home design800Χ400

home design 1170Χ320

Mediterranean CleanUp σε Κοιλάδα, Τολό, Σπέτσες και Ύδρα

banner efxes anagn

Περιβαλλοντική δράση συλλογής των παλιών αλιευτικών διχτύων από τον Αργολικό Κόλπο με σκοπό την πρόληψη της ρύπανσης της θάλασσας.
Δίχτυα Κοιλάδα

Από την αρχή του έτους έχει ξεκινήσει στον Αργολικό Κόλπο, την Κοιλάδα, τις Σπέτσες και την Ύδρα, η περιβαλλοντική δράση «Mediterranean CleanUp» με σκοπό την πρόληψη της ρύπανσης της θάλασσας από παλιά αλιευτικά δίχτυα που θα συλλεχθούν.

Τη δράση οργανώνει η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Εναλεία» και την υποστηρίζει το Argolic Environment Foundation. Στη συλλογή, η οποία θα γίνεται όλη τη διάρκεια του έτους, θα συμμετέχουν περισσότεροι απο 35 αλιείς στον Αργολικό Κόλπο (Κοιλάδα, Ύδρα, Σπέτσες).

Οι δράσεις στον Αργολικό κόλπο

Η δράση «Mediterranean CleanUp»  στην περιοχή θα αφορά τη συλλογή των παλιών αλιευτικών διχτυών των αλιέων των περιοχών της Κοιλάδας, του Τολού, των Σπετσών και της Ύδρας. Όλα τα δίχτυα που θα συλλεχθούν θα ενταχθούν στην κυκλική οικονομία με σκοπό τη δημιουργία νέων βιώσιμων προϊόντων, όπως κάλτσες και έπιπλα. Για τον σκοπό αυτό έχει τοποθετηθεί ένας μεγάλος κάδος στο λιμάνι της Κοιλάδας και σημεία συλλογής σε Ύδρα και Σπέτσες, όπου θα συλλέγονται τα δίχτυα από παραπάνω περιοχές.

Συλλογή διχτυών στην Κοιλάδα

Η συλλογή διχτυών στην Κοιλάδα θα γίνει σε συνεργασία με τον αλιευτικό σύλλογο του Δήμου Ερμιονίδας με πρόεδρο τον κ. Βασίλη Ηλιού, στην Ύδρα συνεργασία με τον τοπικό αλιευτικό σύλλογο και πρόεδρο κ. Γιάννη Μαλανό και στις Σπέτσες με την τοπική αλιευτική κοινότητα και τον κ. Λευτέρη Τσάνα.

Η «Εναλεία» ευχαριστεί πολύ το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο για την άδεια παραχώρησης του χώρου και τον πρόεδρο κ. Εμμανουήλ Φλωρή, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο του Δήμου Σπετσών και την πρόεδρο κ. Σταυρούλα Φουρναράκου και τον Αντιδήμαρχο Ύδρας κ. Γιάννη Μπελεγρή.

υδρα

Η εταιρεία

Η «Εναλεία», είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, που έχει ως όραμα να κάνει το θαλάσσιο οικοσύστημα βιώσιμο. Ξεκίνησε, δημιουργώντας την πρώτη σχολή επαγγελματικής αλιείας της Ελλάδας, ενώ τώρα μέσω των δράσεων της «MediterraneanCleanUp» στη Μεσόγειο Θάλασσα, αποσκοπεί στην εφαρμογή ενός εκτεταμένου καθαρισμού πλαστικού από τη θάλασσα, αξιοποιώντας το διευρυμένο δίκτυο των αλιέων. Παράλληλα, η Εναλεία συμμετέχει ενεργά σε πλήθος εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων, ενδυναμώνοντας κοινωνικές ομάδες και ευαισθητοποιώντας πολλαπλές ομάδες ενδιαφερομένων παγκοσμίως, από αλιευτικές κοινότητές έως φορείς χάραξης πολιτικής.Έτσι, θέτοντας ως πρωταρχικό στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με την θαλάσσια βιωσιμότητα, η Εναλεία ως ενεργό μέλος της κοινωνία των πολιτών, καταφέρνει και στηρίζει τις δράσεις της σε τρεις πυλώνες: Εκπαίδευση, Μετρίαση του προβλήματος και Πρόληψη.

Τέλος, στα μεγαλύτερα της επιτεύγματα  συγκαταλέγεται η βράβευση του συνιδρυτή και διευθυντή της Εναλεία, Λευτέρη Αραπάκη, από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών ως «Young Champion of the Earth» για την Ευρώπη το 2020, καθώς και η βράβευση από το Mediterranean Action Plan του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP-MAP) ως «Ambassador of the MediterraneanCoast» για το 2021.

Πώς προέκυψε η ιδέα 

Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι της δράσης:

Κατά τη διάρκεια των capital controls, η ανεργία στην Ελλάδα είχε εκτιναχθεί στα επίπεδα του 29% (ΕΛΣΤΑΤ,2016) ενώ ταυτόχρονα ο κλάδος της αλιείας γερνούσε. Η μέση ηλικία των επαγγελματιών αλιέων της χώρας ήταν τα 63 χρόνια ( Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξη) και υπήρχε μεγάλη ανάγκη για νέα πρόσωπα. Για αυτό το λόγο, δημιουργήθηκε η Εναλεία, ως η πρώτη σχολή για επαγγελματική αλιεία στην χώρα. Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια των εκπαιδεύσεων στη θάλασσα, είδαμε ότι οι αλιείς εκτός από ψάρια αλιεύουν και απορρίμματα, κυρίως πλαστικά. Στο πρώτο μας αλιευτικό ταξίδι, μας προκάλεσε εντύπωση ένα κουτάκι αναψυκτικό το οποίο είχε “ξασπρίσει” από τα χρόνια. Η ημερομηνία λήξης του ήταν το 1987. Αλλά αυτό που μας έκανε να αναλάβουμε δράση, είναι ότι ο αλιέας το πήρε και το ξαναπέταξε στη θάλασσα. Για αυτό, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε δράση. Δεν έχει νόημα να βγάζουμε νέους αλιείς, αν δεν υπάρχουν ψάρια. Ξεκινήσαμε λοιπόν να εκπαιδεύουμε καπετάνιους και πληρώματα μέσης αλιείας στο να συλλέγουν πλαστικό και να το φέρνουν στο λιμάνι., δημιουργώντας την δράση “Mediterranean CleanUp”.

σπετσεσ

Mediterranean CleanUp 

“Μέσω της δράσης μας Mediterranean CleanUp αποσκοπούμε στην εφαρμογή ενός εκτεταμένου καθαρισμού θαλάσσιου πλαστικού στην περιοχή της Μεσογείου, αξιοποιώντας το διευρυμένο δίκτυο των αλιέων. Στη συνέχεια, το πλαστικό καθώς και ο λοιπός αλιευτικός εξοπλισμός οδηγούνται προς ανακύκλωση και εντάσσονται στην κυκλική οικονομία, σε συνεργασία με πιστοποιημένους φορείς.

Στον πρώτο χρόνο υλοποίησης της δράσης, 2019, συλλέξαμε 16.000 κιλά απορριμμάτων (14.500 κιλά πλαστικών απορριμμάτων) από τον Αργοσαρωνικό, ενώ βραβευτήκαμε από τον Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών ως μία από τις πέντε καλύτερες δράσεις για το περιβάλλον στην Ευρώπη, για ιδρυτές κάτω των 30 ετών.

Το 2020, η δράση επεκτάθηκε σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σε συνεργασία με 229 αλιευτικά σκάφη, σε 21 λιμάνια σε Ελλάδα και Ιταλία συγκεντρώσαμε 70.000 κιλά θαλάσσιου πλαστικού, το οποίο εντάχθηκε

στη κυκλική οικονομία. Στα μεγαλύτερα μας επιτεύγματα συγκαταλέγεται η βράβευσή μου από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών ως «Young Champion of the Earth» για την Ευρώπη το 2020.

Πλέον η Εναλεία, έχει εκδηλώσει τη δυναμικότητα επέκτασής της σε διεθνές επίπεδο. Οι συνεργασίες μας πλέον εκτείνονται σε δύο ηπείρους, Ελλάδα και Αφρική, μέσω της ενεργούς συμμετοχής συμμετοχής 35σημείων σε Ελλάδα, Ιταλία, και Κένυα, ενώ ο αριθμός των συνεργαζόμενων αλιέων είναι άνω των 1.500. Από την αρχή του προγράμματος υπολογίζεται ότι έχουμε καθαρίσει πάνω από 300.000 κιλά πλαστικού,με σημαντικό ποσοστόνα έχει ενταχθεί στην κυκλική οικονομία, υπό την μορφή νέων βιώσιμων προϊόντων.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis