home design 1800x300 (banner)
ΑργολίδαΠολιτικήFeatured

Άργος: Σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας η Ψυχιατρική Κλινική

Ο Kυριάκος Βελόπουλος κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με την αναστολή λειτουργίας της Ψυχιατρικής Κλινικής στο Άργος

Ο Kυριάκος Βελόπουλος κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με την αναστολή λειτουργίας της Ψυχιατρικής Κλινικής στο Άργος. Ο βουλευτής κατηγορεί τους αρμόδιους για ολοφάνερη αδιαφορία και αμεριμνησία για το συγκεκριμένο θέμα, αφήνοντας εκτεθειμένους τόσο τους ασθενείς, όσο και τις οικογένειές τους, ενώ καλεί τον Θάνο Πλεύρη να αποτρέψει το κλείσιμο της κλινικής. Η υπολειτουργία και η κατάργηση της Ψυχιατρικής Κλινικής έχει να κάνει με την έλλειψη ψυχιάτρων (υπάρχουν μόνο δύο ψυχίατροι), όπως προκύπτει από τα πρακτικά συνεδριάσεων του Δ.Σ.

Το κείμενο της ερώτησης αναφέρει:

«Κύριε Υπουργέ, σύμφωνα με ενημέρωση από γιατρούς και κατοίκους της τοπικής κοινωνίας του Άργους, η Ψυχιατρική Κλινική 24/ωρης νοσηλείας της πόλης βρίσκεται σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας, δύο μόλις χρόνια από την έναρξη λειτουργίας της.

Πιο συγκεκριμένα, στην συνεδρίαση του Δ.Σ. της στις 14-10-2021, η Συντονίστρια Διευθύντρια του Ψυχιατρικού τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου της Αργολίδας ενημέρωσε ότι, πλέον, στο Ψυχιατρικό τμήμα της Νοσηλευτικής Μονάδας του Άργους υπηρετούν μόνον δύο ψυχίατροι, οι οποίοι δεν επαρκούν για την ασφαλή εφημεριακή κάλυψη και την πρωινή λειτουργία του τμήματος για όλη τη διάρκεια του μήνα. Κατόπιν τούτου, εισηγήθηκε την αναστολή, αρχικά, των εκούσιων εισαγωγών στην Ψυχιατρική κλινική της Νοσηλευτικής Μονάδας του Άργους. Εάν, δε, διασφαλιζόταν ο αναγκαίος αριθμός ψυχιάτρων, θα επανερχόταν αναγκαστικά και η προσωρινή, τουλάχιστον, αναστολή λειτουργίας της ανωτέρω ψυχιατρικής κλινικής, καθώς, απαιτούνται τουλάχιστον τέσσερις ειδικευμένοι ψυχίατροι, ώστε να μπορεί να εφημερεύει η εν λόγω, καθημερινά, με ασφάλεια και να δέχεται εισαγωγές – εκούσιες και ακούσιες. Όπως αναφέρεται, η ολοφάνερη αδιαφορία, αμεριμνησία και ανεπάρκεια της αρμόδιας Διοίκησης, τόσο της τοπικής Υ.Π.Ε., όσο και του αρμόδιου Υπουργείου σας στο θέμα της έλλειψης ψυχιάτρων, οδήγησε στην υπολειτουργία και στην κατάργηση της ως άνω Ψυχιατρικής Κλινικής. Το κόστος μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι ανυπολόγιστο, κυρίως για τις οικογένειες εκείνες, που θα αναγκαστούν να προστρέξουν σε άλλους Νομούς ή και σε ιδιωτικές Κλινικές.

Ο βασικός στόχος της παραπάνω Ψυχιατρικής Κλινικής ήταν η ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών των ασθενών της περιοχής, γεγονός που συνεπάγεται σημαντικά οφέλη για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, αφού, η ψυχιατρική νοσηλεία θα μπορεί να γίνεται πλέον χωρίς την απομάκρυνσή τους από τον τόπο κατοικίας τους και την συνεπακόλουθη αποξένωσή τους από το κοινωνικό και οικογενειακό τους περιβάλλον. Η δυναμική που αναπτύχθηκε από την αρχική ακόμη λειτουργία του Ψυχιατρικού Τμήματος έδειξε, όχι μόνο την αναγκαιότητα, αλλά και την σημαντική συμβολή του στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχικής Υγείας του νομού.

Η αναστολή λειτουργίας της συγκεκριμένης κλινικής ήρθε να προστεθεί στη μακρά λίστα απαξίωσης των κοινωνικών παροχών στον ευαίσθητο αυτό τομέα του ΕΣΥ, καθώς, οδηγούνται σε υπολειτουργία ή αναστολή λειτουργίας –λόγω έλλειψης ιατρών- η μία κλινική μετά την άλλη, αφήνοντας ολόκληρες πόλεις ακάλυπτες υγειονομικά με προφανείς αρνητικές επιπτώσεις για τους ασθενείς αλλά και τις οικογένειές τους.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, Αριθμ. Πρωτ. ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ: 1662 Ημερομ. Κατάθεσης: 2/12/2021

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεσθε να προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες, προκειμένου να αποτραπεί η αναστολή λειτουργίας της ψυχιατρικής κλινικής της Νοσηλευτικής Μονάδας του Άργους, του Γενικού Νοσοκομείου της Αργολίδας;
  2. Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα σε ενέργειες πρόσληψης ικανού αριθμού ιατρών των απαραίτητων ειδικοτήτων, προς στελέχωση της Ψυχιατρικής Κλινικής της Νοσηλευτικής Μονάδας του Άργους, ώστε να αποτραπεί το οριστικό κλείσιμό της;
  3. Για ποιους λόγους αφήνετε ακάλυπτους υγειονομικά ολόκληρους πληθυσμούς πόλεων, όπως το Άργος, αδιαφορώντας για την στελέχωση των νοσοκομείων τους και εξωθώντας, έτσι, σε οριστικό κλείσιμο ή υπολειτουργία τα εν λόγω νοσοκομεία;»

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε ακόμα

Back to top button