home design 800x400
home design 1170Χ320

Πώς είχαν γιορτάσει την 25η Μαρτίου στο Γύθειο του 1978 – Δείτε πλάνα από την παρέλαση

Βουβό έγχρωμο φιλμ από την πανέμορφη κωμόπολη της Λακωνικής Μάνης.
Γύθειο 1978

Βρισκόμαστε στο Γύθειο, κωμόπολη και λιμάνι που βρίσκεται στη νότια Πελοπόννησο. Το φιλμ ανοίγει με την παραλία και το εξωτερικό ενός ξενοδοχείου -κατά πάσα πιθανότητα το Lakonis που διέθετε δωμάτια σε ανεξάρτητες πτέρυγες με ονόματα Ολύμπιων Θεών (Αθηνά, Ποσειδώνας, Αφροδίτη που βλέπουμε στο πλάνο)- και μια γυναίκα να βγαίνει.

Στη συνέχεια βλέπουμε την οδική ταμπέλα που μας ενημερώνει ότι φτάσαμε στο Γύθειο. Η γυναίκα περπατάει κατά μήκος του παραθαλάσσιου δρόμου με την ελληνική σημαία ανεμίζει.

Η εικόνα αλλάζει και βλέπουμε κόσμο συγκεντρωμένο καθώς πρόκειται για την διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου, την Εθνική επέτειο της Ελλάδας για την Επανάστασης του 1821 και την ανεξαρτησία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία αλλά και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Ο φακός εστιάζει στις θέσεις των επισήμων και στις δυο ταμπέλες που υποδεικνύουν ότι είναι οι θέσεις του δήμαρχου και του μητροπολίτη. Στρατιώτες, κληρικοί και κόσμος έχουν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν την παρέλαση. Το μέρος είναι παντού στολισμένο με σημαίες και εμείς διακρίνουμε τους επίσημους και την μπάντα του δήμου.

Η παρέλαση της 25ης Μαρτίου 1978 ξεκινάει με μικρά κοριτσάκια ντυμένα με παραδοσιακές στολές και συνεχίζει με κοριτσάκια ντυμένα με λευκά φορέματα και μια κορδέλα που γράφει «Ελλάδα». Τα αγοράκια είναι ντυμένα τσολιαδάκια και ένα απ’ αυτά κρατάει τη σημαία. Τα παιδάκια μπαίνουν σε σειρά και παρελαύνουν με τους ήχους της μπάντας. Ο κινηματογραφιστής στέκεται για λίγο στην ταμπέλα ενός καταστήματος «Σουβενίρ από τη Μάνη» όπως γράφει. Η παρέλαση συνεχίζεται με αγόρια ντυμένα με μπλε παντελόνι και λευκό ζιβάγκο, ενώ βλέπουμε και τη γυναίκα να παρακολουθεί.

Βίντεο: Aylon Film Archives

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis