home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Πυραμίδα Ελληνικού: Πέπλο μυστηρίου γύρω από το μνημείο – Είναι η αρχαιότερη του κόσμου;

Αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στον Ελλαδικό χώρο και θυμίζει σε όλους τους επισκέπτες την ιστορικότητα και την ιδιαιτερότητα του τόπου.
Πυραμίδα Ελληνικού

Η πυραμίδα πού βρίσκεται στο Ελληνικό Αργολίδας στον δρόμο που συνέδεε το Άργος με την Τεγέα, ορισμένοι πιστεύουν πως ίσως αποτελεί όχι μόνο ένα από τα αρχαιότερα κτίσματα στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, εκτιμώντας πιθανότατα λανθασμένα πως χρονολογείται παλιότερη αυτών της Αιγύπτου (2300-2800 π.χ).

Ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει τη χρονολόγησή της καθώς υπάρχουν διαφωνίες για αυτήν.

Σύμφωνα με τους ανασκαφείς πρόκειται απλά για ένα οχυρό πού κατασκευάστηκε στα τέλη του 4ου π.χ αιώνα, που είναι και το πιθανότερο σενάριο.

Μία όμως αμφιλεγόμενη έρευνα που διεξήχθη από την Ακαδημία Αθηνών, το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το εργαστήριο Αρχαιομετρίας του ΕΚΕΦΕ-Δημόκριτος με τη μέθοδο της θερμοφωταύγειας, έδειξε ότι έχει κτιστεί το 2720 π.Χ. κατατάσσοντάς την παλαιότερη από τις Αιγυπτιακές.

Κατασκευαστικά στοιχεία

Η πυραμίδα αυτή (αν όντως ήταν πυραμίδα και όχι κάποιο κτήριο με πυραμιδοειδής βάση), γνωστή και ως πυραμίδα των Κεχριών, είναι κατασκευασμένη από ογκώδεις σκληρούς γκρίζους ασβεστόλιθους που υπήρχαν στην περιοχή. Έχει σχήμα Πύργου με επικλινείς τις εξωτερικές πλευρές του, οι οποίες περιβάλλουν ένα ορθογώνιο οικοδόμημα με συνολικές διαστάσεις 7.03 x 9,07μ..

Στην Ανατολική πλευρά της πυραμίδας βρίσκεται η κεντρική είσοδος. Απ’ αυτήν ξεκίνα ένας στενόμακρος διάδρομος που οδηγεί σε μία μικρότερη πύλη που είναι ανοιγόμενη στο νότιο τοίχο του κεντρικού τετράγωνου δωματίου πλευράς 7μ. περίπου.

Η πυραμίδα του Ελληνικού Αργολίδας
Η πυραμίδα του Ελληνικού Αργολίδας (ΦΩΤΟ: anagnostis)

Σε τι μπορεί να χρησίμευε

Για τη χρήση της υπάρχουν πολλές απόψεις. Ίσως ήταν “πολυάνδριον” μιας κι ο περιηγητής Παυσανίας στο έργο του τον 2ο μ.χ. αιώνα κάνει λόγο για μια πυραμίδα στην περιοχή που αποτέλεσε ταφικό μνημείο. Άλλοι αναφέρουν πως ήταν φρυκτωρία, Πύργος δηλαδή από τον οποίο στέλνονταν μηνύματα φωτιάς.

Σήμερα όμως καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως ήταν παρατηρητήριο, μικρό φρούριο από το οποίο έλεγχαν τις γύρω περιοχές. Αυτό είναι και το πιθανότερο σενάριο, καθώς βρίσκεται σε σημείο όπου διερχόταν αμαξήλατη οδός.

Βίντεο: DroneDays gr

Η πυραμίδα αυτή που αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στον Ελλαδικό χώρο, θυμίζει σε όλους τους επισκέπτες της, την ιστορικότητα και την ιδιαιτερότητα του τόπου αυτού.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis