home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Επίδαυρος 1935: Συναυλία Μπετόβεν στο Αρχαίο Θέατρο με υπόκρουση ξεφωνητά μωρών και ζώων

Όταν ο νεαρός τότε μαέστρος Δημήτρης Μητρόπουλος προσπάθησε να αναδείξει το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, αλλά υπολόγιζε χωρίς τους «χωρικούς»
Συναυλία μπετόβεν στην Επίδαυρο 1935

Το 1935 το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου ήταν ακόμα άγνωστο για το ευρύ κοινό. Κάποιος όμως αγωνίστηκε παθιασμένα για να το αναδείξει. Ο λόγος για τον 39χρονο τότε αλλά ήδη διάσημο συνθέτη και διευθυντή ορχήστρας Δημήτρη Μητρόπουλο, με καταγωγή από τη Μελισσόπετρα Αρκαδίας από την πλευρά του πατέρα του και από την Άνδρο από την πλευρά της μητέρας του.

Ο μαέστρος την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 1935, στις 4.30 το απόγευμα, σε μία μοναδικής έμπνευσης και τόλμης εμφάνιση στο Θέατρο της Επιδαύρου, διηύθυνε έργα του Μπετόβεν. Αλλά υπολόγιζε χωρίς τους … χωρικούς!

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε με οργάνωση του φυσιολατρικού σωματείου «Υπαίθριος Ζωή».

Στο περιοδικό «Εκδρομικά» η συναυλία που έδωσε ο Δημήτρης Μητρόπουλος με την ορχήστρα του περιγράφεται ως εξής:

«Η Συναυλία Μητρόπουλου στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου (1935)

Η «Υπαίθριος Ζωή» είχε μίαν ωραίαν και πρωτότυπον έμπνευσιν η οποία είνε αξία πάσης εξάρσεως.

Διοργάνωσε την 22αν Σεπτεμβρίου μίαν εκδρομήν εις την αρχαίαν Επίδαυρον με μίαν μουσικήν απόλαυσιν. Οι εκδρομείς ανεχώρησαν εκ Πειραιώς την νύκτα της 21ης Σεπτεμβρίου και την επομένην το πρωϊ έφθασαν ύστερον από ένα ωραίο ταξίδι εις το Ναύπλιον.

Εις το Ναύπλιον παρέμειναν μέχρι του απογεύματος επισκεφθέντες το θαυμάσιον Μουσείον της πόλεως και άλλα αξιοθέατα μέρη.

Οι περισσότεροι εκδρομείς ανερριχήθησαν εις το Παλαμήδι, ενώ άλλοι επήραν το θαλάσσιο λουτρό τους εις την Αρβανιτιά.

Το απόγευμα αυτοκίνητα τους μετέφερον από το Ναύπλιον εις την Αρχαίαν Επίδαυρον όπου εν τω μεταξύ είχον καταφθάσει και πλείστα ιδιωτικά αυτοκίνητα εξ Αθηνών, Κορίνθου, Άργους κλπ.

Το θέατρον της Επιδαύρου εκτός από τους πεντακοσίους εκδρομείς της «Υπαιθρίου» εφιλοξένησεν και τους κατοίκους των πέριξ χωρίων οι οποίοι συν γυναιξί και τέκνοις κατέλαβον μερικάς κερκίδας του άνω διαζώματος.

Προ της ενάρξεως της συναυλίας ο κ. Γεώργ. Σταμπολής, ωμίλησεν ευφραδώς περί του έργου του Μπετόβεν και κατόπιν εισήλθεν εις το θέατρον ο φυσιολάτρης μαέστρος Μητρόπουλος, υπό τα χειροκροτήματα των θεατών. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιελάμβανε έργα του Μπετόβεν τα οποία εξετελέσθησαν αψόγως από οκτώ εκτελεστάς υπό την διεύθυνσιν του Μητροπούλου.

Οι θεαταί παρηκολούθησαν εν κατανύξει ολόκληρον το πρόγραμμα, απολαύσαντες μίαν σπανίαν μουσικήν συναυλίαν εις το μοναδικόν διά την ακουστικήν του θέατρον της Επιδαύρου.

Το μόνον δυσάρεστον σημείον το οποίον έχει να παρατηρήση κανείς ήτο η αταξία την οποίαν προεκάλεσαν οι χωρικοί φεύγοντες από το θέατρον προ του τέλους της συναυλίας.

Επίσης μερικά ξεφωνητά μωρών που εθεώρησαν καλόν οι μητέρες των να τα πάρουν εις το θέατρον… διήγειραν τα νεύρα των θεατών.

Ευτυχώς ότι τα ξεφωνητά των μωρών και μερικών …ζώων εγένοντο κατ’ αραιότατα διαστήματα και έτσι ο μαέστρος Μητρόπουλος, όστις προ της συναυλίας είχεν ειπή ότι εάν συνεχισθή ο θόρυβος δεν θα συνεχισθή η συναυλία, κατώρθωσε να δωρίση εις τους θεατάς πραγματικάς θείας στιγμάς μουσικής απολαύσεως».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis