home design800Χ400

home design 1170Χ320

Αγία Τριάδα: Πλατεία Ηρώων ή πλατεία τραπεζοκαθισμάτων;

banner efxes anagn

Τι δεν άρεσε στη Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου αναφορικά με τη μελέτη για την ανάπλαση της πλατείας του Μέρμπακα.
Αγία Τριάδα Ναυπλίου έργα (3)

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της Αγίας Τριάδας, με τη σχετική μελέτη να είναι έτοιμη, με στόχο την αναβάθμιση της πλατείας του χωριού.

Για το θέμα τοποθετήθηκε η Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου, ως εξής:

«Η δημοτική αρχή επέλεξε συνειδητά την εγκατάλειψη και την απαξίωση της Πλατείας Ηρώων στην Αγία Τριάδα (Μέρμπακα). Η εγκατάλειψη φαίνεται από τα δέντρα που σταδιακά τα τελευταία χρόνια εξαφανίστηκαν και δεν αντικαταστάθηκαν, από τα απότιστα και ξεραμένα παρτέρια από την πλημμελή καθαριότητα, από την κακοσυντήρηση των δαπεδοστρώσεων.

Δεν υπήρχε λοιπόν στα σχέδια της επί 10 χρόνια πλειοψηφούσας δημοτικής παράταξης η προτεραιότητα της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Αγίας Τριάδας.

Και ως εκ θαύματος έφτασε η ώρα να ξεπλύνει τα τόσα χρόνια αδιαφορίας. Με βαρύγδουπο ύφος ο δήμαρχος ανακοίνωσε στα τοπικά ΜΜΕ ότι εντάχτηκε στο πρόγραμμα «Τρίτσης» η ανάπλαση της Πλατείας Ηρώων στην Αγία Τριάδα.

Με αίτημά μας πήραμε τη μελέτη «ανάπλασης» αλλά μας δημιουργήθηκαν εύλογα ερωτήματα τα οποία θέσαμε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (μέσα στον ελάχιστο χρόνο που μας δόθηκε από τον πρόεδρο) την Τετάρτη 20 Απριλίου.

Συγκεκριμένα:

  • Γιατί στη μελέτη απομακρύνεται το Ηρώο που δεσπόζει στο χώρο για περίπου 80 χρόνια και αποτελεί χώρο μνήμης και σεβασμού για τους κατοίκους; Αντίθετα βλέπουμε να αφιερώνεται χώρος για τραπεζοκαθίσματα και τσιμεντένιες ζαρντινιέρες. Επειδή μνημείο και τραπεζοκαθίσματα δεν μπορούν να συνυπάρξουν μήπως σκέπτεστε να μετονομάσετε την πλατεία από πλατεία Ηρώων σε πλατεία τραπεζοκαθισμάτων;
  • Γιατί επιλέχθηκε ο χώρος της πλατείας για παιδική χαρά όταν μπορεί να δημιουργηθεί σε άλλους πιο ενδεδειγμένους χώρους όπως δίπλα στο Νηπιαγωγείο ή δίπλα στο Λύκειο που άλλωστε υπήρχε παλιότερα;
  • Γιατί εξαφανίστηκαν τα δέντρα που υπήρχαν πριν λίγα χρόνια και δεν αντικαταστάθηκαν;
  • Γιατί να τοποθετηθούν τραπεζοκαθίσματα από τα καταστήματα εστίασης καταλαμβάνοντας χώρο σε βάρος της ελεύθερης κίνησης των δημοτών.
  • Έχει ερωτηθεί η τοπική κοινωνία για το πώς θέλει να είναι η πλατεία της; Υπήρξε εισήγηση από το τοπικό συμβούλιο;

Οι απαντήσεις που πήραμε από τον Δήμαρχο:

  • Η παιδική χαρά δεν μπορεί να δημιουργηθεί κοντά στο Νηπιαγωγείο γιατί εκεί είναι απομονωμένη. Για τον άλλο χώρο που προτείναμε, δίπλα στο Λύκειο δεν απάντησε.
  • Γύρω από την πλατεία δραστηριοποιούνται χώροι εστίασης με τραπεζοκαθίσματα εδώ και 50 χρόνια.

