home design

Αιωρούμενα …. πλοία στο Θερμαϊκό

Το σπάνιο φαινόμενο Φάτα Μοργκάνα έξω από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο με πλοία να αιωρούνται στο Θερμαϊκό, λίγο έξω από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, παρατήρησαν έκπληκτοι τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, Πέμπτη 5 Μαΐου, όσοι κάτοικοι της συμπρωτεύουσας βρέθηκαν στην παραλία.

Για λίγα μόνο λεπτά τα πλοία έμοιαζαν σαν να πετούν πάνω από τη θάλασσα, γεγονός που προκλήθηκε από το, σπάνιο για τη χώρα μας, σύνθετο μετεωρολογικό φαινόμενο Φάτα Μοργκάνα.

Φωτό: Youtube/GR TIMES

Τι είναι το φαινόμενο Φάτα Μοργκάνα

Το φαινόμενο οφείλεται σε θερμοκρασιακή αναστροφή εφαπτόμενων ατμοσφαιρικών στρωμάτων.

Η ονομασία Φάτα Μοργκάνα είναι η απόδοση στα Ιταλικά του μεσαιωνικού αγγλικού ονόματος της ετεροθαλούς αδελφής του Βασιλιά Αρθούρου, Μοργκάνα Λε Φέι, που ήταν μάγισσα και δημιουργούσε με μαεστρία οπτικούς αντικατοπτρισμούς.

Φωτό: Μοργκάνα Λε Φέι-wikipedia

Ένας τέτοιος διπλός αντικατοπτρισμός, με δυο είδωλα του ίδιου αντικειμένου να εφάπτονται, είναι και το φαινόμενο Φάτα Μοργκάνα.

Έτσι, αντικείμενα στον ορίζοντα, όπως νησιά, πλοία ή παγόβουνα, εμφανίζονται σύνθετα, σαν δυο ίδια είδωλα ενωμένα ανάποδα .

Η Φάτα Μοργκάνα παρατηρείται συνήθως τις πρωινές ώρες μετά από μια ψυχρή νύχτα, όταν ο καιρός είναι ήπιος, οπότε και δημιουργείται αλληλεπίδραση μεταξύ του ζεστού αέρα του ανώτερου στρώματος της ατμόσφαιρας και του πυνότερου ψυχρού αέρα κοντά στην επιφάνεια του εδάφους. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως διαθλαστικός φακός που μπορεί να δημιουργήσει ένα κατακόρυφα αντεστραμμένο είδωλο, πάνω στο οποίο φαίνεται να αιωρείται το απομακρυσμένο ευθύ είδωλο.

Φωτό: wikipedia by Brocken Inaglory

Πού μπορεί να δει κανείς τη Φάτα Μοργκάνα

Η πρώτη αναφορά σε «Φάτα Μοργκάνα» έγινε το 1818 και αφορούσε σε έναν παρόμοιο αντικατοπτρισμό που παρατηρήθηκε στο Στενό της Μεσσίνα, ανάμεσα στην Καλαβρία και τη Σικελία.

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο στις κοιλάδες των ψηλών βουνών, όπως η κοιλάδα Σαν Λούις του Κολοράντο, όπου το φαινόμενο μεγεθύνεται εξαιτίας της καμπύλωσης του πυθμένα της κοιλάδας που αντισταθμίζει την καμπυλότητα της Γης.

Παρόμοιο είδος αντικατοπτρισμού έχει παρατηρηθεί επίσης στον Κόλπο Τογιάμα, στη δυτική ακτή της Ιαπωνίας καθώς και στις Μεγάλες Λίμνες της Βόρειας Αμερικής.

Είναι πιθανό να παρατηρηθεί στις Αρκτικές θάλασσες σε πολύ γαλήνια πρωινά, ή συχνά στις καλυμμένες με πάγο κρηπίδες της Ανταρκτικής.

Διάσημοι Μύθοι που «δημιούργησε» το φαινόμενο

Ο «Ιπτάμενος Ολλανδός», είναι ίσως ο διασημότερος μύθος που δημιουργήθηκε από το φαινόμενο.

Σύμφωνα με λαογραφίες, είναι ένα πλοίο-φάντασμα, καταδικασμένο να περιπλανιέται στη θάλασσα για πάντα. Συνήθως παρατηρούνταν από μακριά και κάποιες φορές έλαμπε με υπερφυσικό φώς.

Μία από τις πιθανές εξηγήσεις για την πηγή του μύθου του «Ιπτάμενου Ολλανδού», είναι το φαινόμενο της οφθαλμαπάτης Φάτα Μοργκάνα που παρατηρείται στη θάλασσα.

Φωτό: Youtube/GR TIMES

Στη Θεσσαλονίκη οι τυχεροί είχαν την ευκαιρία να δουν τη «μαγική εικόνα» των δικών τους «Ιπτάμενων Ολλανδών», αιωρούμενων στο Θερμαϊκό πλοίων.

Δείτε το video που ανήρτησε στο διαδίκτυο το «GR TIMES» που κατέγραψε το φαινόμενο:

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version