home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΚοινωνίαFeatured

Πόλεμος στην Ουκρανία: Θολό τοπίο για τους πρόσφυγες στην Αργολίδα – Τους βρήκαν σπίτια αλλά δεν έχουν έπιπλα

Μετά το Άργος ήρθε η ώρα να δεχθεί το Δρέπανο 5 ενήλικες και 10 παιδιά από την Ουκρανία.

Ουκρανοί πρόσφυγες συνεχίζουν να καταφθάνουν στην Αργολίδα, αντιμετωπίζοντας ουκ ολίγα προβλήματα. Μετά το Άργος ήρθε η ώρα να δεχθεί το Δρέπανο του Δήμου Ναυπλιέων 5 ενήλικες και 10 παιδιά.

Οι άνθρωποι αυτοί που ταξίδεψαν πολλές μέρες από την Ουκρανία, φτάνοντας στην περιοχή, αφήνοντας πίσω τον πόλεμο που είναι σε εξέλιξη στην πατρίδα τους, υφίστανται απίστευτη ταλαιπωρία αναζητώντας τρόπους να ξεμπλέξουν με την Ελληνική γραφειοκρατία.

Οι πρώτοι Ουκρανοί πρόσφυγες που έφτασαν πριν λίγες μέρες στο Άργος δεν μιλούν Ελληνικά και εκτός από τη μητρική τους γλώσσα μιλούν μόνο λίγα αγγλικά, και είναι δύσκολη ακόμα και η επικοινωνία τους. Δεν μπορούν ούτε καν να πάρουν συνάλλαγμα και να ανταλλάξουν δολάρια σε ευρώ από τις τράπεζες, αφού για να εξυπηρετηθούν πρέπει να γίνουν πελάτες τους πρώτα. Ανάλογα προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν και οι οικογένειες που έρχονται στην περιοχή του Ναυπλίου. Άγνωστο παραμένει αν οι τοπικές αρχές θα σταθούν στο πλευρό τους και θα τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν τους σκοπέλους.

Πού θα μείνουν και τι χρειάζονται

Ήδη μία συγγενής τους έχει αναλάβει και έχει μισθώσει δύο σπίτια στο Δρέπανο όπου θα φιλοξενηθούν προσωρινά για όσο χρειαστεί.

Ωστόσο τα σπίτια αυτά δεν είναι επιπλωμένα, σύμφωνα με όσα η ίδια αποκαλύπτει. Παράλληλα θα χρειαστούν ρούχα και τρόφιμα. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Τα μικρά παιδιά είναι ηλικίας από νεογέννητα έως και 12 ετών.

Τι λέει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Όσοι από τους Ουκρανούς πρόσφυγες διαθέτουν σφραγισμένα διαβατήρια με την είσοδο τους στην χώρα μας, μπορούν να μείνουν 3 μήνες. Όμως δεν γνωρίζουν τίποτα περισσότερο. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν απευθυνθεί στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με τηλέφωνα και με ηλεκτρονική αλληλογραφία, αλλά η απάντηση που έλαβαν είναι να κάνουν υπομονή! Στο μεταξύ, αναμένουν τις τις αποφάσεις και ανακοινώσεις του Ελληνικού κράτους για άδειες παραμονής και εργασίας, αφού δεν βρίσκουν – όσο και να ψάχνουν – νεότερη ανακοίνωση του Υπουργείου.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου «εντός του διαστήματος των 90 ημερών θα σας παρασχεθεί από την Υπηρεσία Ασύλου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου προσωρινή προστασία ενός (1) έτους με δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Αναφορικά με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προβλέπεται ότι μέχρι να λάβουν το καθεστώς προσωρινής προστασίας, γίνονται δεκτοί σε δημόσια νοσοκομεία, θεραπευτήρια και κλινικές στην Ελλάδα, εφόσον εισαχθούν εκτάκτως για νοσηλεία ή τοκετό.

Η κατάσταση που επικρατεί είναι τόσο θολή για τους πρόσφυγες, αφού ακόμα και τα σημεία εξυπηρέτησης από την Υπηρεσία Ασύλου και η διαδικασία για ραντεβού, θα ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button