Home design

Σεξουαλική παρενόχληση στο Ναύπλιο: Τί θέση παίρνει η Πρυτανεία – Οι φοιτητές ζητούν εξονυχιστική εξέταση κατηγοριών

Σοκαρισμένο το Ναύπλιο παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης για σεξουαλική παρενόχληση σε Τμήμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Σοκαρισμένο το Ναύπλιο παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης για σεξουαλική παρενόχληση σε Τμήμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ήδη έχει ξεκινήσει από τη δικαιοσύνη η ποινική διερεύνηση, με παραγγελία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου, η Πρυτανεία ανακοινώνει ότι θα διερευνηθεί η υπόθεση άμεσα και υπεύθυνα εφαρμόζοντας κανόνες δικαίου.

Όπως έγινε γνωστό, από την Πρυτανεία εστάλη προς όλους τους εργαζόμενους του ιδρύματος η ακόλουθη ανακοίνωση: “Ενημερώνουμε την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ότι η καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση που μόλις πρόσφατα διαβιβάστηκε στην Πρυτανεία, θα διερευνηθεί άμεσα και υπεύθυνα εφαρμόζοντας κανόνες δικαίου. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην αναζήτηση της αλήθειας και στην προώθηση της κοινωνικής προόδου, ειδικά των νέων ανθρώπων, προτάσσοντας τη θεσμική εγκυρότητα και την ακαδημαϊκή ακεραιότητα”.

Οι φοιτητές

Παράλληλα, παίρνουν θέση και οι παρατάξεις των φοιτητών στις Σχολές του Πανεπιστημίου. Η ΠΑΣΠ ΑΕΙ Καλαμάτας, με ανακοίνωσή της ζητά την εξονυχιστική εξέταση των εν λόγω κατηγοριών και – σε περίπτωση που αυτές αποδειχθούν – την άμεση παύση των καθηκόντων του συγκεκριμένου καθηγητή. Αναφέρει η ανακοίνωση των φοιτητών: «Τον τελευταίο χρόνο το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών στη χώρα μας βρίσκεται σε έξαρση. Είναι αδιανόητο στα πλαίσια μιας υγιούς κοινωνίας, εντός της οποίας κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να εξελιχθεί στηριζόμενος στη δύναμη την οποία του προσφέρει η κοινωνική δικαιοσύνη, περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης-κακοποίησης και βιασμού να μην θεωρούνται κατακριτέα και καταδικαστέα. Το φαινόμενο αυτό έχει επιφέρει ταραχή στις τάξεις της ελληνικής κοινωνίας, ενώ δυστυχώς εμφανίζεται και σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας (οικογενειακό περιβάλλον, εργασιακό περιβάλλον, σχολικό περιβάλλον). Δυστυχώς άλλη μία τέτοια αποτρόπαια πράξη καταγγέλλεται ότι συνέβη και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Πριν λίγες ημέρες καθηγητής του ιδρύματος καταγγέλθηκε από φοιτήτριες για σεξουαλική παρενόχληση. Ο εν λόγω καθηγητής κατηγορείται ότι προσεγγίζει με άκομψο τρόπο τις φοιτήτριες μέσω των social media, τους ζητάει να συναντηθούν και στη συνάντηση επιδιώκει να επέμβει παρεμβατικά στο σώμα των φοιτητριών, ενώ την ίδια στιγμή αναφέρεται σε αυτές με χυδαίους χαρακτηρισμούς. Οι καταγγέλλουσες αναφέρουν ότι η κακοποίηση δεν τελειώνει εδώ, αφού ο συγκεκριμένος απειλεί τα θύματα ότι δεν θα βρουν δουλειά καθώς ελέγχει τον κλάδο. Στο απόγειο της όλης κατάστασης φημολογείται ότι και καθηγήτριες του Πανεπιστημίου έχουν πέσει θύματα της συμπεριφοράς του συγκεκριμένου καθηγητή.

Η Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη ΑΕΙ Καλαμάτας, ως μια ευαισθητοποιημένη παράταξη με βαθύ το αίσθημα ευθύνης, καταδικάζει και στέκεται κατηγορηματικά απέναντι σε τέτοιου είδους αποτρόπαιες συμπεριφορές. Αναλογιζόμενοι τη σοβαρότητα ενός τόσο λεπτού ζητήματος αιτούμαστε: Την εξονυχιστική εξέταση των εν λόγω κατηγοριών και -σε περίπτωση που αυτές αποδειχθούν- την άμεση παύση των καθηκόντων του συγκεκριμένου καθηγητή. Την παροχή ψυχολογικής υποστήριξη στις καταγγέλλουσες. Θεωρούμε αδιανόητο να υπάρξει η οποιαδήποτε συγκάλυψη των γεγονότων. Το υπουργείο Παιδείας οφείλει επιτέλους να αναλάβει δράση, να αναγνωρίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και να σταματήσει να κρύβεται αποποιούμενο οποιαδήποτε ευθύνη. Κανένας μόνος, καμία μόνη».

Σχόλια

Exit mobile version