home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΑυτοδιοίκησηFeatured

Η Επίδαυρος ταξίδεψε στη Ρωσία μέσω της έκθεσης Philoxenia

Δείτε το αφιέρωμα της Ρωσικής τηλεόρασης στον Δήμο Επιδαύρου και τις δηλώσεις του δημάρχου Τάσου Χρόνη (Βίντεο).

Το ενδιαφέρον της Ρωσικής τηλεόρασης ήταν έντονο στην έκθεση Philoxenia που έγινε το Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη και αυτό φάνηκε στο ρεπορτάζ και το αφιέρωμα που έκανε στο Δήμο Επιδαύρου, με τον ίδιο το δήμαρχο Τάσο Χρόνη να μιλά στο τηλεοπτικό δίκτυο από τη Ρωσία.

Να σημειωθεί πως ο δήμος Επιδαύρου ήταν ο τιμώμενος δήμος στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia.

Δείτε εδώ το βίντεο.

Είναι γνωστό ότι η ιστορικότητα της περιοχής, το πολιτιστικό απόθεμα, η φυσική ομορφιά αλλά και η εγγύτητα της από τα αστικά κέντρα και άλλες σημαντικές περιοχές, καθιστούν το Δήμο Επιδαύρου πόλο έλξης πάνω από 80.000 επισκεπτών κάθε έτος.

Στο πλαίσιο της έκθεσης και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε για την έναρξή της ο δήμαρχος Επιδαύρου Τάσος Χρόνης είχε αναφερθεί στην περιοχή τονίζοντας: «Είμαστε ένας προορισμός που θεωρούμε ότι πρέπει να αναδειχτεί και πέρα από το αρχαίο θέατρο και το φεστιβάλ, θα αναδείξουμε τον τόπο μας, θα δείξουμε την εναλλακτική τουριστική διάθεση που υπάρχει στον Δήμο Επιδαύρου».

Η προβολή στη Θεσσαλονίκη είχε ως στόχο την ανάδειξη της …άλλης Επιδαύρου, πέραν του θέατρου και των παραστάσεων. Επισημάνθηκε πως περιοχή αποτελεί κόμβο με πολύ ιδιαίτερες περιοχές και προσφέρει εναλλακτικές μορφές τουρισμού, και μικρές οικογενειακές τουριστικές μονάδες, που είναι ό,τι καλύτερο για διαμονή την εποχή του κορωνοϊού.

Οι πολλαπλές επιλογές στην περιοχή

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αναγνώστες της Guardian ψήφισαν την Επίδαυρο ως το πρώτο μέρος που θα ήθελαν να επισκεφτούν,  μετά την πρώτη καραντίνα του 2020, σε όλον τον κόσμο.

Γιατί πέρα από το δημοφιλές μνημείο, η Επίδαυρος είναι πολλά ακόμα. Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο δήμαρχος Επιδαύρου, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για τη Philoxenia, στη Νέα Επίδαυρο γεννήθηκε το Ελληνικό κράτος το 1822, και εκεί έλαβε χώρα η Α’ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων και ψηφίστηκε το Πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας.

Στο κέντρο της πλατείας της Νέας Επιδαύρου (σ.σ. η παλιά της ονομασία ήταν Πιάδα) βρίσκεται το Μνημείο της Α’ Εθνοσυνέλευσης ενώ ένα ακόμη σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής είναι το Κάστρο της Νέας Επιδαύρου, στο οποίο κατά τη βυζαντινή περίοδο ενισχύθηκε η τείχισή και το 1205 περιήλθε στη κατοχή των Ενετών.

Στην Επίδαυρο, μεταξύ άλλων, ο επισκέπτης θα περιηγηθεί στις εκκλησίες του Λυγουριού -έδρα του Δήμου Επιδαύρου- το οποίο φημίζεται και για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ, θα έχει τη δυνατότητα να δει πώς ζει παραδοσιακά ένα χωριό με νέους ανθρώπους, να εξερευνήσει τα καστρόχτιστα υψώματα, να δοκιμάσει και να προμηθευτεί όλα τα προϊόντα της Επιδαύριας Γης, όπου κάθε καλοκαίρι εκτίθενται στην Έκθεση Αγροτουρισμού Επιδαύρου, την πρώτη επίσημη έκθεση αγροτουρισμού που ξεκίνησε στην Ελλάδα.

«Αυτά τα προϊόντα είναι η πρώτη ύλη στα πρωινά των ξενοδοχείων και στα εστιατόρια της περιοχής» είχε δηλώσει ο κ. Χρόνης προσθέτοντας «Είμαστε περήφανοι που περπατάμε δίπλα στην ιστορία, από την αρχαιότητα έως σήμερα».

Τόπος να ζεις

Όπως επισημάνθηκε, τόσοι οι μόνιμοι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες αισθάνονται τη φιλόξενη διάθεση του φυσικού τοπίου καθημερινά. Η υγειονομική κρίση, μεταξύ άλλων, έδειξε τον δρόμο της ποιοτικής εξόρμησης με έμφαση στη φύση και τον άνθρωπο.

«Σ’ αυτήν την κατεύθυνση είναι και οι νέες ιδιωτικές επενδύσεις που ετοιμάζονται για τον τόπο μας, ύψους άνω των 20 εκατ. ευρώ, με σεβασμό στο ύφος και στην παράδοση» ανέφερε ο κ. Χρόνης λέγοντας πως στα χωριά του δήμου Επιδαύρου πέρασαν μέρος της ζωής τους, μεταξύ άλλων, η Μελίνα Μερκούρη, ο Δημήτρης Χορν, η Άννα Συνοδινού, ο Σταύρος Παράβας, ο Χρήστος Πολίτης ενώ ακόμη και σήμερα πηγαίνουν ο Νικήτας Τσακίρογλου, η Χρυσούλα Διαβάτη, ο Χρήστος Λεοντής, ο Διονύσης Φωτόπουλος, ο Μιχάλης Ρέππας, η Καίτη Γαρμπή, ο Διονύσης Σχοινάς και πλήθος άλλων καλλιτεχνών και επιστημόνων.

«Στόχος μας είναι η Επίδαυρος να γίνει εκτός από τόπος να δεις, και τόπος να ζεις, τόσο για εμάς όσο και για τους φίλους της Επιδαύριας γης, ώστε να απολαμβάνουν τις πολυήμερες επισκέψεις τους στο λίκνο του πολιτισμού και της ιατρικής» δήλωσε ο δήμαρχος Επιδαύρου.

Όπως ο ίδιος επισήμανε η Επίδαυρος βρίσκεται σε απόσταση μόλις 1 ώρας και 15 λεπτών από την Αθήνα, και είναι ένας οδικός προορισμός για την υπόλοιπη Ελλάδα με μεγάλη ευκολία. «Κυρίως έρχονται για το μνημείο, αλλά και μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο επίσκεψης της Ανατολικής και γενικότερα της Πελοποννήσου» ανέφερε ο κ. Χρόνης.

Σημειώνεται ότι από το 1988, το θέατρο της Επιδαύρου – το οποίο είναι το ωραιότερο και το καλύτερα διατηρημένο από όλα τα αρχαία θέατρα- μαζί με ολόκληρο το Ασκληπιείο συγκαταλέγεται στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Για την ιστορία το Ασκληπιείο της Επιδαύρου (2,5 χλμ. από Λυγουριό) έγινε το πιο φημισμένο από όλα τα ασκληπιεία της αρχαίας Ελλάδας, εξαιτίας των πολλών και σοβαρών περιπτώσεων που γιατρεύτηκαν εκεί. Σ’ αυτό έφταναν από όλη την Ελλάδα, αλλά και από τη λεκάνη της Μεσογείου άρρωστοι, ικέτες της θείας ευσπλαχνίας. Στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιού βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Επιδαύρου (τηλ. 27530 22009).

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button