home design 800Χ400

home design 1170Χ320

Τρίτη δόση: Πότε πρέπει να γίνει και με ποιο εμβόλιο – Γιατί θα το κάνουμε κάθε χρόνο

This data type requires the ACF plugin installed and activated!

Ξεκαθαρίζει το τοπίο όσον αφορά την τρίτη δόση του εμβολιασμού του πληθυσμού κατά του κορωνοϊού, με τους επιστήμονες να καταλήγουν στο τι πρέπει να γίνει και στο μέλλον. Συγκεκριμένα, στη σημερινή ενημέρωση των πολιτών από το υπουργείο Υγείας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου έκαναν πολύ συγκεκριμένες και χρήσιμες αναφορές σε ένα πακέτο θεμάτων που αφορούν τον εμβολιασμό.

Από το πρακτικό μέρος που αφορά τα ραντεβού και διάφορα στατιστικά στοιχεία μέχρι τις πιθανές παρενέργειες που θα έχουν όσοι λάβουν την τρίτη δόση.

3η δόση 6 μήνες μετά

Η αναμνηστική τρίτη δόση θα γίνεται επίσημα 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών. Η πλατφόρμα θα ανοίγει 5.5 μήνες μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης δόσης του πολίτη για τον προγραμματισμό των ραντεβού.

Την είδηση ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους ο οποίος και ανέφερε ότι μέχρι σήμερα οι δικαιούχοι της τρίτης δόσης είναι πάνω από 2.000.000 άνθρωποι. Όπως είπε έχουν εμβολιαστεί 660.000 και έχουν κλείσει ραντεβού περισσότεροι από 400.000 άτομα

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας διευκρίνισε ότι όσοι πολίτες έχουν εμβολιαστεί με Pfizer, Moderna και AstraZeneca θα πρέπει να κάνουν αναμνηστική δόση έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης.

Pfizer και Moderna

Η αναμνηστική δόση συστήνεται να γίνεται με Pfizer ή Moderna. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από τα νέα επιστημονικά στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι μετά την παρέλευση εξαμήνου η ανοσία παραμένει σε ικανοποιητικό επίπεδο σε σχέση με τους ανεμβολίαστους ωστόσο συνεχίζει να «φθίνει» σταδιακά.

Όπως άλλωστε είχε πει η κυρία Θεοδωρίδου στην ενημέρωση της 8ης Νοεμβρίου και επανέλαβε και σήμερα «σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, η χημική ανοσία μειώνεται με την πάροδο των μηνών, κυρίως μετά την πάροδο 6 μηνών. Αυτό συμβαίνει και με άλλα εμβόλια, και όχι μόνο με αυτό του κορονοϊού. Η εμφάνιση, δε, μεταλλάξεων επιτείνει τη μείωση της προστασίας από τη λοίμωξη, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης από το εμβολιαζόμενο άτομο, αλλά παραμένει η προστασία από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο. Η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης στοχεύει στην ενίσχυση αυτής της ανοσίας και στην μακρότερη διάρκεια της προστασίας. Αυξάνει την αντισωματική απάντηση, που είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και μειώνει το ποσοστό της λοίμωξης από τον κορονοϊό».

Στη συνέχεια ο κ. Θεμιστοκλέου έδωσε διευκρινίσεις για τους πολίτες που θα επιλέξουν το εμβόλιο της Moderna για την «αναμνηστική» δόση. Ειδικότερα, όσοι επιλέξουν το Moderna, θα λάβουν μισή δόση, σύμφωνα με όσα διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τα πορίσματα σχετικών κλινικών μελετών που έδειξαν πως πρόκειται για την ενδεδειγμένη δοσολογία. Με βάση τα στοιχεία αυτά, αντίστοιχη ήταν και η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Όσον αφορά στην πλατφόρμα για τα ραντεβού, μετά τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αυτή θα ανοίγει στους πεντέμισι μήνες μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης, ενώ ο εμβολιασμός θα γίνεται μόλις συμπληρωθούν έξι μήνες.

Τι θα γίνει με όσους έκαναν της Johnson & Johnson

Για αυτούς που έκαναν το εμβόλιο της Johnson & Johnson, η αναμνηστική δόση θα πρέπει να γίνεται στους δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό τους και θα μπορεί να γίνεται με τα εμβόλια Pfizer, Moderna (μισή δόση) ή το εμβόλιο Johnson & Johnson.

Όσον αφορά στους ανοσοκατεσταλμένους, η αναμνηστική δόση θα πρέπει να γίνεται έναν μήνα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. Σημειώνεται ότι η επιλογή του AstraZeneca στην τρίτη δόση δεν υπάρχει και έτσι όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με αυτό το σκεύασμα θα πρέπει να κάνουν διαφορετικό στην «αναμνηστική».

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Όπως εξήγησε o κ. Θεμιστοκλέους το άνοιγμα της πλατφόρμας αυτό χρειάζεται μια τεχνική προσαρμογή η οποία και αναμένεται να εφαρμοστεί από την Παρασκευή 19/11 το βράδυ όπως δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Όσοι από την άλλη έκαναν το εμβόλιο της Johnson & Johnson η αναμνηστική δόση θα πρέπει να γίνεται στους δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό τους και θα μπορεί να γίνεται με τα εμβόλια Pfizer, Moderna (μισή δόση) είτε με το ίδιο εμβόλιο Johnson & Johnson.

Όσον αφορά τους ανοσοκατεσταλμένους, όπως γράφει το news4health.gr, η αναμνηστική δόση θα πρέπει να γίνεται ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Αναλυτικές οδηγίες έχουν ήδη αναρτηθεί στο emvoliogov.gr.

Τι θα γίνει με όσους νόσησαν

Όπως γνωστοποίησε η κυρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση, επεξεργάζονται οι τελικές οδηγίες για τον εμβολιασμό με αναμνηστική δόση και όσων νόσησαν πριν ή μετά τον εμβολιασμό, οι οποίες θα γνωστοποιηθούν σε ένα με δυο 24ωρα. «Η τρίτη δόση στοχεύει στην ενίσχυση και τη μεγαλύτερη διάρκεια της ανοσίας (…).

Αναμένεται, σύμφωνα με ανοσολόγους, η μείωση της προστασίας από την τρίτη δόση να διαφέρει από το σχήμα των δύο δόσεων, διαμορφώνοντας έτσι ένα πιθανώς τελικό σχήμα με τρεις δόσεις και ετήσια αναμνηστική» είπε μετά, αναφορικά με την τρίτη δόση. Πάντως, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών υπογράμμισε πως ο βασικός πυλώνας του εμβολιασμού του πληθυσμού παραμένει η πρώτη δόση.

Στη συνέχεια η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην αναμνηστική δόση λέγοντας τα εξής: «Η Εθνική Επιτροπή επεξεργάζεται τις οδηγίες για εμβολιασμό με αναμνηστική δόση και όσων νόσησαν πριν ή μετά τον εμβολιασμό». Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου οι οδηγίες θα εξειδικευθούν και θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. 

Μία δόση κάθε χρόνο

Στη συνέχεια της ενημέρωσης η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε εκτενώς στον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχτεί τα επόμενα χρόνια ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού.

Όπως είπε, μετά και την τρίτη δόση που θα λάβει κάποιος, θα χρειάζεται μία ακόμη δόση κάθε χρόνο για να είναι προστατευμένος έναντι του κορονοϊού.

«Από τις κλινικές μελέτες αποδείχτηκε ότι η ανοσογονικότητα των εμβολιασμένων με τρίτη δόση ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από εκείνους που είχαν εμβολιαστεί με δύο δόσεις. Σύμφωνα με ανοσολόγους αναμένεται η μείωση της προστασίας από την τρίτη δόση να διαφέρει από το σχήμα των δύο δόσεων του εμβολίου, διαμορφώνοντας έτσι ένα πιθανώς τελικό σχήμα εμβολιασμού με τρεις δόσεις και μία ετήσια αναμνηστική δόση» είπε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, η κυρία Θεοδωρίδου χαρακτήρισε ως «βασικό πυλώνα» στο εμβολιαστικό σχήμα την πρώτη δόση.

«Θα ζούμε με τον κορονοϊό, όπως με την γρίπη»

Η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι η αρχική αισιόδοξη άποψη από επιστημονικές μελέτες ότι τα εμβόλια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση ή εξαφάνιση του ιού, δεν ανταποκρίθηκε στην πραγματικότητα. Πρόσθεσε ότι η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα, η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων έχουν οδηγήσει στην αύξηση της διασποράς στην κοινότητα ακόμα και σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. Έτσι, βλέπουμε περιστατικά επαναλοίμωξης με κορονοϊό.

Ωστόσο, συμπλήρωσε, ότι το CDC σημειώνει ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι της σοβαρής νόσου και του θανάτου και έναντι της παραλλαγής Δέλτα και ότι σε ορισμένες ομάδες συστήνεται η τρίτη δόση.

Έτσι εκτίμησε ότι ο κορονοϊός θα παραμείνει μαζί μας, όπως και ο ιός της γρίπης. Θα είναι δηλαδή ένας ακόμη ενδημικός ιός του ανθρώπινου αναπνευστικού συστήματος.

Οι παρενέργειες της τρίτης δόσης

Η κ. Θεοδωρίδου μίλησε και για τις παρενέργειες της τρίτης δόσης του εμβολίου.

Σημαντική γνώση και εμπειρία έχει συγκεντρωθεί πλέον 11 μήνες από την έναρξη των εμβολιασμών κατά της covid-19, ανάφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19. Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά για την παραλλαγή Δέλτα και ασφαλή, τόνισε.

Η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα και η χαλάρωση των μέτρων προστασίας συνέβαλλαν στην έκρηξη των κρουσμάτων και στην επαναμόλυνση ατόμων.

Επίσης, αναφέρθηκε στη χορήγηση της τρίτης δόσης που στοχεύει στην αύξηση της προστασίας, τονίζοντας ωστόσο ότι ο βασικός πυλώνας παραμένει το σχήμα των δύο δόσεων, ενώ είπε πως η επιτροπή εμβολιασμών μελετά τρίτη δόση και σε άτομα που νόσησαν πριν ή μετά τον εμβολιασμό.

Η κυρία Θεοδωρίδου μίλησε και για τις πιθανές παρενέργειες, θέλοντας να καθησυχάσει όσους τυχόν φοβούνται και λέγοντας πως οι συχνότερες είναι οι ίδιες με τις δύο προηγούμενες δόσεις.

Δηλαδή πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός, πονοκέφαλος που συνήθως διαρκούν μία ή δύο μέρες.

Σε ποσοστό από 0,3% έως 1% μπορεί να εμφανιστεί μια διόγκωση των μασχαλιαίων λεμφαδένων που μπορεί να διαρκέσει ως ένα μήνα και επανέρχεται χωρίς ιδιαίτερη θεραπεία.

Επιπλέον τόνισε πως δεν αποκλείεται η τρίτη δόση να είναι και η τελευταία κι από εκεί και πέρα να γίνεται ένας εμβολιασμός κάθε χρόνο.

Σχόλια

my school my choice (2)
newsletter banner anagnostis