home design800Χ400

home design 1170Χ320

Λακωνία: Ο αρχαιότερος βυθισμένος προϊστορικός οικισμός του κόσμου, στο Παυλοπέτρι

banner efxes anagn

Σε μόλις 4 μέτρα βάθος τα ερείπια, στον κόλπο των Βατίκων
Παυλοπέτρι

Ο αρχαιότερος βυθισμένος προϊστορικός οικισμός του κόσμου βρίσκεται στη νοτιανατολική Πελοπόννησο, στον κόλπο των Βατίκων, ανάμεσα στην παραλία της Πούντας και τη νησίδα Παυλοπέτρι, δίπλα στην Ελαφόνησο στη Λακωνία.

To Παυλοπέτρι εκτιμάται ότι κατοικήθηκε την Εποχή του Χαλκού, από το 3000 έως 1100 π.Χ και βυθίστηκε πιθανά από μεγάλο σεισμό που έγινε στην περιοχή.

Ίχνη από κτίσματα, αυλές, δρόμους και τάφους βρίσκονται σήμερα σε βάθος 3-4 μέτρων και είναι ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο όπου μπορεί κάποιος κυριολεκτικά να κολυμπήσει κατά μήκος ενός βυθισμένου δρόμου μιας αρχαίας πόλης.

Παυλοπέτρι 1
Φωτό: Youtube

Η UNESCO έχει αναγνωρίσει το Παυλοπέτρι ως την παλαιότερη υποβρύχια πόλη στον κόσμο και την έχει εντάξει από το 2016 στο Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Μνημείων.

Η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου αποτέλεσε θέμα και στο τελικό συνέδριο INHERIT, που πραγματοποιήθηκε στη Σπάρτη, στις 28 Απριλίου.

Να σημειώσουμε ότι, στο Ευρωπαϊκό έργο INHERIT συμμετέχουν συνολικά 14 εταίροι και 3 υποστηρικτικοί εταίροι από 10 χώρες της Μεσογείου και επικεφαλής έχει τεθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Στόχος του προγράμματος είναι η προστασία και προώθηση των φυσικών πόρων της Μεσογείου και η βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης του βιώσιμου και υπεύθυνου τουρισμού.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, υπό την καθοδήγηση της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, έχει επιλέξει το Παυλοπέτρι Λακωνίας ως περιοχή INHERITURA και έτσι, προχώρησε σε μικρής κλίμακας παρεμβάσεις για την ανάδειξη της ενάλιας πόλης παγκοσμίου ενδιαφέροντος, ως τόπο ήπιας τουριστικής ανάπτυξης .

Παυλοπέτρι 2
Φωτό: Youtube

«Οι κατασκευές αυτές είναι υποβρύχιες πινακίδες που δεν έχουν ξαναμπεί σε κανέναν αρχαιολογικό οικισμό και υποβρύχιες διαδρομές για κολυμβητές» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αρχαιολόγος της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων, Δέσποινα Κουτσούμπα.

Το Παυλοπέτρι έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα  INTERREG -MED 2014-2020.

Δείτε μαγικές εικόνες από το Παυλοπέτρι στο υπέροχο video του καναλιού “Μυστήριο – Παράξενο – Ανεξήγητο”, στο Youtube:

Σχόλια

newsletter banner anagnostis