home design 800x400
home design 1170Χ320

Πόρος: Δύο νησιά σε ένα

Το τεράστιο φυσικό λιμάνι, οι ομορφιές, το πράσινο, οι εκπλήξεις και το άγνωστο Μπούρτζι.

|

Χρόνος ανάγνωσης

2 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Πόρος: Δύο νησιά σε ένα
Πόρος

Ο Πόρος βρίσκεται στη νοτιοανατολική άκρη του Σαρωνικού κόλπου κοντά στην Πελοπόννησο, έχει έκταση 23 τ. χλμ. και αποτελείται από δύο μικρότερα νησιά, τη Σφαιρία (πρωτεύουσα – λιμάνι) και την Καλαυρία, τα οποία ενώνονται μεταξύ τους με μια μικρή διώρυγα.

Ο πληθυσμός του Δήμου σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ανέρχεται σε 3.993 κατοίκους και η έκτασή του είναι περίπου 49 τ. χλμ., καθώς η επικράτειά του, εκτός από το νησί του Πόρου, περιλαμβάνει και ένα τμήμα έκτασης 26 τ. χλμ. στην Πελοπόννησο, από το τέλος της πόλης του Γαλατά έως τις ακτές απέναντι από την Ύδρα.

Πόρος (3)
Φώτο: Anagnostis

Το τεράστιο λιμάνι και ο Σεφέρης

Το κλειστό λιμάνι ανάμεσα στο νησί του Πόρου και στα βουνά της Τροιζηνίας δίνει στον τόπο έναν γαλήνιο, ήμερο τόνο, όπως είπε ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης που έγραψε στη Βίλα Γαλήνη στον Πόρο την «Κίχλη», ένα από τα σημαντικότερα ποιήματα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.

Το λιμάνι αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο και ασφαλέστερο λιμάνι του Σαρωνικού και ένα από τα μεγαλύτερα και ασφαλέστερα φυσικά λιμάνια ολόκληρης της Ελλάδας, με τεράστια χωρητικότητα διερχόμενων σκαφών και αφίξεις που ξεπερνούν τις 10.000 το χρόνο.

Πόρος (2)
Φώτο: Anagnostis

Το νησί και οι ομορφιές του

Ο Πόρος, τόσο στο νησιωτικό, όσο και στο ηπειρωτικό τμήμα του, διακρίνεται για τις ειδυλλιακές του ακρογιαλιές και, ειδικά στο νησί, για την πυκνή πευκώδη βλάστησή του. Θαλάσσια σπορ, ιστιοπλοΐα, κανό, ψάρεμα, καταδύσεις και θαλάσσιο σκι είναι οι βασικές δραστηριότητες που μπορούν να απολαύσουν οι επισκέπτες αλλά και οι κάτοικοι του νησιού, ενώ στα πευκόφυτα βουνά του υπάρχουν παλιά μονοπάτια ιδανικά για πεζοπορία και ποδηλασία.

Ο παραδοσιακός Οικισμός του Πόρου, χτισμένος αμφιθεατρικά πάνω στο λόφο της Σφαιρίας, με το ιστορικό Ρολόι, τα καλντερίμια και τα αρχοντικά νεοκλασικά στην παραλία, προσφέρει μια ωραία εικόνα της παραδοσιακής ελληνικής αρχιτεκτονικής, ενώ η προκυμαία, γεμάτη ζωή, είναι ιδανική για απογευματινούς περιπάτους.

Πόρος (1)
Φώτο: anagnostis

Το Μπούρτζι και τα αξιοθέατα

Ανατολικά του λιμανιού βρίσκεται το νησάκι Μπούρτζι με το μικρό κάστρο του, που κτίστηκε το 1827 από το Βαυαρό φιλέλληνα Κ. Έιντεκ, για την προστασία του λιμανιού. Βρίσκεται στον όρμο της Μονής κοντά στις ακτές της Πελοποννήσου, και μπορεί να το επισκεφθεί κάποιος κολυμπώντας. Από το κάστρο του οι Ποριώτες έλεγχαν τα πλοία που ερχόντουσαν από την Ύδρα. Σήμερα είναι ακατοίκητο.
Δυστυχώς από εκεί επιτέθηκε ο Μιαούλης κατά την διαμάχη των Υδραίων με τον Καποδίστρια στη μάχη που οδήγησε στην καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού στόλου.

Ο Ρώσικος Ναύσταθμος, ο Ναός του Ποσειδώνα, η Μονή της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής, το Ρολόι, το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Δημοτική Βιβλιοθήκη είναι μερικά από τα πολλά αξιοθέατα του νησιού.

Βίντεο: geokok drone_4u

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis