home design 800x400
home design 1170Χ320

Η Αρχαία Σικυώνα, το άγνωστο θρησκευτικό αξιοθέατο και η ταινία με τη Μάρθα Βούρτση

Η αρχαία πολιτεία της Κορινθίας και ένα θρησκευτικό αξιοθέατο που βρίσκεται στην άκρη ενός βράχου – Το 1968 είχαν πραγματοποιηθεί στο Βασιλικό τα γυρίσματα της ταινίας «Τα Ξένα Χέρια Είναι Πικρά»
εκκλησία Παναγία Κορινθία

H Αρχαία Σικυώνα είναι η «άγνωστη» αρχαία πολιτεία της Κορινθίας, ένας θαυμάσιος -αν και ελάχιστα γνωστός- αρχαιολογικός τόπος, περίπου 9 χιλιόμετρα νότια του Κιάτου στην Κορινθία.

Πρόκειται για μία αρχαία πολιτεία µε σημαντικά μνημεία. Σε όποιο σημείο του οροπεδίου κι αν σταθεί κανείς, αγναντεύει από ψηλά τα εύφορα περιβόλια της πεδιάδας του Ασωπού ως το Κιάτο και τη θάλασσα του Κορινθιακού κόλπου ως τον βράχο Ακροκορίνθου και τον Ισθμό στα ανατολικά.

Στον αρχαιολογικό χώρο υπάρχει ένα επιβλητικό αρχαίο Θέατρο, το ανασκαμμένο τμήμα της Αγοράς της ελληνιστικής και ρωμαϊκής πόλης, το Στάδιο και οι ρωμαϊκές Θέρμες (Βαλανείο), που στεγάζουν σήμερα ένα μικρό αλλά υπέροχο αρχαιολογικό μουσείο.

Στην περιοχή υπάρχει ο πανέμορφος αλλά για τους περισσότερους τελείως άγνωστος Ιερός Ναός Το Γενέθλιο της ΘεοτόκουΠαναγία η Γιάτρισσα. Ένα Θρησκευτικό αξιοθέατο που βρίσκεται στην άκρη ενός βράχου.

Βίντεο: DroneDays gr

Επίσης σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων συναντάμε τον Άγιο Θεόδωρο και δίπλα ένα σωζόμενο τμήμα Πύργου στις Νοτιοανατολικές παρυφές της σύγχρονης κωμόπολης του Βασιλικού (Αρχαία Σικυώνα).

Κατεβαίνοντας τη ρεματιά αρχικά συναντάμε άλλο ένα εκκλησάκι, τον Άγιο Αθανάσιο και στο τέρμα της δεσπόζει μία πηγή με μία μεγάλη βρύση, η επιγραφή της οποίας αναφέρει το έτος 1879 όμως εικάζεται ότι είναι πολύ παλιότερη.

Τέλος το 1968 είχαν πραγματοποιηθεί εξ’ ολοκλήρου στο Βασιλικό (Αρχ. Σικυώνα) τα γυρίσματα της ταινίας «Τα Ξένα Χέρια Είναι Πικρά» παραγωγής ΚΛΑΚ ΦΙΛΜ και πρωταγωνιστές τους: Μάρθα Καραγιάννη, Βύρων Πάλλη, Δέσποινα Νικολαίδου, Άρτεμις Τσαρμή, Παμφίλη Σαντοριναίου, Άγγελο Μαυρόπουλο, Ρένα Γαλάνη, Φρόσω Κοκκόλα, Γιώργο Βελέντζα και στον ρόλο του οδηγού της Agria τον ως σήμερα μόνιμο κάτοικο Βασιλικού (Αρχ. Σικυώνας) Ουίνστον – Τσωρσίλ Πρωτόπαπα (κοινώς Τζώρτζης).

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis