήση πάνω από το μαγευτικό ανάγλυφο της Μεσσηνιακής πόλης

Τις κατακόρυφες ακτές της Μεθώνης, που προσομοιάζουν εκπληκτικά με εκείνες της Νορμανδίας, «αιχμαλώτισε» ο φακός της κάμερας του drone του Haanity, κάνοντας γνωστό στο ευρύ κοινό το μαγευτικό ανάγλυφο της Μεσσηνιακής πόλης.

Η πτήση πάνω από τις κατακόρυφες ακτές της Μεθώνης με τη μεγάλη παραλία αποκάλυψε εικόνες που κόβουν την ανάσα.

Φωτό: youtube/Haanity

Γνωστή για το υπέροχο μεσαιωνικό κάστρο της αποτελεί έναν δημοφιλή καλοκαιρινό προορισμό. Μερικά χιλιόμετρα ανατολικά της, τα κύματα έχουν κάνει το ..θαύμα τους, «σκαλίζοντας» και κρημνίζοντας τις ακτές και δημιουργώντας μια πανέμορφη παραλία με ένα εντυπωσιακό κατακόρυφο ανάγλυφο.

Η Μεθώνη

Η παραλιακή πόλη του Δήμου Πύλου-Νέστορος  έχει σπουδαία ιστορική σημασία, γιατί, εξαιτίας της στρατηγικής θέσης που βρισκόταν, έγινε το μήλο της έριδος για τους κάθε φορά δυνατούς των εποχών που προσπάθησαν να την κάνουν λιμάνι τους.

Έχει χαρακτηριστεί με υπουργική απόφαση παραδοσιακός οικισμός και «αποτελεί ένα των πρώτων μετεπαναστατικών συγκεκροτημένων επί τη βάσει σχεδίου οικισμών, αφ’ ετέρου δε μη υποστάσα έκτοτε σημαντικάς αλλοιώσεις, διασώζει τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά των οικοδομών της νοτίας Πελοποννήσου, κατά τον παρελθόντα αιώνα και αποτελεί το αρμόζον περιβάλλον του μεσαιωνικού φρουρίου, το οποίον υψούται εις την νοτιοδυτικήν άκρην της».

Το πολεοδομικό σχέδιο της σύγχρονης Μεθώνης ακολουθεί το πρότυπο των πόλεων των Επτανήσων και των γαλλικών πόλεων της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Είχε όντως σχεδιαστεί από τον Γάλλο αντισυνταγματάρχη του Μηχανικού της Εκστρατείας του Μοριά, τον Ζοζέφ-Βίκτωρ Οντουά (Joseph-Victor Audoy). Αυτό το σχέδιο είχε εγκριθεί από τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια στις 4 Μαΐου 1829 και είναι έτσι το πρώτο πολεοδομικό σχέδιο πόλης στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους.

Φωτό: wikipedia/Flyax

Το Κάστρο της Μεθώνης

Το Κάστρο της Μεθώνης είναι από τα σημαντικότερα του Ελλαδικού χώρου.

Χτίστηκε από τους Βενετούς όταν έγιναν κύριοι της πόλης το 1209 μ.Χ. σε έναν βράχο που εισχωρεί στην θάλασσα και χωρίζεται από την ξηρά με μία τεχνητή τάφρο.

Έχει έκταση 93 στρέμματα. Στην βόρεια πλευρά του βρίσκεται η πύλη κατασκευασμένη από ορθογώνιους πωρόλιθους. Τα τείχη του κάστρου είναι ενισχυμένα κατά διαστήματα με πύργους. Νότια του φρουρίου βρίσκεται ο πύργος Μπούρτζι, χτισμένος σε μία μικρή βραχονησίδα νότια του κάστρου. Συνδέεται με το κύριο φρούριο με μία γέφυρα με καμάρες.

Φωτό: wikipedia

Στην ανατολική πλευρά του κάστρου υπάρχει σήμερα μικρός λιμενοβραχίονας που είναι μέρος του μικρού λιμανιού της Μεθώνης.

Τα τείχη, οι πύργοι, οι προμαχώνες, η βορειοδυτική πλατφόρμα πυροβολικού και οι διάφορες πύλες του κάστρου έχουν χρονολογηθεί χάρη στην ταυτοποίηση των ενετικών θυρεών που ακόμη βρίσκονται στα αντίστοιχα σημεία.

Το καποδιστριακό σχολείο

Στη Μεθώνη βρίσκεται αλληλοδιδακτικό σχολείο, το οποίο ήταν ένα από τα πρώτα σχολεία τα οποία κτίστηκαν στην νεοσύστατη Ελλάδα, το Μάρτιο του 1830, με απόφαση του Καποδίστρια.

Φωτό: wikipedia/C messier

Ήταν το πρώτο σχολείο στην Πελοπόννησο το οποίο κτίστηκε για να γίνει αλληλοδιδακτικό. Η θέση κατασκευής του είχε υποδειχθεί από τον ίδιο τον Καποδίστρια, όταν επισκέφτηκε τη Μεθώνη την άνοιξη του 1829.

Το καποδιστριακό σχολείο λειτούργησε μέχρι το 1935-1936, όταν εγκαταλείφθηκε, και το 1940 πωλήθηκε σε ιδιώτη.

Χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό μνημείο το 1951 και η απαλλοτρίωση του ολοκληρώθηκε το 2001. Το 2015 ολοκληρώθηκε η αναστήλωσή του.

Στην οδό Καποδίστρια βρίσκεται τοξωτή γέφυρα, η οποία κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα. Έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης.

Στην πλατεία Συγγρού, επί του κεντρικού δρόμου, κοντά στην είσοδο του κάστρου, βρίσκεται ενετικό πηγάδι και το δημοτικό σχολείο, δωρεά του Ανδρέα Συγγρού. Το πηγάδι κατασκευάστηκε στην Β΄ ενετική περίοδο (1686-1715) και έχει διάμετρο 2,6 μέτρα και σήμερα έχει βάθος 4 μέτρα.Το φρέαρ αυτό, μαζί με άλλο ένα κοντά στη γέφυρα στην είσοδο της Μεθώνης, έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία.

Ο ναός του Αγίου Νικολάου έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο, ως αξιόλογο δείγμα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής των ετών μετά το 1830.

Η Μεθώνη μπορεί να θυμίζει Νορμανδία αλλά είναι μία μοναδικής ομορφιάς Πελοποννησιακή πόλη με σπουδαία ιστορία αλλά και με ένα μοναδικό ανάγλυφο που εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version