home design 800x400

Αργολίδα: Έβγαλαν «τάπες» τα πορτοκάλια – Η τιμή της αποζημίωσης

Οι αγρότες προσπαθούν να προλάβουν τα χυμοποιεία πριν σαπίσει η παραγωγή.

Χαρακτηριστικές είναι οι ζημιές στα πορτοκάλια από τον παγετό του Ιανουαρίου, με τους παραγωγούς στην Αργολίδα να αναμένουν ακόμα την εκτίμηση των ζημιών και την καταβολή των αποζημιώσεων που τους έχουν υποσχεθεί. Τα πορτοκάλια έβγαλαν ήδη τις γνωστές «τάπες», όπως λένε οι αγρότες.

Μάλιστα τα πορτοκάλια αρχίζουν να έχουν πρόβλημα στο χρώμα και όσο περνά ο καιρός αφυδατώνονται.

Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του βουλευτή Αργολίδας Γιάννη Ανδριανού με το νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντα, ο οποίος είπε ότι ο σχεδιασμός είναι εντός της άνοιξης να έχουν ολοκληρωθεί οι εκτιμήσεις και να κοινοποιηθούν τα πορίσματα, ώστε οι αποζημιώσεις να καταβληθούν περίπου από τις εορτές του Πάσχα και έπειτα.

Προσλήψεις εκτιμητών

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ δεσμεύθηκε ότι εντός των επομένων ημερών θα προσληφθούν 35 γεωπόνοι – εκτιμητές, με στόχο την έναρξη των εκτιμήσεων των ζημιών στις Περιφερειακές Ενότητες που επλήγησαν (Αργολίδα, Λακωνία, Κορινθία και Μεσσηνία).

Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος δήλωσε ότι, «η διοίκηση του Οργανισμού έχει θέσει ως προτεραιότητα την όσο το δυνατό συντομότερη εκτίμηση των ζημιών, έτσι ώστε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των πορισμάτων να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους αγρότες».

Το ύψος της αποζημίωσης

Επίσης ανέφερε το ύψος της αποζημίωσης που προβλέπεται, ανάλογα με την καλλιέργεια, το οποίο είναι

  • για τα πορτοκάλια 0,22 λεπτά ανά κιλό,
  • για τα λεμόνια 0,60 λεπτά ανά κιλό και,
  • για τα μανταρίνια 0,36 λεπτά ανά κιλό.

Εκτός από τις αποζημιώσεις όσα πορτοκάλια έχουν χυμό θα πάνε για χυμοποίηση που δίνει τιμή στον παραγωγό στα 8 λεπτά το κιλό.

Η εικόνα στον κάμπο

Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι χαρακτηριστικές της κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή σε αρκετά κτήματα στον Αργολικό κάμπο.

Σχόλια

Exit mobile version