home design

Πόσοι Ουκρανοί πρόσφυγες βρίσκονται στην Αργολίδα – Οι δυσκολίες, η ταλαιπωρία και οι πρώτες μέρες στο σχολείο

Ήδη 7 παιδιά έχουν εγγραφεί και φοιτούν σε 4 σχολεία του Δήμου Ναυπλιέων - Τι προβλήματα υπάρχουν και ποια μέριμνα έχει ληφθεί για τους γονείς

Τους 16.431 έφτασαν οι Ουκρανοί πρόσφυγες στην χώρα μας, εκ των οποίων οι 5.036 είναι ανήλικοι, σύμφωνα με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το τελευταίο 24ωρο, (1/4/2022), όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, εισήλθαν στην Ελλάδα εισήλθαν 300 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 78 ανήλικοι.

Από τον Προμαχώνα εισήλθαν 161, από Ευζώνους 27 και από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα 62. Στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” αφίχθηκαν 40, στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” 7 και τρεις σε άλλα αεροδρόμια.

Η κατάσταση στην Αργολίδα

Στο νομό Αργολίδας ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων που έχουν καταφθάσει μέχρι τώρα και διαμένουν στην περιοχή είναι μικρός.

Περίπου 45 Ουκρανοί έχουν εγκατασταθεί κυρίως σε περιοχές του Δήμου Ναυπλιέων και του Δήμου Άργους – Μυκηνών. Συμπατριώτες τους και δεκάδες εθελοντές ανέλαβαν να τους προϋπαντήσουν και να τους εφοδιάσουν με τα απαραίτητα εφόδια για όσο καιρό θα παραμείνουν στα σπίτια που φιλοξενούνται η διαμένουν.

Ήδη έχουν συγκεντρωθεί είδη πρώτης ανάγκης τα οποία στην πλειονότητά τους έχουν αποσταλεί στις δοκιμαζόμενες από τον πόλεμο περιοχές της Ουκρανίας.

Δεν ήταν όλα ρόδινα για τους πρόσφυγες στην Αργολίδα

Με ουκ ολίγες δυσκολίες βρέθηκαν αντιμέτωποι οι πρώτοι Ουκρανοί πρόσφυγες που έφτασαν στο Άργος.

Οι άνθρωποι αυτοί που ταξίδεψαν πολλές μέρες, φτάνοντας στην Αργολίδα, αφήνοντας πίσω τον πόλεμο που είναι σε εξέλιξη στην πατρίδα τους, υπέστησαν απίστευτη ταλαιπωρία αναζητώντας τρόπους να ξεμπλέξουν από τα γρανάζια της Ελληνικής γραφειοκρατίας.

Οι άνθρωποι δεν μιλούσαν Ελληνικά και εκτός από τη μητρική τους γλώσσα μιλούσαν μόνο λίγα αγγλικά, και ήταν δύσκολη ακόμα και η επικοινωνία τους. Δεν μπορούσαν ούτε καν να πάρουν συνάλλαγμα και να ανταλλάξουν δολάρια σε ευρώ από τις τράπεζες του Άργους, αφού για να εξυπηρετηθούν έπρεπε να γίνουν πελάτες τους πρώτα.

Εκτός από τα γραφειοκρατικά θέματα αυτοί οι άνθρωποι θα έπρεπε επίσης να μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σύμφωνα με την Οδηγία 2001/55 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απογοήτευση των Ουκρανών προσφύγων που έφτασαν στο Άργος και η ανησυχία τους ήταν μεγάλη, πέραν της απίστευτης ταλαιπωρίας που υφίστανται με την γραφειοκρατία και κυρίως με την έλλειψη πληροφοριών. Οι οδηγίες και οι απαντήσεις των αρμοδίων ήταν περιορισμένες και δεν ήξεραν τι θα τους ξημερώσει, αφού βρίσκονται σε μια ξένη χώρα και η ανασφάλεια που νοιώθουν είναι μεγάλη.

7 παιδάκια έγιναν δεκτά σε σχολεία του Δήμου Ναυπλιέων

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, 7 παιδιά προσφύγων από την Ουκρανία έχουν εγγραφεί και φοιτούν σε 4 σχολεία του Δήμου Ναυπλιέων με την μέριμνα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας που ανέλαβε να ρυθμίσει όλα τα διαδικαστικά ζητήματα.

Την επόμενη βδομάδα θα διανεμηθεί ειδικό λεξικό από τα Ελληνικά στα Ουκρανικά στους μαθητές για να διευκολυνθεί περαιτέρω η φοίτηση τους.

Την ίδια στιγμή παιδίατροι ανέλαβαν να κάνουν στα παιδιά όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και να συμπληρώσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα που χρειάζονται για την εγγραφή των παιδιών στα σχολεία.

Τέλος με μέριμνα της Διευθύντριας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας Κατερίνας Δουράνου θα ξεκινήσει άμεσα πρωτοβουλία για την Ιατρική υποστήριξη των γυναικών και μητέρων.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version