home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Αργολίδα: Μετά από πάνω από 30 χρόνια, σε Άργος-Νάυπλιο η Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας

Φ. Δαμούλος: «Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη κίνηση για να τονωθεί η επιχειρηματικότητα στο νομό μας»
Ημερίδα επιμελητήριο Αργολίδας (2)

Στο Άργος και το Νάυπλιο θα πραγματοποιηθεί, μετά από περισσότερα από 30 χρόνια,  η Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), στις 13 και 14 Μαΐου.

Τα Επιμελητήρια αποτελούν θεσμοθετημένο φορέα της Ελληνική Πολιτείας για την προστασία και ανάπτυξη των Επιχειρήσεων, της επιχειρηματικότητας και των τοπικών οικονομιών – κοινωνιών και η ΚΕΕΕ είναι ο ύψιστος επιμελητηριακός θεσμός της χώρας.

Το Επιμελητήριο Αργολίδας, που ιδρύθηκε το 1966 με το Π.Δ. 60/20.1.66, έχει σκοπό την προώθηση της αναπτυξιακής δραστηριότητας στο νομό, καθώς και την ανάπτυξη της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας, του εμπορίου και των υπηρεσιών στα πλαίσια των συμφερόντων της Εθνικής Οικονομίας.

Η Γενική Συνέλευση της ΚΕΕΕ σε Άργος και Ναύπλιο είναι η 1η που πραγματοποιείται εκτός Αθηνών τα τελευταία 2 χρόνια, λόγω της πανδημίας, και αποτελεί μεγάλη επιτυχία του Επιμελητηρίου Αργολίδας, καθώς πολλά είναι τα περιφερειακά Επιμελητήρια που επιδιώκουν να φιλοξενήσουν τις Γ.Σ. της ΚΕΕΕ.

Φώτης Δαμούλος - Επιμελητήριο Αργολίδας
Φωτογραφία: Επιμελητήριο Αργολίδας/Φ. Δαμούλος

Ο Φώτης Δαμούλος, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας, πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Πελοποννήσου και Υπεύθυνος Έρευνας και Ανάπτυξης της ΚΕΕΕ, μιλά στο anagnostis.org για το σημαντικό για τις επιχειρήσεις του νομού γεγονός.

«Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη κίνηση για να τονωθεί η επιχειρηματικότητα στο νομό μας, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας ο τζίρος για καταστήματα και ξενοδοχεία αυτό το τριήμερο αναμένεται να ξεπεράσει τις 120 με 130 χιλιάδες ευρώ», επισημαίνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας.

Η προηγούμενη Γ.Σ είχε πραγματοποιηθεί στις 26 Νοεμβρίου 2021 στην Αθήνα και είχε καταγράψει ρεκόρ συμμετοχών με 57 από τα 59 επιμελητήρια της χώρας να είναι παρόντα.

Γ.Σ. ΕΠιμελητηρια 1
Φωτό: ΚΕΕΕ

«Πιστεύουμε ότι θα ξεπεράσουμε αυτό το ρεκόρ. Δεν έχουμε βέβαια πλήρη εικόνα ακόμη αλλά, με το δεδομένο της συμμετοχής 2 συνέδρων από κάθε επιμελητήριο και την εκδήλωση μεγάλου ενδιαφέροντος από πολύ περισσότερα μέλη επιμελητηρίων να συμμετέχουν, θεωρούμε ότι θα έχουμε ρεκόρ επισκέψεων, με πάνω από 250 άτομα να έρχονται στο νομό για αυτό το τριήμερο, που είναι ένας εξαιρετικά υψηλός αριθμός», τονίζει ο Φώτης Δαμούλος.

Το πρόγραμμα των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης

Την Παρασκευή 13 Μαΐου, πρώτη ημέρα της Γ.Σ, θα συζητηθούν ενδοεπιμελητηριακά θέματα στην Αίθουσα Τέχνης & Πολιτισμού “Μέγας Αλέξανδρος”,  στο Άργος .

Τη δεύτερη ημέρα, Σάββατο 14 Μαΐου, η Γ.Σ. θα «μετακινηθεί» στο Φουγάρο, στο Ναύπλιο, όπου θα συζητηθούν γενικότερα επιχειρηματικά και οικονομικά θέματα, ενώ θα υπάρχουν επισκέψεις και ομιλίες υπουργών.

Από το Επιμελητήριο Αργολίδας έχει ζητηθεί η παρουσία του αρμόδιου υπουργού.

Την Κυριακή 15 Μαΐου οι σύνεδροι θα επισκεφθούν το Οινοποιείο Σκούρα στο Μαλαντρένι και θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά μια παραγωγική μονάδα του νομού, ενώ θα παρατεθεί και γεύμα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου θα υπάρχουν παράλληλες δράσεις για τους συνοδούς.

Οι άξονες της Γενικής Συνέλευσης

Από την προηγούμενη Γενική Συνέλευση της ΚΕΕΕ καθιερώθηκε η λειτουργία 2 πάνελ εργασιών και ο Φ. Δαμούλος συμμετείχε στο 1ο πάνελ που ασχολήθηκε με φορολογικά θέματα.

Στη νέα Γ.Σ. τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθούν τα 2 πάνελ εργασιών είναι:

1. «Ενέργεια και κόστος ζωής» (1ο πάνελ)

2. «Επιχειρηματικότητα και βιωσιμότητα Επιμελητηρίων» (2ο πάνελ)

Ποιο είναι το επιχειρηματικό κλίμα στην Αργολίδα

Ποιο είναι όμως το επιχειρηματικό κλίμα σήμερα, σε μια τόσο κρίσιμη οικονομικά εποχή.

«Το επιχειρηματικό κλίμα στην περιοχή δεν είναι αρνητικό, με βάση τα στοιχεία που έχουμε. Έχουμε το προτέρημα σαν νομός να έχουμε δυο ισχυρά όπλα για την οικονομία. Τον πρωτογενή τομέα με κύρια την παραγωγή εσπεριδοειδών, τη μεγαλύτερη στη χώρα, και τον τουριστικό τομέα.

Πορτοκάλια
Φωτό: Αρχείο

Ο πρωτογενής τομέας δυστυχως φέτος λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών υπέστη μεγάλη ζημιά. Αν βγει αληθινό το ρεπορτάζ του anagnostis.org για εγκατάλειψη των καλλιεργειών θα είναι εξαιρετικά λυπηρό, καθώς ο τομέας αυτός του νομού μας συνεισφέρει στη γενικότερη οικονομία της Ελλάδας.

Στον τουριστικό τομέα τα μηνύματα είναι θετικά όσον αφορά τις κρατήσεις και την επισκεψιμότητα.Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον ήδη για όλο το Μάιο. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό, γιατί η οικονομία σε μια χώρα είναι μια αλυσίδα. Οι κλάδοι είναι οι κρίκοι. Αν ένας κρίκος φθίνει τότε όλη η αλυσίδα σπάει και η οικονομία καταρρέει», επισημαίνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας

Η οικονομία στην Ελλάδα

«Έχουμε αργήσει πολύ σαν χώρα, σαν Ευρώπη. Τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις. Τα επιμελητήρια έχουν κρούσει τον κώδωνα από νωρίς, από τον Αύγουστο, που ήταν ορατή η κρίση και έχουν καταθέσει προτάσεις που δεν έχουν εισακουστεί. Αυτό, συν το ενεργειακό κόστος που έχει εκτοξευθεί, προξενεί ασφυξία στις επιχειρήσεις και αναμένουμε πολλά λουκέτα. Ακούσαμε τον πρωθυπουργό να μιλά για μέτρα στήριξης όσον αφορά το κόστος στην ενέργεια. Περιμένουμε την εξειδίκευση των μέτρων για να δούμε τι θα γίνει», μας λέει ο κ. Δαμούλος.

Ναύπλιο Σάββατο τριήμερο (3)
Φώτο: anagnostis

Τα μέτρα που έχουν προτείνει τα Επιμελητήρια

Μια σειρά μέτρων για την τόνωση της οικονομίας και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων έχουν προτείνει τα Επιμελητήρια της χώρας. Αυτά είναι:

Μείωση του ειδικού φόρου καυσίμων

Μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης

Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής

Μη επιστροφή επιστρεπτέας προκαταβολής

Επαναφορά του μέτρου των 120 (ίσως και περισσοτέρων) δόσεων για φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές

Άργος παραμονή πρωτοχρονιάς (3)
Φώτο: anagnostis

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας , κλείνοντας, προσθέτει ότι «τα μέτρα δεν έχουν υιοθετηθεί από την κυβέρνηση. Ακούσαμε μόνο να ανακοινώνεται αύξηση του κατώτατου μισθού, που είναι πάγιο αίτημά μας, αλλά και αυτό δυστυχώς εφαρμόστηκε κατά το ήμισυ. Η πρόταση των Επιμελητηρίων ήταν αύξηση του κατώτατου μισθού, που δίνει μια αύξηση στην καταναλωτική δύναμη και μια ανάσα στον εμπορικό κόσμο, αλλά με ταυτόχρονη μείωση του μισθολογικού κόστους. Αντ’ αυτού βλέπουμε μια χρέωση των επιχειρήσεων με ένα ποσό περίπου 1000 ευρώ το χρόνο που αυτή την εποχή είναι δυσβάσταχτο για τις επιχειρήσεις».

Καθώς τα Επιμελητήρια είναι ίσως ο πιο ισχυρός σύμμαχος των επιχειρήσεων και καλούνται να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην νέα εποχή που διαμορφώνεται για την κοινωνία και τη χώρα, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας στην Αργολίδα.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis