home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΕκδηλώσειςΑργολίδα

Αναβαθμίζεται η γραμμή μεταφοράς ρεύματος Μέθανα – Κόρινθος

Σε τροχιά αναβάθμισης γραμμή μεταφοράς στην Πελοπόννησο – Ενισχύει ΑΠΕ και σταθεροποιεί το σύστημα

Στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων προχώρησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το έργο «Αναβάθμιση της Υφιστάμενης Γραμμής Μεταφοράς (Γ.Μ.) 150kV Μέθανα – Κόρινθος». Επιπροσθέτως, οι εργασίες εκτός από την αναβάθμιση στη γραμμή μεταφοράς, προβλέπουν και την κατάργηση τμήματος της εναέριας γραμμής.

Το έργο αναμένεται να συμβάλει στην ενίσχυση του συστήματος μεταφοράς της Πελοποννήσου η οποία αποτελεί ιδιαίτερα κρίσιμη περιοχή για την ευστάθεια τάσεων του Νοτίου Συστήματος.

Με την ολοκλήρωση των προγραμματιζόμενων έργων του ΑΔΜΗΕ θα δοθεί λύση τόσο στα προβλήματα τάσης που παρουσιάζονται, όσο και στη μειωμένη δυνατότητα απορρόφησης της παραγόμενης ισχύος από τους σταθμούς παραγωγής ΑΠΕ, που αναμένεται να αναπτυχθούν στην περιοχή. Οι νέες υποδομές θα επιτρέψουν την μεγαλύτερη διείσδυση πράσινης ενέργειας και θα οδηγήσουν σε γρηγορότερη και ασφαλέστερη ενεργειακή μετάβαση.

Τόσο το προτεινόμενο έργο όσο και οι αναδιατάξεις των Γ.Μ. για την ένταξη του ΚΥΤ Κορίνθου, είναι έργα που στοχεύουν στη βελτίωση του συστήματος της ηλεκτρικής ενέργειας και την ευστάθεια των τάσεων του Νοτίου Συστήματος Μεταφοράς.

Η ταυτότητα του έργου

Το έργο προβλέπει την αναβάθμιση της υφιστάμενης γραμμή μεταφοράς (Γ.Μ) . 150kV Μέθανα – Κόρινθος, από απλό κύκλωμα ελαφρού τύπου σε απλό κύκλωμα ελαφρού τύπου και διπλού κυκλώματος βαρέως τύπου, με ταυτόχρονη κατάργηση μικρού μέρους της εναέριας γραμμής μεταφοράς. Η αναβαθμισμένη γραμμή θα αποτελείται από 192 πυλώνες και θα έχει μήκος περίπου 68 χλμ.

Δεδομένου ότι πρόκειται για υφιστάμενη Γ.Μ., η προσπέλαση στους πυλώνες εξασφαλίζεται τόσο από τις υφιστάμενες ζώνες πρόσβασης, όσο και από νέες ζώνες πρόσβασης, που ενδεχομένως να απαιτηθούν, αν δεν υφίστανται πλέον οι παλιές, καθώς και από το υφιστάμενο οδικό δίκτυο, όπου υπάρχει, πλησίον των θέσεων των πυλώνων.

Οι εργασίες αναβάθμισης της γραμμής θα εκτελεστούν μέσα στα όρια των Δήμων Τροιζηνίας, Επιδαύρου και Κορίνθου. Σύμφωνα με τη μελέτης του έργου η γραμμής μεταφοράς Μέθανα – Κόρινθος θα συνδεθεί με το αδειοδοτημένο ΚΥΤ Κορίνθου.

ΚΥΤ Κορίνθου

Το έργο αφορά στην κατασκευή του νέου Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) στην Κόρινθο και αποτελεί ένα από τα βασικά έργα του «Διαδρόμου Β» της Επέκτασης του Συστήματος 400 kV προς την Πελοπόννησο. Το συγκεκριμένο έργο, σε συνδυασμό με τα έργα του «Διαδρόμου Α», θα άρουν πλήρως τον κορεσμό του δικτύου της Πελοποννήσου.

Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει τη μελέτη, προμήθεια υλικών και κατασκευή «με το κλειδί στο χέρι» (“Τurn-key”) του ΚΥΤ GIS 400kV / 150kV Κορίνθου, το οποίο θα διαθέτει εξοπλισμό GIS 400kV & 150kV εγκατεστημένο εντός κτιρίων, δύο αυτομετασχηματιστές 400/150/30kV, 280/280/60MVA έκαστος, με τα αντίστοιχα συγκροτήματα αυτεπαγωγών 30kV, 50MVAr εκάστη, υπαίθριας εγκατάστασης και αυτόματο ψηφιακό σύστημα προστασίας και ελέγχου.

Επιπλέον εκτός από την κατασκευή του έργου, στη σύμβαση περιλαμβάνεται συντήρηση του ψηφιακού συστήματος ελέγχου και προστασίας του ΚΥΤ για δέκα χρόνια , μετά την προσωρινή παραλαβή του έργου.

Η διάρκειά του έργου ανέρχεται στου 26 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης και σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα η υποδομή προβλέπεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2022. Ενώ να σημειώσουμε πως ανάδοχος του έργου είναι η Mytilineos.

Η υλοποίηση αυτών των έργων περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ για αναβάθμιση των υποδομών του και ψηφιοποίηση των συστημάτων. Ο διαχειριστής τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε μια σύγχρονη εταιρεία που οδηγεί στον πλήρη μετασχηματισμό του ελληνικού ενεργειακού συστήματος.

ypodomes.com

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button