Home design
home design

Ο απόλυτος χειμερινός προορισμός της Αρκαδίας με την άγνωστη ιστορία στην Επανάσταση

Κοντινή, μαγευτική και μυθική, η Αρκαδία είναι γεμάτη εκπλήξεις.
Δημητσάνα

Χτισμένη σε περίοπτη θέση πάνω από το φαράγγι του Λούσιου και σε υψόμετρο από τα 950 μέχρι και τα 1080 μέτρα, η Δημητσάνα είναι μια πανέμορφη κωμόπολη στο κέντρο της ορεινής Αρκαδίας με πλούσια ιστορική παράδοση. Αποτελεί ένα ζωντανό μουσείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, με τα ωραία πετρόκτιστα κτίρια της, τα φιδωτά κατηφορικά δρομάκια της, τα γεφύρια και τις νεροτριβές της, ένα μουσείο ιστορίας, με τα παλαιά μοναστήρια της, τα βυζαντινά και εκκλησιαστικά ιερά κειμήλια, την βιβλιοθήκη της με τα σπάνια έγγραφα και κώδικες, τους μπαρουτόμυλους και το μουσείο υδροκίνησης.

Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση τόσο λόγω των μπαρουτόμυλων όσο και των σημαντικών Δημητσανιτών που συμμετείχαν σε αυτήν. Στη Δημητσάνα, παρασκευαζόταν μπαρούτι από την εποχή της πρώτης τουρκοκρατίας και η λειτουργία μπαρουτόμυλων μαρτυρείται από τη Βενετική κατάκτηση στα τέλη του 17ου αιώνα και αρχές του 18ου.

Δημητσάνα

Η άγνωστη ιστορία του χωριού που ξεγέλασε τους Τούρκους. Οι Τούρκοι δεν κατάφεραν να εντοπίσουν ούτε ίχνος πυρίτιδας στη Δημητσάνα αλλά επέβαλαν σε μερικούς μπαρουξήδες να πάνε στην Τριπολιτσά και να δώσουν τη συνταγή της παραγωγής. Ωστόσο εκείνοι λειτούργησαν ακόμη πιο πονηρά. Με κίνδυνο της ζωής τους, παρασκεύασαν μπαρούτι πολύ κακής ποιότητας. Έτσι στη μάχη στο Βαλτέτσι το Μάιο του 1821, οι Τούρκοι υπέστησαν κυριολεκτικά μια πανωλεθρία.

Οι παραδοσιακές ταβέρνες-εστιατόρια με τα εξαιρετικά τοπικά πιάτα, αλλά και τα όμορφα καφέ-μπαρ με τζάκια και ζεστή διακόσμηση που υπάρχουν διάσπαρτα στο χωριό πλάθουν έναν από τους πιο ιδανικούς προορισμούς.

Βίντεο: n.p. production

Σχόλια

coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis