home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
Υγεία

Να γιατί όλοι οι Έλληνες θέλουν να γίνουν τραγουδιστές!

Έρευνα εδειξε πως το τραγούδι ενισχύει την καλή λειτουργία των πνευμόνων.

Αν αγαπάτε να τραγουδάτε στο μπάνιο, συνεχίστε, γιατί σύμφωνα με τους ειδικούς, το τραγούδι κάνει καλό τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική σας υγεία. 

«Όταν τραγουδάμε ένα τραγούδι, μόνοι μας ή μαζί με άλλους, πυροδοτείται το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου και απελευθερώνει ντοπαμίνη που μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα», εξηγούν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με γερμανική έρευνα το τραγούδι ενισχύει την εκφραστικότητα, βελτιώνει την ευεξία, ενώ παράλληλα οξυγονώνει τον εγκέφαλο.

Κανένας δε γνωρίζει πώς ακριβώς ξεκίνησαν να τραγουδούν σε τακτική βάση οι πρώτοι άνθρωποι. Αλλά τις τελευταίες δεκαετίες, οι επιστήμονες έχουν μελετήσει τα οφέλη του τραγουδιού σε διάφορους τομείς, από την ανακούφιση του πόνου μέχρι τον περιορισμό του ροχαλητού και τη βελτίωση της στάσης του σώματος και της μυϊκής έντασης.

Το τραγούδι φαίνεται να έχει ιδιαίτερα ισχυρή επίδραση στη λειτουργία των πνευμόνων. Αυξάνει την παραγωγή των αντισωμάτων που μεταξύ άλλων, προστατεύουν το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα από λοιμώξεις, ενώ βελτιώνει την αναπνοή. Για να «πιάσει» κανείς όλες τις νότες ενός τραγουδιού χρειάζεται βαθιά αναπνοή, η οποία βελτιώνει την πρόσληψη οξυγόνου, ενώ βοηθά και τους πάσχοντες από άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Τραγούδι – Τα οφέλη του στην υγεία

Μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο BMJ Supportive and Palliative Care, έδειξε ότι το τραγούδι βοηθά τους ανθρώπους που έχουν χάσει ένα αγαπημένο τους πρόσωπο να αντιμετωπίσουν το πένθος. Άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2016 στο Evolution and Human Behavior έδειξε ότι το τραγούδι μέσα σε μια χορωδία βελτιώνει την κοινωνική σύνδεση.

Μια μετα-ανάλυση διάφορων μελετών που δημοσιεύθηκε τον Μάιο στο «Journal of the American Geriatrics Society» δείχνει ότι το τραγούδι μπορεί να πυροδοτήσει μη προσβάσιμες μνήμες σε ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας. Το τραγούδι ενισχύει την συγκέντρωση και τη μνήμη. Διαβάζοντας παρτιτούρες βελτιώνονται οι μαθηματικές δεξιότητες μας , καθώς και άλλες γνωστικές λειτουργίες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι μεγαλύτεροι μουσικοσυνθέτες είναι και μαθηματικοί.

Ακόμη, κάποιοι άνθρωποι που έχουν υποστεί εγκεφαλική βλάβη από εγκεφαλικό επεισόδιο μπορούν να τραγουδήσουν λέξεις ή φράσεις ακόμα κι αν είναι ανίκανοι να τις επαναλάβουν. Την ώρα που οι νευροεπιστήμονες προσπαθούν ακόμα να καταλάβουν πώς ακριβώς η θεραπεία μέσω του τραγουδιού βοηθά ορισμένους πάσχοντες από εγκεφαλικό επεισόδιο, μια θεωρία υποστηρίζει ότι ενεργοποιεί την εγκεφαλική δραστηριότητα και συνδέει τα δίκτυα σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, ιδιαίτερα στη δεξιά πλευρά.

Τέλος, αποκτούμε αυτοπεποίθηση! Με το τραγούδι, αλλάζει σταδιακά η στάση του σώματος μας. Στεκόμαστε πιο ίσια και νιώθουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Αν μάλιστα τραγουδάμε με ομάδα, αυξάνεται η αίσθηση της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης, γι’ αυτό είναι πιο δύσκολο να πανικοβληθεί ένας τραγουδιστής σε χορωδία.

health4u.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button