Οι απαντήσεις που πήραμε από τον Κο Λυκομήτρο (αντιδήμαρχος της παράταξης Κωστούρου)

  • Τα προϋπάρχοντα δέντρα κόπηκαν γιατί είχαν ασθένειες και δημιούργησαν μικροατυχήματα.
  • Για την απομάκρυνση του Ηρώου ΘΑ ζητηθεί η γνώμη της τοπικής κοινωνίας, αλλά η μελέτη θα υλοποιηθεί. Δεν απαντήθηκε η ερώτηση αν υπήρξε εισήγηση από το τοπικό συμβούλιο.

Εδώ έρχεται και σε κραυγαλέα αντίφαση η δήλωση του Δημάρχου όπως αυτή δημοσιοποιήθηκε «Υλοποιούμε το ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2022 ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!!!”

Αυτό το «όλοι μαζί» όταν προτάσεις και γνώμες αναζητούνται εκ των υστέρων είναι προκλητικό απέναντι στη νοημοσύνη όλων μας αφού η μελέτη τελικά θα υλοποιηθεί όπως εν κατακλείδι μας διαβεβαίωσαν.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση με πάγια θέση ότι η ποιότητα ζωής δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια για λίγους αλλά δικαίωμα για όλους, επιζητούμε την αισθητική βελτίωση της πλατείας κάτω βέβαια από προϋποθέσεις. Η σχεδίαση της ανάπλασης να γίνει με στόχο το σεβασμό στην ιστορική κληρονομιά έτσι ώστε να διαφυλάξει τη γνησιότητά της. Το μνημείο αποτελεί σύμβολο μιας εποχής, αλληλοεπιδρά με τα άτομα, καθώς απευθύνεται σε αυτά, απαρτίζοντας ένα κοινωνικό, πολιτικό και αισθητικό φαινόμενο. Ως εκ τούτου η απομάκρυνσή του από τον χώρο είναι άστοχη.

Προφανώς και πρέπει να δημιουργηθεί παιδική χαρά όχι όμως στο χώρο της πλατείας. Η τοποθεσία που επιλέγεται για τη δημιουργία παιδικής χαράς πρέπει να εξυπηρετεί όσον αφορά στην πρόσβαση , κυρίως τους ανήλικους επισκέπτες της. Γι` αυτό το λόγο οι παιδικές χαρές πρέπει να βρίσκονται κοντά σε σχολεία , νηπιαγωγεία και γενικά σε κατοικημένες περιοχές όπου έχουν ληφθεί κάποια μέτρα ασφαλείας ώστε να παρέχουν ασφάλεια και να εξασφαλίζουν την ευκολότερη προσέλευση των παιδιών. Στον συγκεκριμένο χώρο που προτείνεται στη μελέτη, η διέλευση βαρέων οχημάτων κινούμενων προς τα εργοστάσια της περιοχής είναι συχνή κι αυτό αποτελεί πρωτίστως κίνδυνο για τα παιδιά.

Προασπιζόμαστε το δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη και ανεμπόδιστη χρήση των δημοσίων χώρων και εναντιωνόμαστε στη λογική της κατάληψής τους από τραπεζοκαθίσματα με αποτέλεσμα τα ιδιωτικά συμφέροντα που αναπτύσσονται να επισκιάζουν το δημόσιο συμφέρον.

Απομένει λοιπόν στους κατοίκους της Αγίας Τριάδας όταν και αν τους ζητηθεί η γνώμη να αποφασίσουν αν θέλουν η πλατεία τους να λειτουργήσει ως χώρος κοινωνικής αλληλεπίδρασης, συλλογικής δραστηριότητας, μνήμης και σεβασμού προς τους Πεσόντες ή να καταληφθεί με πλαστικές τέντες και τραπεζοκαθίσματα».

Σχόλια

newsletter banner anagnostis